söndag 3 december 2017

raw food pepparkaksbollar

Idag gjorde vi en variant på raw food pepparkaksbollar. Jag såg ett recept på nätet som vi moddade lite och gjorde användbart för oss.
Ett nyttigt allternativ till pepparkakor.
Jisses så goda dom blev. Ett "vuxet" julgodis men som absolut även kommer att falla barnen i smaken.
Inte nog med att det blev väldigt goda, de är dessutom helt utan vitt socker och ett hälsosamt snack man kan äta flera stycken av med gott samvete. Så allergi vänliga och hälsosamma pepparkaks snacks.
Dessa är naturligt glutenfria, utan mjölk, utan ägg, utan soja, utan baljväxter, utan vitt socker M.m dock innehåller dom MANDEL. Passar även utmärkt som allternativ till vegan

Detta recept ger ca 40 SMÅ bollar
Du behöver:
200g urkärnade DADLAR
150g MANDELMJÖL
1dl BOVETEFLINGOR (se upp med innehåll vid allergier)
ca 2msk PEPPARKAKSKRYDDOR (du hittar mitt recept HÄR ) om man tål tar man 1påse färdig
2tsk KOKOSOLJA

Gör såhär:
* mixa samman alla ingredienser till en fast smet.
* rulla till små bollar i önskad storlek (vi gjorde små då dom blir mastiga)

KLART!!!
(Bild kommer)


TIPS:
Dessa går utmärkt att frysa in.

Till pepparkakor är det himmelskt gott med ädelost, vi köpte en god mögelost som vi skar i små kuber och la en liten bit i mitten av bollarna. Då innehåller de ju MJÖLK så fungerar inte för allergiker och veganer!!

I original receptet så rullades bollarna i kokossocker. Detta var också jätte gott om man vill ha dem lite sötare, passade mindre bra till de med ädelost i men var hemskt gott i de naturella. Kokossocker påminner ju lite om muscovadosocker i smaken så det blir lite "mörk"/karamelliserad smak med detta tips, TESTA!!

torsdag 30 november 2017

Saffrans knyten

När vi ändå var i farten idag och gjorde lussekatter så passade vi även på att göra dessa supergoda saffransknyerna fyllda med mandelmassa. Asså.... MUMMA!!!!
Naturligt glutenfria, utan ägg, utan mjölk, utan soja och baljväxter och helt vegan vänliga.

Du behöver en deg sats till lussekatter + 150g mandelmassa och 100g mjölkfritt smör
Lussekatter

100g mjölkfritt SMÖR
5,5dl mjölkersättning (jag använde risdryck)
3/4 packet jäst för söta degar.
1g SAFFRAN
7,5dl mjölmix (jag tog 1dl ris, 2dl fullkorns ris, 1dl råris, 1,5dl bovete)
1,5dl stärkelse ex potatismjöl, maizena, tapioka (jag tog tapioka)
1dl socker
2msk sirap
0,5tsk salt
1krm vaniljpulver
3msk fiberhusk
2krm XANTAMGUM (kan bytas mot 1tsk fiberhusk)

Fyllning:
150g mandelmassa (se upp med innehåll vid allergi)
100g mjölkfritt smör

Något att pensla bullarna med ex uppvispat ägg, sockerlag, kaffe + pärlsocker till dekorering.

Gör såhär:
* blanda saffran och mjölkersättningen i en kastrull och värm till 37 grader
* smula jästen i en bunke, häll över "mjölk" blandningen och häll i socker, sirap, salt och vaniljpulver. Rör om tills jästen löst sig.
* blanda samman de övriga torra ingredienserna och arbeta kraftigt in i jästblandningen (gärna med bakmaskin)
* skär de mjölkfria smöret i kuber och släng i degen en i taget. Arbeta kraftigt till de blandat sig ordentligt i degen.
* lägg gärna en plastfilm över degen och låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timma (jag jäser mina degar i ugnen på ca 40 grader)
* ta fram din deg
* sätt ugnen på 225grader
* dela degen i lika stora delar (blir ca 20-25st beroende på storlek)
* platta till eller kavla ut degbitarna till ca 0,5cm tjocklek.
* lägg en klick mandelmassa fyllning i mitten av varje (ca 0,5msk)
* vik in kanterna efter eget tycke och gör små knyten av dem.
* låt jäsa under plastfilm/bakduk i ytterligare ca 30min
* pensla bullarna med vad du valt (jag tar alltid sockerlag) och strö över lite pärlsocker
* sätt i mitten av ugnen och grädda i ca 15-20min beroende på storlek (jag gjorde 23st och gräddade mina i 18min)
* pensla bullarna igen direkt när de kommer ur ugnen (då håller de sig saftiga)
* låt svalna på galler

Klart! 


Läs gärna mitt tips på hur man lyckas med saffrans bröd vis länken här Saffran

Lussekatter / lussebullar

En bekant hörde av sig och behövde hjälp med recept på lussekatter så här i jule tider och då insåg jag att jag inte lagt upp något recept. Började leta runt som en tok och kunde inte hitta mitt recept. Så med kli i fingrarna och med tösen hemma från skolan så var det en utmärkt idé att ta fram experiment fingrarna och försöka få till en bra lussedag. Till vår lycka så satt de på första försöket. En lättarbetad deg som jäste bra och bullar som smakade fantastiskt. Degen är naturligt glutenfri, fri från ägg, soja, baljväxter mjölk och antat otäckt i allergivärlden. Går utmärkt att använda om man vill baka behandla lussebullar.

Du behöver:
100g mjölkfritt SMÖR
5,5dl mjölkersättning (jag använde risdryck)
3/4 packet jäst för söta degar.
1g SAFFRAN
7,5dl mjölmix (jag tog 1dl ris, 2dl fullkorns ris, 1dl råris, 1,5dl bovete)
1,5dl stärkelse ex potatismjöl, maizena, tapioka (jag tog tapioka)
1dl socker
2msk sirap
0,5tsk salt
1krm vaniljpulver
3msk fiberhusk
2krm XANTAMGUM (kan bytas mot 1tsk fiberhusk)

Något att pensla bullarna med ex uppvispat ägg, sockerlag, kaffe.
Russin att dekorera med.

Gör såhär:
* blanda saffran och mjölkersättningen i en kastrull och värm till 37 grader
* smula jästen i en bunke, häll över "mjölk" blandningen och häll i socker, sirap, salt och vaniljpulver. Rör om tills jästen löst sig.
* blanda samman de övriga torra ingredienserna och arbeta kraftigt in i jästblandningen (gärna med bakmaskin)
* skär de mjölkfria smöret i kuber och släng i degen en i taget. Arbeta kraftigt till de blandat sig ordentligt i degen.
* lägg gärna en plastfilm över degen och låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timma (jag jäser mina degar i ugnen på ca 40 grader)
* ta fram din deg
* sätt ugnen på 225grader
* dela degen i lika stora delar (blir ca 20-25st beroende på storlek)
* rulla delarna till lussekatter och lägg på plåt.
* låt jäsa under plastfilm/bakduk i ytterligare ca 30min
* pensla bullarna med vad du valt (jag tar alltid sockerlag) och sätt i russin i lussekatterna.
* sätt i mitten av ugnen och grädda i ca 15-20min beroende på storlek (jag gjorde 23st och gräddade mina i 18min)
* pensla bullarna igen direkt när de kommer ur ugnen (då håller de sig saftiga)
* låt svalna på galler

KLART!!!
Läs gärna mitt tips på hur man lyckas med saffrans bröd via länken här Saffran


söndag 5 november 2017

Godaste kladdkakan

Det finns få saker som är så gott som en riktigt kladdig kladdkaka. Denna serverar vi med vaniljglass. Detta recept innehåller ägg men det går lika bra att ersätta ägget med "no egg" i övrigt är receptet naturligt glutenfritt utan mjölk, utan soja och baljväxter etc

Du behöver:
3 ÄGG
4,5dl SOCKER (byt gärna ut hälften mot Farinsocker eller sirap)
1krm VANILJPULVER
1krm SALT
1dl KAKAO
1,25dl TAPIOKA (eller annan stärkelse ex maizena el potatismjöl)
2dl NATURLIGT GLUTENFRITT MJÖL (jag tog 1dl fullkornsmacka och 1dl fullkornsris)
150g smält MJÖLKFRITT SMÖR
100g MÖRK CHOKLAD (se upp med innehåll)

Gör såhär:
* sätt ugnen på 200 grader
* smörj och bröa en springform (jag bröar med polenta el kokos)
* smält smöret och låt svalna
* blanda samman ägg (alt no egg) och socker
* rör i de övriga torra ingredienserna (tänk på att inte vispa utan endast röra det så smeten går ihop)
* blanda i de smälta smöret
* hacka chokladen grovt och rör i smeten
* häll upp i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15min
* låt svalna innan servering
KLART!!!

(Bild kommer)

Tänk på risken för kontaminering av varor vid allergi, läs gärna mer här Se upp med innehåll

måndag 22 maj 2017

Fyllda vaniljbullar

I helgen fyllde tösen år!! Grattis vår lilla sessa ❤️
När tårtan var bakad så blev det en massa vaniljkräm över som jag tyckte va synd att slänga så jag provade mig på att göra fyllda vaniljbullar utav resterna. När jag var liten kallade vi dom för "snor bullar" mumma så aptitligt de låter *haha*

Detta var ju första försöket och speciellt snygga blev dom inte men väldigt goda iallafall så det är väll ändå vad som räknas :-)

För att göra dessa naturligt glutenfria fyllda vaniljbullarna utan mjölk, ägg, soja, baljväxter etc så behöver du...
Ca 3dl vanilj kräm
Bulldegen:
50g JÄST
3dl MJÖLKERSÄTTNING (jag tog risdryck)
2dl SOCKER
1tsk SALT
2tsk KARDEMUMMA KÄRNOR alt malen kardemumma
150g RUMSVARMT MJÖLKFRITT SMÖR
8dl MJÖL (jag tog 3dl majs, 3dl råris, 2dl bovete)
2,5dl STÄRKELSE ex tapoika, maizena, potatismjöl (jag tog 1,5dl tapoika+1dl maizena)
2tsk XANTAMGUM

GÖR SÅHÄR:
*smula ner jästen i en deg bunke
*värm mjölkersättning, socker, salt och kardemumma i en kastrull fingervarmt.
*häll i mjölkblandningen i jästen och rör om tills jästen löst upp sig.
*blanda ihop alla de torra ingredienserna och blanda i jästblandningen.
*klicka i de rumsvarma smöret och arbeta kraftig i bakmaskin.
*rulla degen till bullar (ca 20st) och lägg på bakplåtspapper klädd plåt.
*låt jäsa upp till ca dubbel storlek (30-60min)
*sätt ugnen på 200grader
*häll i vaniljkrämen i en spritspåse med pip och fyll varje bulle, spritsa långsamt så inte Bullen spricker.
*pensla bullarna med antingen uppvispat ägg för den som tål, eller kall sockerlag, eller kallt kaffe.
*låt bullarna "vila" lite och jäsa ytterligare en liten stund (ca 10-20min)
*in i mitten av ugnen i ca 15min

KLART!!



Tips: när jag gör mjölkfri vaniljkräm så tycker jag att den alltid blir lite "platt" i smaken, har provat allt från att söta den mer till att ösa på med vanilj men ändå blir den lite tråkig. Det jag gör för att piffa till den är att blanda upp den med kokosmjölk och vitchoklad. Blir himla gott!! Jag tar till 2dl vaniljkräm 1dl kokosgrädde och 100g smält vitchoklad, blandar ihop och sen är det klart. Tänk på att kolla upp innehållet i den vita chokladen vid allergi!


Tänk på kontaminering av produkter Se upp med innehåll

torsdag 16 mars 2017

Mazarin

jag har länge varit sugen på mazariner men inte kommit mig för att provbaka. Men idag va tösen hemma ifrån skolan så då passade vi på att testa. Tezz älskar paj dej men är inte speciellt förtjust i "fyllningen" så den pillar hon gärna bort så då tänkte jag att mazariner som är typ pajdeg med socker borde falla den lilla i smaken perfekt och gissa om hon var nöjd!!!

Till dessa naturligt glutenfria mazariner utan mjölk, utan soja, utan ägg etc behöver du...
(Receptet ger ca 30st)

Till skalet:
150g kallt MJÖLKFRITT SMÖR
1dl SOCKER
1dl STÄRKELSE (maizena, potatismjöl eller tapoika)
1krm XANTANGUM
4,5dl MJÖL (jag använde 0,5dl bovete, 1,5dl råris, 2dl majs, 0,5dl rismjöl)

Till fyllningen:
150g rumsvarmt MJÖLKFRITT SMÖR
3dl FLORSOCKER
3dl MANDELMJÖL
1dl STÄRKELSE (maizena, potatismjöl eller tapoika)
2,5dl KOKOSGRÄDDE endast det tjocka vita (alt annan grädde/gräddersättning)
(Det går bra att byta ut mandelmjölet till ca350g riven mandelmassa, tänk då på att anpassa socker mängden lite annars blir det för sött)

Till toppingen:
5dl FLORSOCKER
3msk kallt VATTEN

+ Ca 30st aluminium formar.

GÖR SÅHÄR:
*sätt ugnen på 200 grader
*blanda samman alla ingredienserna till skalet så det blir en pajdeg. Ev behövs lite mer mjöl eller smör om degen blir för smulig eller för lös.
*kavla ut degen mellan två smörpapper med en kavel till den är ca 2-3mm tjock.
*stansa ut formar som är lite större än dina aluminium formar.
*fyll alla formar med deg och tryck till lite, skala av ev överflödig deg från kanterna. Försök att få bort allt som sticker upp annars bränner de lätt i ugnen.

*blanda samman alla ingredienserna till fyllningen med en elvisp till det är en jämn smet.
*fyll varje form med smeten ca 3/4delar.
*ställ dina mazariner på en plåt och in i mitten av ugnen.
*låt grädda i ca 25-30min (tills dom fått en härlig gyllene färg)
*ta ut ur ugnen och låt svalna
*blanda samman florsocker och vatten till toppingen och klicka på ca 1-2tsk på varje mazarin.
Ställ gärna kallt en liten stund innan servering

KLART!!!


torsdag 2 mars 2017

Äppelpaj klassisk

Vi hade en del äpplen som håll på att bli dåliga så jag passade på att baka en paj och då insåg jag att jag alltid bara "skjuter från höften" när jag bakar paj så igår mätte jag upp ingredienserna som jag använder så receptet kommer upp här på bloggen.

Detta är de receptet jag använder när jag vill slänga ihop en snabb klassiskpaj.
Som vanligt är detta receptet naturligt glutenfritt utan mjölk, soja, baljväxter, ägg etc

Du behöver:
Ca 5st ÄPPLEN
150g Rumsvarmt SMÖR
3dl MJÖL (jag använde 2dl rismjöl och 1dl bovetemjöl)
1dl STÄRKELSE (jag använder maizena eller tapoika)
1dl SOCKER
1krm VANILJPULVER (kan uteslutas)

Ca 1tsk kanel
Ca 1msk socker
Ca 1msk maizena.

Gör såhär:
*sätt ugnen på 200grader
*skala och klyfta äpplena. Lägg dom i en bunke och strö över ca 1tsk kanel, 1msk socker och 1msk maizena. Blanda runt.
*blanda samman smör, socker, mjöl och ev vaniljpulver till en pajdeg.
*kavla eller tryck ut 2/3 av degen med fingrarna i en pajform. Täck botten och kanterna. Nagga sedan med en gaffel och ställ in i ugnen och förgrädda i ca 10-15min
*ta ut degen ur ugnen. Häll i de klyftade äpplena i pajformen.
*ta restens degen och antingen kavla ut den till ett lock eller smula över den över äpplena.
*ställ in pajen i ugnen igen och grädda i ca 30min eller tills den fått fin färg.

KLART!
Servera med en god vaniljsås eller lite vaniljglass.


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp med innehåll

onsdag 1 mars 2017

Köttfärs gratäng

En enkel och god middag som uppskattas mycket utav barnen här är köttfärsgratäng med pasta och ostsås.
Givetvis är gratängen naturligt glutenfri, utan mjölk, ägg, soja, baljväxter etc
Receptet är till ca 5personer (går utmärkt att tillaga med vanlig mjölk och ost för den som tålkr

Du behöver:
(Bechamel sås med ost)
50g MJÖLKFRITT SMÖR
3dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använder risdryck)
Redning ca 0,5dl VATTEN blandat med 1msk MAIZENA
1krm MUSKOT (kan uteslutas)
SALT och PEPPAR
200g OST (se upp med innehåll och använd en du tål)

1st LÖK (jag använder purjolök)
600g KÖTTFÄRS
4portioner PASTA

Gör såhär:
*sätt ugnen på 200grader
*koka upp pastan enligt förpackning
*strimla purjon alt hacka löken.
*fräs upp lök och köttfärs, salta och peppra (eller krydda efter smak) häll över i en ugnsfast form.
*riv osten.
*börja med såsen... smält smöret och tillsätt mjölkersättningen. Red av såsen och smaka av med salt, peppar och ev muskot. Häll i ca 100g utav osten i såsen och rör om tills den smält helt.
*när pastan är klar så häll av den och blanda ner i ugnsformen med köttfärsen
*slå över såsen och blanda om
*ta den resterande rivna osten och strö över gratängen.
*in i mitten av ugnen i ca 20min

KLART!!


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp med innehåll

tisdag 28 februari 2017

Chokladbollar

naturligt glutenfria utan mjölk, soja, baljväxter m.m
Chokladbollar alt kalla de va du vill bollar 😂

Du behöver:
150g MJÖLKFRITT SMÖR
1,5dl SOCKER
1krm VANILJPULVER
5msk KAKAO
3dl BOVETEFLINGOR
1msk KALLT KAFFE (kan uteslutas och ersättas med vatten)
Pärlsocker, riven kokos, strössel eller något annat gott att rulla bollarna i.

Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienserna kraftigt (gärna med elvisp), det underlättar om smöret är rumstempererat.
Rulla bollar stora som köttbullar ungefär. Rullar sedan runt bollarna i ex pärlsocker eller kokos. Ställ i kylen så de blir kalla och lite hårdare.

KLART!

Tips: detta är ett väldigt roligt och enkelt recept att låta barnen vara med på. Som ni ser blir det både STORA och små bollar när kidsen rullat sina bollar, en och annan "bajskorv" fick dom gjort också 😂

Tänkt på risken för kontaminering av produkter. Läs här mer om detta här Se upp med innehåll



måndag 6 februari 2017

Spagetti med korv

Idag snubblade jag över ett recept när jag näthandlar på Willys.se som såg så enkelt ut att jag var tvungen att testa. Sagt och gjort.
En god och otroligt barnvänlig middag stod serverad på 20min. Barnen uppskattade det och jag älskar när det går fort och som ett extra + i kanten kostade denna middagen inte många kronor att svänga ihop vilket inte hör till vanligheterna när det gäller allergianpassad kost.
Nu läste jag inte receptet på Willys hemsida utan såg endast bild men här kommer min tolkning så det inte glöms bort :-)

Du behöver: (till 4personer)
400g KORV (se upp med innehåll vid allergi) se tips längre ner
4portioner SPAGETTI (vi kör naturligt glutenfri)
1gul LÖK
400g krossade tomater
1tsk oregano
Salt och peppar + ev nån annan krydda om man så önskar

Gör såhär:
*koka pastan enligt instruktionerna
*skär korven i ca 1x3cm stora bitar (1cm tjock, 3cm lång). Stek korven och häll över i en stor kastrull.
*hacka löken grovt. Stek löken och häll över i kastrullen med korv
*häll över de krossade tomaterna över korv/löken.
*koka upp och smaka av med oregano,salt, peppar + ev krydda
*när spagettin kokat klart så häll av vattnet och slå över spagettin i korvblandningen. Rör runt.

KLART!


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Tips:
Har du ingen korv som funkar ur allergi synpunkt så rekommenderar jag starkt denna korv i från matsara.se. Enkel att göra och uppskattad av barnen. Behöver dock lite förberedelse men funkar utmärkt att frysa. Länk till matsaras "falu korv"

Skorpor

Något jag verkligen saknat är skorpor med honung och ett glas te.
Varje gång jag försökt mig på att modifiera ett skorp recept så det ska passa våra allergier här hemma så blir de inge bra. Antingen har dom smulat sönder eller så har det saknats den där luftiga / fluffiga känslan.
Idag testade jag på nytt att göra skorpor fast med jäst och låta degen jäsa upp ordentligt och torkade ur dom och de blev riktigt bra.
Så nu blir det en kopp te, nybakade kardemumma skorpor och en film med min lille prins som idag ligger sjuk här hemma (blir lätt så när man snor åt sig en klick grädde till sin varma choklad som mjölk allergiker, sket unge <3)

Till dessa naturligt glutenfria kardemumma skorpor utan mjölk, ägg, soja etc behövs...

Du behöver:
TID!!!
50g JÄST (för söta degar)
5dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använde risdryck)
1tsk SALT
4tsk KATDEMUMMA KÄRNOR (kan uteslutas för "vanliga" skorpor)
1dl SOCKER
200g rumsvarmt MJÖLKFRITT SMÖR
0,5tsk XANTAMGUM
0,5tsk BIKARBONAT alt bakpulver
15dl MJÖLMIX (jag tog 7dl ris, 4dl majs, 4dl bovetemjöl)
1dl TAPOIKA alt MAIZENA
Något att pensla med, ex kokt kallt starkt kaffe, sockerlag, ägg om man vill/kan etc.

Gör såhär:
*smula ner jästen i en bunke
*värm mjölkersättningen till 37grader (finger varmt)
*lös upp jästen med mjölkersättningen, blanda ner socker och salt.
*stöt kardemumma kärnorna i en mortell och tillsätt i jästblandningen (hoppa över detta för "vanliga" skorpor)
*blanda samma alla torra ingredienser och rör ner i jästblandningen till en (torr) deg
*arbeta in det rumsvarma smöret i degen
*låt jäsa upp något i ca 20-30min
*sätt på ugnen på 225grader
*klä 2 plåtar med bakplåtspapper
*ta och forma degen till lagom stora skorpor (tänk på att de kommer jäsa upp ca 50% så gör dem lite för små) jag tog bollar i storlek med en halv tennisboll ungefär och formade till avlånga tjocka "korvar". Lägg den på plåten och låt jäsa under bakduk på varmt ställe i ca 60min.
*pensla med ex kallt kaffe el sockerlag eller uppvispat ägg om man tål. (Jag använde kaffe, detta endast för färgens skulle så kan uteslutas)
*grädda i mitten av ugnen i 15min
*låt svalna något (ca 10min) dela sedan skorporna på mitten/längden så varje deg klump blir 2st skorpor.
*sänk värmen till 125grader
*lägg tillbaka skorporna på plåten med snittytan uppåt och torka i ugnen i ca 90-120min.
När de är helt torra / hårda och känns lätta är dom klara.
* låt svalna

KLART!



Då detta recept inte innehåller något animaliskt så lämpar sig dessa som vegan skorpor.

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

tisdag 31 januari 2017

se upp med innehåll!

Trodde för mitt liv aldrig att jag skulle behövs skriva detta inlägget här MEN Jag fick mig en tillsägelse efter att ett utav mina recept publicerades, utav en mamma till ett (eller flera) allergibarn som menade på att det är otroligt dumt och oansvarigt utav mig att skriva att mina recept är "utan mjölk", "utan soja", "naturligt glutenfria" etc då dom ENLIGT HENNE inte är det eftersom produkterna jag använder inte är såkallade rena.

*För det allra första vill jag börja med...
Min blogg är MIN "dagbok", jag lägger ut mina recept här för att i första hand ha ett arkiv som jag kan gå tillbaka till. Dels är det knöligt att få till bra recept när man är så begränsad i sina livsmedel som vi är och när man väl får till det så vill man (iallafall jag) kunna göra om det igen utan att behövs testa sig fram på nytt. Där av att jag lägger upp alla mina recept som blev riktigt bra. 
*För det andra så använder min familj, min släkt, mina vänner bloggen för att kunna baka/laga mat till vår lilla tös utan att hon ska behöva bli jätte sjuk eller stå utan när det vankas bakning, bjudning, kalas etc. 
*Vidare så skriver jag ALDRIG ut vilka produkter jag använder (alltså olika märken) då jag dels inte vill sprida reklam på nätet och dels för att produkterna hela tiden förändras hos de olika leverantörerna, så ett märke som tidigare har funkat kan hux flux bytt nån liten liten ingrediens som för ögat kan verka harmlöst men som i praktiken orsakar STORA reaktioner för min lilla. 
*Och slutligen så hoppas jag att min blogg/mina recept kan hjälpa andra att hitta sin favorit, hitta just de där lilla lilla knepet som gjorde hela skillnaden i just deras bullbak/matlagning etc. 

Ingen behöver läsa, ingen behöver testa mina recept, ingen måste chansa för "det funkade ju för dom, då borde det funka för oss".
Det är fritt att göra precis som man själv vill, vad man vågar, vad man vet. PUNKT!

Om du ändå bestämmer dig för att testa mina recept så utgå alltid ifrån dig och din familj. Vad NI tål, kan/vill äta etc. 
Tänk på att många produkter som för ögat ser harmlöst/säkert ut enligt innehållsförteckningen SKA fungera kan vara kontaminerad med andra allergen. 
Är du osäker så fråga leverantören hur dom hanterar sina produkter. Om det finns någon risk för att ditt exempelvis "naturligt glutenfria" rismjöl kan ha använts i samma maskiner som ex havregryn/vete/råg etc. Om just dina allergen har hanterats/förvarats i samma lokal som din produkt etc etc. 
Sen vill jag säga att trots att du kollat upp din produkt så kan man lik förbannat reagera på produkten, så här finns tyvärr inget annat att göra än att antingen avstå helt från det eller testa sig fram till något märke som funkar för just dig. 
För oss är det vissa specifika märken som fungerar och vi får åka mellan flera olika butiker och även beställa på olika sidor på nätet för att fylla upp vårt skafferi/kyl/frys. 
Ett märke kan ex ha ett rismjöl och majsmjöl som fingerar för oss medans samma märke kan ha ett teffmjöl som inte alls funkar då just deras teffmjöl kontaminerats och då köper vi just teffmjöl av en annan leverantör. 
Det är en halv vetenskap och är otroligt bökigt till en början men man får kläm på det och snart har man koll och gör sina inköp/beställningar på ren rutin. 

Så kort och gott...
Det jag vill säga är att är du själv eller någon i din familj allergisk med något så kolla runt efter produkter som funkar för just er.
Är du anhörig eller närstående till någon med allergi och vill baka/laga mat åt denna kolla ALLTID med personen i fråga VILKA märken/varor som funkar för just den personen. Lita INTE på innehållsförteckningen och lägg absolut inte in egna värderingar som "det funkar nog", "det är nog inte så farligt", "hen är nog inte allergisk på riktigt" etc etc, detta kan få FÖRÖDANDE konsekvenser för den drabbade. 
Kolla en, två, tio gånger för mycket innan. 

måndag 30 januari 2017

Snabb "semla"

Jag älskar när saker och ting går fort och när man har en liten allergiker hemma så tar allt väldigt mycke längre tid. Suck
Men jag älskar genvägar och känner en rejäl dos av tillfredställelse när saker går undan och flyter på. Idén till dessa semlor föddes idag när en god vän till mig kom förbi på en snabb fika och han fick agera testpilot på mina nyuppfunna fyllda munkar som gjordes på ca 15min. Då tyckte han att det hade varit genialiskt om man även kunde baka semlor så snabbt. Haha, sagt och gjort. Semlor på en kvart var beställt och en typ av "semlor" på en kvart blev det. !YES!

Till dessa super snabba "semlor" helt utan ägg, mjölk, soja, baljväxter, spannmål etc behöver du...

*En satts smet till mina snabba fyllda munkar som du hittar här snabba-fyllda-munkar
*1tsk KARDEMUMMAkärnor
* MANDELMASSA
*mjölkfri GRÄDDE (jag använde kokos)
+Sötning till grädden

Gör såhär:
*följ instruktionerna i receptet till de snabba fyllda munkarna (stöt och tillsätt kardemumman i mjölblandningen)
*blanda mandelmassan med lite utav din grädde till en lagom tjock konsistens passande semlor och använd denna smet som fyllning.
*grädda enligt instruktionerna i receptet.
*låt svalna, vispa under tiden din grädde och söta tills det känns lagom.
*när "munkarna" svalnat så skär av toppen och lägg på en klick grädde, sätt tillbaka locket och pudra med florsocker.

KLART!


P.S dessa semlor är utmärkta som vegan variant

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Super snabba fyllda munkar

Jag såg på Facebook någon som gjorde munkar fyllda med nutella och blev så sugen på att testa. Men alla som gjort fyllda munkar vet att det tar tid. Först ska man göra en bulldeg som ska jäsa, sedan ska dom friteras och sist fyllas. För dom som inte har allergier är det bara att åka och handla färdiga men för oss går inte det och då måste det bakas. Bökigt, kladdigt, tidskrävande och helt enkelt inte värt det.
Men jag tänkte att det måste gå att gena. 
Från att idén föddes till att munkarna stod redo att serveras på bordet så tog det knappt 15 minuter!!
Och gott blev det!! Det enda "kruxet" med detta recept är att man behöver ett muffins järn, kan säkert göras på annat sätt men så långt har jag inte kommit ännu. 
Dessa munkar fyllde jag med Wienernougat och det blev himmelskt gott men man kan fylla dem med vad man vill. Vaniljkräm, nutella, äpple och kanel etc etc. Tips på fyllningar hittar ni längre ner. 

Så här kommer receptet på super snabba fyllda munkar utan soja, utan ägg, utan mjölk, utan spannmål (naturligt glutenfria) etc.

(P.S dessa munkar går utmärkt att göra med sitt favorit recept på pancakes och blir snäppet bättre med ägg i smeten om man tål det)

Du behöver:
Ett muffins järn 
Lite naturell olja att smörja formen med. 
*3dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använde risdryck)
*2tsk VITVINSVINÄGER (för extra jäskraft)
*2dl MJÖL (jag tog 0,5dl bovete, 1dl ris, 0,5dl majs)
*1dl MAIZENA
*0,75dl SOCKER
*1krm XANTAMGUM
*3msk FLYTANDE MJÖLKFRITT SMÖR (alternativt smält mjölkfrittsmör)
*1,5tsk BIKARBONAT
*1,5tsk BAKPULVER 
+ VALFRI FYLLNING
FLOURSOCKER ATT PUDRA MED (valfritt)

Gör såhär:
*sätt på muffinsjärnet
*blanda mjölkersättning + vinäger
*blanda alla torra ingredienser väl i en bunke
*blanda i mjölkblandningen + smöret i mjölkblandningen och rör om väl.
*olja muffins formarna innan du fyller dem med smet
*fyll varje muffins form ungefär till hälften med smet och låt det stå nån minut innan du fyller på med fyllningen (stäng inte locket under denna minut)
*klicka i ca 1tsk med fyllning i varje form
*klicka på ytterligare lite smet för att täcka fyllningen. 
*stäng locket och låt grädda i ca 5min
*lägg upp på talrik och pudra med floursocker. 

KLART!


Tips på fyllning...
*vaniljkräm
*sylt
*banan och choklad: mosa en banan med ca 1msk kakao. 
*Nutella/nöt kräm: lägg en klick nutella eller lite nätkräm i varje om man tål, tips på recept på mjölkfri Nutella hittar du här Nutella. Eller ta en wienernougat och lägg i varje. 
*Äpple och kanel; skala och kärna ur 2st äpplen. Skär i små kuber. Lägg i kastrull tillsammans med 1tsk kanel, 1msk maizena och 1-2msk socker (beroende på hur söta äpplena är) koka upp under omrörning och låt små puttra ett par minuter. Klart. (Gör man munkar fyllda med äpple och kanel så kan man med fördel blanda i lite kanel i floursockret som man pudrar över de färdiga munkarna

fredag 27 januari 2017

Fröknäcke

Fröknäcke är fantastiskt gott och väldigt enkelt att göra egentligen så varför det bakas så pass sällan här hemma vet jag egentligen inte.
De går att variera i smaker i oändlighet så hittar man bara en bra grund så går det att smaksätta lite hur man vill sedan.
Detta recept är naturligt glutenfritt utan mjölk och baljväxter. En bra grund.
Fröerna går givetvis att byta ut till det man känner för eller har hemma. Går även jättebra att blanda i ex valnötter eller något annat gott.

Grund receptet...
Du behöver:
2dl feta FRÖER (jag tog 1dl solroskärnor och 1dl pumpafrön)
2dl torra FRÖER (jag tog 1dl sesamfrön, 0,5dl linfrön och 0,5dl chiafrön)
0,5dl MAJSMJÖL "polenta"
0,5tsk SALT
1tsk BIKARBONAT (kan uteslutas, ger dock en lite "frasigare" känsla)
0,5dl OLJA (jag tog oliv)
0,5-1,5dl KOKHETT VATTEN (börja med 0,5dl och testa fram)
(Smaksätt hur man vill. Men detta recept funkar bra som det är)

Gör såhär:
*sätt ugnen på 150grader
*klä en plåt med bakplåtspapper
*blanda samman alla torra ingredienser i en bunke
*blanda i olja samt de kokheta vattnet och blanda runt väl
*låt stå och dra i ca 10min
*platta ut degen tunt på bakplåts pappret (ca 3-5mm tjockt)
*grädda i mitten av ugnen i ca 60-90min beroende på ugn och hur tunt degen plattast ut.
*låt svalna på galler och bryt sedan i lagom stora bitar.

KLART!


TÄNK PÅ:
När degen plattas ut på plåten, pressa den ganska hårt, annars finns risk att den inte riktigt håller ihop när den är klar och smular sönder. Men packar man hårt och gör dem ca 3-5mm tjockt så blir det jätte bra.

Tips:
Vill man ha snygga och jämna bitar skär man dessa innan Fröknäcket svalnat.
En smaksättning som jag tycker blir väldigt god är att tillsätta 1tsk rosmarin i degen samt strössla med lite havssalt/flingsalt innan den går in i ugnen.
En annan god smaksättning är att tillsätta 1,5tsk timjan + 0,5-1tsk chilliflakes, strö över lite havssalt/flingsalt innan den går in i ugnen.

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

torsdag 26 januari 2017

Pepparrotssås

Till dagens middag serveras ugnsbakad torskrygg med kokt potatis och PEPPAROTSSÅS!
Låter super lyxigt men oj så enkelt att göra. Middagen är serverad på mindre än 40min och det som tar tid är egentligen potatisen. Enkelt, snabbt, gott = en melodi som klingar ljuvligt i mina öron.

När det kommer till fisk så tycker jag alltid att just såsen är det knösliga och såsen är ju så viktig till en måltid. Att då dessutom få till en smakrik god sås utan mjölk, baljväxter och spannmålsprodukter (gärna utan ägg = vegansk) är inte alltid helt lätt.
Pepparoten är lite bortglömd men väldigt god och fungerar till mycket.
Här kommer receptet på denne super enkla och otroligt goda sås som passar utmärkt till all typ av fisk. Kokt, grillad, stekt, den funkar i alla lägen och till alla firrar och mängden pepparot anpassas efter middagsgästerna, till barn har man i lite mindre och till vuxna lite mer.

Du behöver:
50g MJÖLKFRITT SMÖR
2,5msk MAIZENA (alt potatismjöl)
5dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använde risdryck)
1-3msk RIVEN PEPPAROT
salt och peppar

Gör såhär:
*Smält smöret i en kastrull
*vispa ner maizenan ordentligt
*slå på mjölkersättningen och blanda runt väl, låt koka upp
*när det kokar så sänk värmen och häll i riven pepparot och salta samt peppra efter smak. Börja med 1msk pepparrot och fyll sedan på tills det blir bra i smak.
* låt små puttra på plattan i ca 5min, rör om då och då.
(Blir den för tjock, späd med lite mer mjölkersättning

KLART!
Snabbt enkelt gott.

Tips:
Denna sås passar som sagt utmärkt till all typ av fisk men är även otroligt god till ex korv.
Stekt kryddig korv med rostade grönsaker/rotfrukter och denna pepparrotssås är försvinnande gott, TESTA!!

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

tisdag 24 januari 2017

Yoghurt

Nä Tezz var liten brukade jag göra "yoghurt" till henne utav risgrynsgröt då det inte fanns/finns någon yoghurt utan mjölk, soja, ägg, baljväxter etc
Jag använde mig då av ett recept som jag hittat på en annan blogg. Nu var det väldigt länge sedan hon fick yoghurt och imorse när frukosten skulle serveras så var det just yoghurt som efterfrågades. Jag sökte och sökte men kunde inte hitta de receptet som jag brukar använda mig av så det var dax att tänka till och prova sig fram. Och fantastiskt nog funkade första försöket så nu lägger jag upp mitt recept här så det lätt hittas igen om det mot förmodan skulle glömmas bort.

Yoghurten går att smaksätta precis hur man vill med ex jordgubbar, hallon, citron, blåbär, smultron, persika, mango eller vad man tycker om. Detta är grundreceptet på vanilj yoghurt som är jätte god som den är. Detta recept ger 0,5l yoghurt och kan absolut dubblas,tripplars etc om man önskar större mängd.

Du behöver:
1dl PAMA MINUTRIS
5dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använde risdryck)
2krm VANILJPULVER
1msk PRESSAD CITRON
sötning efter smak (jag använde 2tsk agavesirap)

Gör såhär:
*Koka upp 2,5dl utav mjölkersättningen med vaniljpulver och pressad citron.
*när mjölkblandningen kokar, blanda i minutriset och sänk värmen. Rör om och låt små puttra under omrörning i ca 3-5min.
*ta av från plattan och låt svalna
*när gröten svalnat så blanda i resterande 2,5dl mjölkersättning och mixa tills det blivit helt slätt. Smaka av med någon sötning tills det smakar bra (jag använde 2tsk agavesirap)

KLART!


Tips:
Om du vill smaksätta yoghurten med ex bär eller frukt så börja med att mixa i dessa innan du tillför resterande mjölkersättning. Annars är risken att bären/frukten innehåller lite för mycket saft och yoghurten blir mer som soppa.
Så mixa först i bären i gröten och pytsa sedan i mjölkersättningen pö om pö till lagom konsistens

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Att lyckas med glutenfritt bröd / bullar

Tänkte dela med mig av de trix jag kommit på som underlättar bakning av bröd och bullar med glutenfria mjölet.
De stora problemen jag stött på vid glutenfri bakning är att de lätt blir torrt och smuligt. Att degen jäser dåligt och att bröden / bullarna har en tendens att bli väldigt kompakta och sakna den där "fluffiga" luftiga känslan man får när man äter vetebröd.
Det är ju jätte tråkigt när man egentligen lyckas med smakerna men att det faller på konsistensen.

De trix jag kommit på och läst mig till för att undvika detta är följande...

JÄSNING!
Av nån anledning så är det inte helt lätt att få glutenfria degar att jäsa på samma sätt som vanlig vetedeg. Vad det beror på vet jag faktiskt inte riktigt men att det är ett faktum har stått klart i detta kök flertalet gånger.
Det jag gör som visat sig fungera väldigt bra är att jag sätter ugnen på 35-40graddr och låter min deg jäsa inne i ugnen. Detta har visat sig fungera jätte bra så att glutenfria degar är i behov av värme är solklart.
Glöm inte att alltid ha i lite socker/sötning samt salt i degen. Jästen behöver både sött och salt för att "aktiveras" och det är extra viktigt vid glutenfri bakning.
Ska man använda lite grövre mjölet i sin deg (ex bovete, Jytte, teg etc) så behöver degen lite extra jäskraft. Jag har då i lite vinäger eller bikarbonat i degen som är jätte effektivt. Brukar ta ca 1msk vinäger per 50gram jäst eller 2tsk bikarbonat per 50gram jäst.

BRÖDET / BULLARNA BLIR SMULIGA!
Detta är för att det i glutenfria mjölet saknas stärkelse. Stärkelsen binder ihop brödet i vanliga vetedegar och detta måste ersättas. Jag ersätter glutentrådarna som finns i vanligt mjöl med maizena eller tapoika och oftast har jag bägge i samma deg. För att få lite extra "vindkraft" så har jag även i xantamgum eller fiberhusk och även dessa två kombinerar jag ibland med varann.

BRÖDET / BULLARNA SAKNAR LUFTIGHETEN OCH BLIR KOMPAKTA!
Detta tror jag beror på att glutenfria degar har lite svårt med jäsningen. Jag har iallafall upptäckt att om man rör degen så lite som möjligt efter att den jäst första gången så blir slutresultatet mycket mer fluffigt/luftigt.
Alltså, när man bakar bullar/bröd så skall degen i regel allt som oftast jäsa 2gånger. Först blandas degen ihop och ska jäsa,sen ska man forma sina bullar/bröd och de ska jäsa igen. Om man då gör så att man blandar sin deg och låter den jäsa så ska man försöka vara väldigt lätt på handen när man formar sina bullar/bröd så man inte pressar ut de luftbubblarna som bildats i degen under jäsningen.

BRÖDET / BULLARNA BLIR TORRA!
Detta problemet är faktiskt väldigt lätt avhjälpt.
När man bakar bröd/bullar så innehåller receptennästan alltid smör som ska smältas. Smältsmör är väldigt blött och då krävs mer mjöl för att få ihop degen till en deg och inte en smet. Ta istället rumsvarmt smör och arbeta in i degen (ta gärna lite mer än vad som anges i receptet). Då behövs mindre mjöl och slutresultatet blir saftigare bullar/bröd.
Glutenfria degar ska vara på gränsen till för blöta när de är klara. Ha bara i så pass mycket mjöl att degen är hanterbar,inte mer. Tycker du att degen är aningens för klibbig så olja dina händer när du hanterar degen så fastnar den inte på fingrarna.
Nästa bov i att bullarna/bröden blir torra är att glutenfria degar inte får färg på samma sätt i ugnen som en vanlig vetedeg. Detta gör att man låter dem vara lite förlänge i ugnen och då torkar de ut. För att få den härliga gyllene färgen på bullarna/brödet så pensla gärna rikligt med ex kallt kaffe, sockerlag eller ägg om man tål.
Våga också höja värmen på ugnen lite då degen vill gräddas hårt och snabbt. Runt 225grader är en bra temperatur för bullar, små bröd.

Korvbröd, hamburgerbröd

Av någon anledning har jag alltid dragit mig för att baka korv bröd. Egentligen vet jag inte varför men det kändes som att det skulle vara bökigt att få till.
Nu gav jag mig på att baka korvbröd och det var inte alls speciellt bökigt och som bonus visade det sig att denna deg även lämpade sig perfekt att använda som hamburgerbröd.
Så här kommer mitt recept på naturligt glutenfritt korvbröd / hamburgerbröd, fritt från bl.a. Mjölk, ägg, soja, spannmål etc

Du behöver:
50g JÄST
5dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använde risdryck)
100g rumsvarmt MJÖLKFRITT SMÖR
1,5msk FIBERHUSK
1,5tsk XANTAMGUM
2dl STÄRKELSE (jag använde maizena och tapoika)
5dl MJÖL (jag använde 1bovete, 2ris, 1majs, 1fullkornsris)
1tsk SALT
1tsk SIRAP
Till hamburgerbröden kan man ha sesamfrön att strö uppepå
(Lite smält smör att pensla med alt ett uppvispat ägg eller kallt kaffe)

Gör såhär:
*smula ner jästen i en bunke
* värm mjölkersättningen till 37grader och häll över jästen, blanda tills jästen är upplöst.
*häll i fiberhusken samt sirapen i mjölk/jästblandningen och rör om. Låt stå och svälla i ca 5min
*blanda samman alla torra ingredienser och arbeta in väl i jästblandningen.
*arbeta in det rumsvarma smöret i degen och knåda väl (gärna i Bakmaskin)
*låt degen jäsa på varm plats till nästan dubbel storlek (20-60min)
*sätt ugnen på 250grader
*klä en plåt med bakplåtspapper
*forma nu degen till korvbröd alt hamburgerbröd (tänk på att de jäser ytterligare i ugnen så gör dem aningens mindre än önskat slutresultat)
Lägg på plåten
*pensla med smältsmör alt ägg eller kallt kaffe (strö ev sesamfrön över hamburgerbröden)
*grädda i mitten av ugnen i ca 8min (+-2/3min beroende på storlek)
*låt svalna på galler.
*skär till korvbröd/dela hamburgerbröd när de svalnat helt.

KLART!

Tips:
Låt degen jäsa i ugnen så den får den värme den behöver. Jag brukar sätta ugnen på 35-40grader och ställer degen där.
Dessa bröd går utmärkt att frysa. Tänk dock på att låta dem Tina långsamt samt att värma dem en aning när de tinat klart.

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp