tisdag 28 februari 2017

Chokladbollar

naturligt glutenfria utan mjölk, soja, baljväxter m.m
Chokladbollar alt kalla de va du vill bollar 😂

Du behöver:
150g MJÖLKFRITT SMÖR
1,5dl SOCKER
1krm VANILJPULVER
5msk KAKAO
3dl BOVETEFLINGOR
1msk KALLT KAFFE (kan uteslutas och ersättas med vatten)
Pärlsocker, riven kokos, strössel eller något annat gott att rulla bollarna i.

Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienserna kraftigt (gärna med elvisp), det underlättar om smöret är rumstempererat.
Rulla bollar stora som köttbullar ungefär. Rullar sedan runt bollarna i ex pärlsocker eller kokos. Ställ i kylen så de blir kalla och lite hårdare.

KLART!

Tips: detta är ett väldigt roligt och enkelt recept att låta barnen vara med på. Som ni ser blir det både STORA och små bollar när kidsen rullat sina bollar, en och annan "bajskorv" fick dom gjort också 😂

Tänkt på risken för kontaminering av produkter. Läs här mer om detta här Se upp med innehåll



måndag 6 februari 2017

Spagetti med korv

Idag snubblade jag över ett recept när jag näthandlar på Willys.se som såg så enkelt ut att jag var tvungen att testa. Sagt och gjort.
En god och otroligt barnvänlig middag stod serverad på 20min. Barnen uppskattade det och jag älskar när det går fort och som ett extra + i kanten kostade denna middagen inte många kronor att svänga ihop vilket inte hör till vanligheterna när det gäller allergianpassad kost.
Nu läste jag inte receptet på Willys hemsida utan såg endast bild men här kommer min tolkning så det inte glöms bort :-)

Du behöver: (till 4personer)
400g KORV (se upp med innehåll vid allergi) se tips längre ner
4portioner SPAGETTI (vi kör naturligt glutenfri)
1gul LÖK
400g krossade tomater
1tsk oregano
Salt och peppar + ev nån annan krydda om man så önskar

Gör såhär:
*koka pastan enligt instruktionerna
*skär korven i ca 1x3cm stora bitar (1cm tjock, 3cm lång). Stek korven och häll över i en stor kastrull.
*hacka löken grovt. Stek löken och häll över i kastrullen med korv
*häll över de krossade tomaterna över korv/löken.
*koka upp och smaka av med oregano,salt, peppar + ev krydda
*när spagettin kokat klart så häll av vattnet och slå över spagettin i korvblandningen. Rör runt.

KLART!


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Tips:
Har du ingen korv som funkar ur allergi synpunkt så rekommenderar jag starkt denna korv i från matsara.se. Enkel att göra och uppskattad av barnen. Behöver dock lite förberedelse men funkar utmärkt att frysa. Länk till matsaras "falu korv"

Skorpor

Något jag verkligen saknat är skorpor med honung och ett glas te.
Varje gång jag försökt mig på att modifiera ett skorp recept så det ska passa våra allergier här hemma så blir de inge bra. Antingen har dom smulat sönder eller så har det saknats den där luftiga / fluffiga känslan.
Idag testade jag på nytt att göra skorpor fast med jäst och låta degen jäsa upp ordentligt och torkade ur dom och de blev riktigt bra.
Så nu blir det en kopp te, nybakade kardemumma skorpor och en film med min lille prins som idag ligger sjuk här hemma (blir lätt så när man snor åt sig en klick grädde till sin varma choklad som mjölk allergiker, sket unge <3)

Till dessa naturligt glutenfria kardemumma skorpor utan mjölk, ägg, soja etc behövs...

Du behöver:
TID!!!
50g JÄST (för söta degar)
5dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använde risdryck)
1tsk SALT
4tsk KATDEMUMMA KÄRNOR (kan uteslutas för "vanliga" skorpor)
1dl SOCKER
200g rumsvarmt MJÖLKFRITT SMÖR
0,5tsk XANTAMGUM
0,5tsk BIKARBONAT alt bakpulver
15dl MJÖLMIX (jag tog 7dl ris, 4dl majs, 4dl bovetemjöl)
1dl TAPOIKA alt MAIZENA
Något att pensla med, ex kokt kallt starkt kaffe, sockerlag, ägg om man vill/kan etc.

Gör såhär:
*smula ner jästen i en bunke
*värm mjölkersättningen till 37grader (finger varmt)
*lös upp jästen med mjölkersättningen, blanda ner socker och salt.
*stöt kardemumma kärnorna i en mortell och tillsätt i jästblandningen (hoppa över detta för "vanliga" skorpor)
*blanda samma alla torra ingredienser och rör ner i jästblandningen till en (torr) deg
*arbeta in det rumsvarma smöret i degen
*låt jäsa upp något i ca 20-30min
*sätt på ugnen på 225grader
*klä 2 plåtar med bakplåtspapper
*ta och forma degen till lagom stora skorpor (tänk på att de kommer jäsa upp ca 50% så gör dem lite för små) jag tog bollar i storlek med en halv tennisboll ungefär och formade till avlånga tjocka "korvar". Lägg den på plåten och låt jäsa under bakduk på varmt ställe i ca 60min.
*pensla med ex kallt kaffe el sockerlag eller uppvispat ägg om man tål. (Jag använde kaffe, detta endast för färgens skulle så kan uteslutas)
*grädda i mitten av ugnen i 15min
*låt svalna något (ca 10min) dela sedan skorporna på mitten/längden så varje deg klump blir 2st skorpor.
*sänk värmen till 125grader
*lägg tillbaka skorporna på plåten med snittytan uppåt och torka i ugnen i ca 90-120min.
När de är helt torra / hårda och känns lätta är dom klara.
* låt svalna

KLART!



Då detta recept inte innehåller något animaliskt så lämpar sig dessa som vegan skorpor.

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp