måndag 21 januari 2013

Kvalster / kvalsterallergi

Vanliga Symtom och besvär vid kvalsterallergi:
(Alla reagerar olika vid allergi så man kan ha andra symtom än dessa. + har man dessa symtom behöver inte det betyda att man har kvalsterallergi!)
*besvären är värst under natten och på morgon
*svullna och eller klåda och eller rinnande ögon
*klåda och eller rinnande näsa
*eksem och eller klåda
*luftrörsproblem
*nysningar

Att ta reda på om man är allergisk mot kvalster gör man enkel genom pricktester.

Kvalster är små mikroskopiska djur som tillhör spindelsläktet.
Det finns flera miljoner olika arter men endast ett fåtal ger / kan ge allergisk reaktion.
Kvalster behöver fukt, värme och mörker. Där trivs dom som bäst och förökar sig som mest i våra sängar. Där av namnet " sängkvalster ". Dessa små spindeldjur kan även välja att bo i stoppningen på möbler, i mattor etc.
Som tidigare nämnt så behöver dessa djur värme, fukt i och mörker främst för att föröka sig. Utan något utav dessa så överlever dom men förökar sig ej. I mycket torra eller kalla miljöer så dör dom.
Vid kvalster allergi så är det inte kvalstret i sig som man är allergisk emot utan ett enzym i deras matsmältning. Alltså avföringen!

För att bäst skydda sig mot kvalster så är det bra att veta hur dom fungerar.
Här följer lite tips och råd till dig som lider av kvalsterallergi ( sängkvalsterallergi )


Sängen erbjuder en optimal livsmiljö för kvalster och är oftast den största allergenkällan i hemmet. Eftersom man ligger i sängen en tredjedel av dygnet, så är det också här den största allergenexponeringen sker. Därför är sängen ett problem, men normalt inte mattan eller vardagsrumssoffan.

Det går aldrig att helt få sitt hem fritt ifrån kvalster men man kan minimera risken för besvär genom lite olika varianter på knep, eller allra helst alla knep tillsammans.

*Förse sängen med allergentäta skydd. Finns både för kudde, täcke, lakan och madrass. Dessa är rätt dyra i inköp men absolut värt varenda öre. Prata med ditt försäkringsbolag (personförsäkring / barnförsäkring) många gånger hjälper dom till med kostnader för kvalsterskydd.
*Om du inte använder allergiskydd, ska madrass, kudde och täcke tvättas i 60°C. Skölj nogrannt, då allergipartiklarna inte förstörs utan måste sköljas bort. Även överkast, prydnadskuddar och mjukisdjur i sängen bör tvättas regelbundet.
*Se över ventilationen i ditt hem. God ventilation är A och O när det gäller att få bukt med kvalster problem. Kvalster trivs i mycket fukt. Alltså bättre ventilation = torrare luft = mindre kvalster
*Bädda INTE sängen utan låt den stå obäddad. Detta för att fukten som bildas när man sover i sängen ska torka ut. Vill man bädda sin säng så är det helt ok, vädra då täcke och lakan torra först.

Det är dessa ovan nämnda tips som faktiskt fungerar på kvalster. Många gånger får man höra att man ska...
*Lägga kudden i frysen eller vädra täcken och kuddar ute när det är minus grader. Detta har visat sig vid undersökning inte ha någon effekt. Kvalster kan överleva flera veckor vid minus grader.
*Städa och hålla rent. Detta fungerar tyvärr inte heller. Om man dammsuger madrassen väldigt intensivt så kan man minska kvalsterallergenen något men inte själva kvalstret. Dom sitter långt inne i madrassen och håller sig kvar med hullingar på sina ben.
*Luftrenare. Att skaffa luftrenare är dyrt och hjälper dig tyvärr inte alls mot kvalster. Kvalster finns i sängar (och möbler) och inte alls i luften mer än vid korta stunder i samband med bäddning av sängar (när man skakar runt dom i luften)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar