söndag 20 januari 2013

Allergi eller inte allergi?!?

Jag har förstått på lite olika internet sidor och forum att det råder mycket tveksamheter kring huruvida framförallt barn är allergiska eller inte.

Jag har hört allt från att "det kan inte vara födoämnes allergi för barnet har inte diarré" till "det måste vara allergi för han/hon har fått prickar på kroppen"
I vissa forum har folk blivit ifrågasatta utav vården trotts påvisade allergier genom ex blod/prick tester etc etc.

Tänkte här skriva ett litet inlägg som förhoppningsvis kan hjälpa till och vägleda lite.

Bland små barn så är allergi mot mjölk, ägg och nötter inte ovanliga tyvärr. Dom riktigt små som visar på allergi brukar oftast växa ifrån det och vid 3-4 års ålder kunna äta det igen.
Det finns givetvis många många fler allergier som kan drabba små barn men det är lite mindre vanligt (inte för den saken ovanligt)

Klassiska tecken på allergi är...
*Återkommande nässelutslag som uppkommer utan uppenbar anledning.
*svullen och eller öm mage.
*diarre/förstoppning
*svullnad av läppar och eller tunga
*utslag runt och eller i munnen
*röda kliande och eller rinnande ögon
*sveda i mun/hals
*kräkningar
*luftrörs problem som ex astmatiska symtom

Utöver ovanstående så finns det mängder av symtom och tecken på allergi som kan vara allt från matvägran, orolig sömn, hyperaktivitet, irritation, uttalad trötthet, blod i avföring M.M M.M
Ett vanligt missförstånd som jag stött på är att folk i allmänhet tycks tro att om man är allergisk så får man diarré när man utsätts för sin allergi. Detta behöver absolut inte vara hela sanningen, många barn reagerar faktiskt med förstoppning istället.

Barnet behöver absolut inte ha alla dessa symtom utan kan bara ha ett eller kanske två och ändå vara allergiskt.
Om du misstänker allergi hos ditt barn så rekommenderar jag att man går till sin vårdcentral eller ev Bvc och begär att få remiss skickad till en allergolog, en läkare med kunskap om just allergi.
Man bör absolut inte nöja sig med vad en vanlig allmänläkare säger!
Väl på plats hos allergi läkaren så går man igenom sitt barns symtom och besvär. För gärna dagbok över allt i nån vecka så du kan ta med till läkaren. Ta gärna bilder och visa hur ex hudutslagen ser ut, svullnader etc. (Detta är absolut inte nödvändigt men ett bra komplement till din historia)
Om läkaren undersöker och tar prover, blod eller pricktester som är negativa så betyder inte det per automatik att barnet inte är allergiskt. Blod prov och pricktester speciellt hos små barn kan vara VÄLDIGT missvisande.
Om din misstanke kvarstår mot allergi trotts neg prover så be om att få göra Patchtester (så kallt lapptest) det innebär att små plastkoppar med det misstänkta födoämnet i tejpas fast på ryggen, där får dom sitta i 2-3dagar för att sedan tas bort och läkare avläser resultatet.
Skulle även detta vara neg men din misstanke mot allergi kvarstå så finns det bara eliminering och provokation kvar. Det innebär att det misstänkta födoämnet helt tas ur kosten under en tid för att sedan införas igen och då se om man får en reaktion.
Om man ex är överkänslig och inte allergisk så kan det visas på detta sättet.

Tyvärr så har det hänt alltför många gånger att man inte får den hjälp som man behöver och har rätt till i vården idag. Jag själv och många andra med mig har fått kriga och bråka för att bli tagna på allvar när vi kommer in med våra små liv. Så här ska det absolut inte vara men jag vill ändå lägga ut ett varningens ord och förbereda på att det kan bli strid mellan dig och vården. I nästan alla fall jag har hört om så har det varit mamman/pappan som haft rätt. Prover och utredningar har efter många om och men visat sig vara precis sim mamman/pappan misstänkt från början.
Som förälder känner man sitt barn allra bäst och man bör gå på sin magkänsla. Känner du att det är något som inte stämmer och som är fel hos ditt barn så ge dig inte innan du fått en förklaring på det specifika som du känner.

Jag vill också tillägga att bara för att men har ovanstående symtom behöver inte det betyda att man är allergisk. Det kan finnas många olika förklaringar till alla ovan nämnda symtom.

//
Sandra




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar