söndag 22 december 2013

Naturligt glutenfri och mjölkfri jansonssfrestelse

Jansonssfrestelse är ett av alla måsten på julbordet och även om inte många i min familj äter av den så ska den finnas där och alla skall kunna smaka.
Här är mitt recept på mjölkfri, naturligt glutenfri Janssons. Detta blir en liten sats så tycker man mycket om denna maträtt eller är många som ska smaka så bör man göra en större omgång :-)

(Bilder kommer snart)

Du behöver:
3 STORA potatisar
4dl kokosmjölk (minst 17% fetthalt)
1 gul lök
55g anjovis (den lilla konserven)
Salt och peppar
Ca 1msk polenta alternativt de ströbröd du tål
Mjölkfritt smör (ca 25g)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och strimla potatisen (i Janssons är det strimlor och inte skivor som i potatisgratäng)
Skala och skär löken i strimlor.
Lägg potatis, lök, kokosmjölk (skall vara så att kokosmjölken precis täcker potatisen så öka alt minska potatis till lagom mängd), spadet från ansjovisen, salt och peppar efter smak i en kastrull och koka upp.
När det kokar så sänk värmen något och låt små puttra i ca 10 min, rör om då och då så att det inte bränner fast.
Häll upp i en ugnsform och varva in anjovisfileerna.
Strö över polenta alt ströbröd.
Hyvla smöret och tänk formen med alternativt ta flytande mjölkfritt margarin och ringla över hela formen.
In i ugnen i ca 45-50 min eller tills den fått en fin färg

KLAR!

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Mjölkfri knäck

Förra året testade jag att höra knäck på vatten, socker och sirap. Det funkade men den blev alldeles för hård. I år gjorde jag en ny sats och försökte hålla receptet så enkelt som möjligt att komma ihåg, 2, 2, 2, 2.
Den blev SUPER god och jag tyckte att den var snäppet bättre än vanlig knäck med grädde.

(Bilder kommer)

Du behöver:
2dl socker
2dl kokos grädde (alternativt den tjocka vita massan i kokosmjölk)
2dl sirap
2msk flytande mjölkfritt margarin
Ca 50 knäck formar

Gör såhär:
Blanda socker, sirap och kokosgrädde i en tjockbottnad kastrull (bör vara tjockbottnad annars bränner knäcken lätt)
Koka knäcken tills kulprovet fungerar, ca 125 grader. Detta tar ca 20min beroende på spis.
Blanda i margarinet och låt koka ytterligare ett par minuter till ca 130 grader.

Häll upp i knäckformar och låt svalna.
KLART!

Förvara i rumstemperatur.

TIPS.
Ställ knäckformarna tätt på en plåt och försök att jobba snabbt mellan formarna när du häller upp knäcken så är rusken mindre att formarna ramlar och knäcken rinner ut överallt :-)

För den som tål nötter så kan man blanda i 1dl hackad mandel.

Jag gjorde en sats knäck med polka smak. Blev super gott.
Blanda då i 2-3droppar pepparmyntaolja i knäck smeten. Krossa polkagrisar och strö över knäcken när du hällt upp knäcken i formarna.

Choklad knäck blev en hit här hemma. Då tog jag en sats knäck + blandade i 2 msk kakao, mums

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp