söndag 20 januari 2013

Vårdbidrag!

Att vårda ett sjukt barn tar otroligt mycket tid och energi.
Att söka vårdbidrag är både krångligt och tidskrävande, jag ska här samla lite nyttig info och tips för dig som har tänkt att söka vårdbidrag. Förhoppningsvis känner du dig lite mindre förvirrad efter att läst info och länkar i detta inlägg.

Jag kommer att skriva lite om det i stora drag och i mina länkar kan du läsa mer om det.

VAD ÄR VÅRDBIDRAG?:
Vårdbidrag är en ersättning man kan få för merarbete och merkostnader som man har när man man vårdar ett sjukt eller funktionsnedsatt barn.
Detta bidrag ansöks hos och betalas ut av försäkringskassan.

VEM KAN FÅ VÅRDBIDRAG:
Vårdbidrag kan betalas ut från att barnet är nyfött fram till juni månad det året som barnet fyller 19år om barnet pga sjukdom/funktionsnedsättning behöver särskild tillsyn under minst 6månader, eller om barnets sjukdom/funktionsnedsättning medför stora merkostnader.

HUR MYCKET ÄR ETT VÅRDBIDRAG:
Ett helt vårdbidrag är 250% utav prisbasbeloppet som i år (2013) är 44500:-
Man kan få ett helt, tre fjärdedels 3/4, ett halvt 1/2, ett fjärdedels 1/4.
Som tumregel har man att 10timmars mertid per vecka ger 1/4 vårdbidrag, 20timmar bli 1/2 osv.
Utöver vårdbidraget som ersätter mertid och omvårdnad så kan man även få en skattefri del som ersätter för merkostnader. Hur mycket man får för sina merkostnader är individuellt anpassat men det finns vissa kriterier som försäkringskassan har. Man kan få...
*18% för merkostnader som uppgår till 18% men inte till 36% (= 8010:- till 16020:-)
*36% för merkostnader som uppgår till 36% men inte till 53% (=16020:- till 23585:-)
*53% för merkostnader som uppgår till 53% men inte till 69%(=23585:- till 30705:-)
*69% för merkostnader som uppgår till 69% och utöver det. (= över 30705:-)
Man kan även få vårdbidrag som enbart baserar sig på merkostnader. Detta gäller om man har merkostnader på minst 36% och utbetalas för 36eller 62,5%

ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN SÖKER VÅRDBIDRAG:
Att söka vårdbidrag är rätt krångligt. Tänk på att försäkringskassans handläggningstider kan vara väldigt låååånga. Dom säger själva att handläggningstiden är på tre månader men jag själv fick vänta i 6,5 månader innan beslutet kom.
Blanketter för ansökan finns på försäkringskassan hemsida. Du ska bifoga ett läkar intyg på ditt barns sjukdoms bild och det är väldigt bra om din läkare kan styrka all mertid och ev alla merkostnader du har för ditt barn, annars kan det bli lite svårare att få igenom.
Tänk på att du skall ta upp mertid och merkostnader som är UTÖVER vad som är normalt för friska barn i samma ålder.

Mitt tips är att föra dagbok hemma under ca en veckas tid där man skriver upp exakt hur lång tid alla olika moment tar, som ex insmörjning, medicinering, extra disk, tvätt etc. Detta ger dig mer kött på benen och du slipper att högsta fram ungefär hur långtid de olika sakerna tar.

Glöm inte att extra tvätt nerför extra kostnad, inköp av köks redskap, receptfria läkemedel, bensin och P-avgifter vid sjukhusbesök, M.M
Listan kan göras JÄTTE LÅNG!
Ta god tid på dig när du ska göra din ansökan och titta på den flera gånger innan du skickar in den ifall du möjligtvis kommer på något du kanske glömt.

Följ gärna länkarna här under för mer info.

Astma och allergiförbundet

Lathund (se gärna cheklistan längre ned)

Försäkringskassan om vårdbidrag + blanketter

Konsumentverket om merkostnad vid specialkost








Försäkringskassans info om vårdbidrag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar