söndag 22 december 2013

Naturligt glutenfri och mjölkfri jansonssfrestelse

Jansonssfrestelse är ett av alla måsten på julbordet och även om inte många i min familj äter av den så ska den finnas där och alla skall kunna smaka.
Här är mitt recept på mjölkfri, naturligt glutenfri Janssons. Detta blir en liten sats så tycker man mycket om denna maträtt eller är många som ska smaka så bör man göra en större omgång :-)

(Bilder kommer snart)

Du behöver:
3 STORA potatisar
4dl kokosmjölk (minst 17% fetthalt)
1 gul lök
55g anjovis (den lilla konserven)
Salt och peppar
Ca 1msk polenta alternativt de ströbröd du tål
Mjölkfritt smör (ca 25g)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och strimla potatisen (i Janssons är det strimlor och inte skivor som i potatisgratäng)
Skala och skär löken i strimlor.
Lägg potatis, lök, kokosmjölk (skall vara så att kokosmjölken precis täcker potatisen så öka alt minska potatis till lagom mängd), spadet från ansjovisen, salt och peppar efter smak i en kastrull och koka upp.
När det kokar så sänk värmen något och låt små puttra i ca 10 min, rör om då och då så att det inte bränner fast.
Häll upp i en ugnsform och varva in anjovisfileerna.
Strö över polenta alt ströbröd.
Hyvla smöret och tänk formen med alternativt ta flytande mjölkfritt margarin och ringla över hela formen.
In i ugnen i ca 45-50 min eller tills den fått en fin färg

KLAR!

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Mjölkfri knäck

Förra året testade jag att höra knäck på vatten, socker och sirap. Det funkade men den blev alldeles för hård. I år gjorde jag en ny sats och försökte hålla receptet så enkelt som möjligt att komma ihåg, 2, 2, 2, 2.
Den blev SUPER god och jag tyckte att den var snäppet bättre än vanlig knäck med grädde.

(Bilder kommer)

Du behöver:
2dl socker
2dl kokos grädde (alternativt den tjocka vita massan i kokosmjölk)
2dl sirap
2msk flytande mjölkfritt margarin
Ca 50 knäck formar

Gör såhär:
Blanda socker, sirap och kokosgrädde i en tjockbottnad kastrull (bör vara tjockbottnad annars bränner knäcken lätt)
Koka knäcken tills kulprovet fungerar, ca 125 grader. Detta tar ca 20min beroende på spis.
Blanda i margarinet och låt koka ytterligare ett par minuter till ca 130 grader.

Häll upp i knäckformar och låt svalna.
KLART!

Förvara i rumstemperatur.

TIPS.
Ställ knäckformarna tätt på en plåt och försök att jobba snabbt mellan formarna när du häller upp knäcken så är rusken mindre att formarna ramlar och knäcken rinner ut överallt :-)

För den som tål nötter så kan man blanda i 1dl hackad mandel.

Jag gjorde en sats knäck med polka smak. Blev super gott.
Blanda då i 2-3droppar pepparmyntaolja i knäck smeten. Krossa polkagrisar och strö över knäcken när du hällt upp knäcken i formarna.

Choklad knäck blev en hit här hemma. Då tog jag en sats knäck + blandade i 2 msk kakao, mums

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

lördag 23 november 2013

Glöggsås mjölkfri

Igår kunde jag inte hålla mig längre och årets första glögg dracks :-) mmm gott.

Idag var det en halv flaska glögg kvar så jag slängde ihop en snabb, enkel och super god glöggsås.

Du behöver:
4dl KOKOSMJÖLK
1-1,5dl GLÖGG (se upp med innehåll) (jag gör egen glögg)
1msk SVARTVINBÄRSGELE
1 BULJONTÄRNING gärna mörk buljong om det tåls annars går det bra grönsaksbuljong men addera då lite muskot efter smak (funkar utmärkt med egen kokad buljong men addera då efter smak)
SALT
1dl vatten och 2msk stärkelse till redning ex maizena, potatismjö, tapioka

Gör såhär:
Koka upp kokosmjölken och buljongen och vinbärsgelen.
Häll sedan i glögg och låt koka upp. Red av såsen. Salta och riv ev i muskot efter smak

KLART!

Servera med en god köttbit/ stekt kyckling, ugnsrostade grönsaker och en god sallad (eller nåt annat gott)

onsdag 20 november 2013

Klar grönsakssoppa

Grönsakssoppa är en god och enkel middag som med fördel kan förberedas redan dagen innan och värmas innan servering.
Snabbt och enkelt gillas här hemma och då är soppa perfekt.

Du behöver...
ca 1kg ROTFRUKTER/GRÖNSAKER
13dl VATTEN
3st BULJONG TÄRNINGAR (se upp med innehållet)
SALT/PEPPAR
ev lagerblad och nån allkrydda

Gör såhär:
*Skala och skär dina rotfrukter/grönsaker i önskad storlek. Jag köpte ett paket färdig husmans mix innehållande MOROT, KÅLROT, ROTSELLERI, GUL LÖK, PALSTERNACKA & PURJOLÖK + tog 4st medelstora POTATISAR
(vid allergi mot potatisstärkelse så glöm inte att vattna ur potatisen först, se länk dra ur stärkelsen ur potatis)
*koka upp vattnet, buljongen och rotfrukterna/grönsakerna + ev lagerblad (vänta med purjon) låt koka i ca 10-15 min
*häll i purjon.
*krydda efter smak, jag använde 2 rejäla nypor havssalt + 1 msk vegeta + lite svartpeppar
*låt koka i ytterligare ett par minuter.

KLART!

Servera med rostat bröd :)


Mjuk pepparkaka

Nu är julen snart här och provbakandet är i fullgång.
Är det något som jag har saknat så är det en riktigt god mjuk pepparkaka, när de är glutenfritt så blir det lätt torrt och smuligt men denna kakan blev fantastiskt god, saftig och smakar kanon, kan nog rent av vara den godaste mjuka pepparkan jag smakat. Naturligt glutenfri utan ägg och mjölk. Kan det bli bättre?
Detta recept räcker till två kakor och anledningen till att jag gjorde "dubbel" sats är för att inte behöva slänga ett halvt kokosmjölk paket :-)

Du behöver:
200g MJÖLKFRITT SMÖR
2dl SOCKER
1,5dl LJUS SIRAP
2msk PEPPARKAKSKRYDDOR (länk kryddmix Pepparkakskryddor alt färdig pepparkakskrydda)
4dl KOKOSMJÖLK (endast det vita tjocka)
1,5krm XANTANGUM
2tsk BIKARBONAT
1tsk BAKPULVER
1dl STÄRKELSE ex maizena, tapioka, potatismjöl
6dl MJÖL (vad som finns hemma, jag tog ris, fullkornsris, majs, Jytte)
4msk LINGONSYLT (se upp med innehållet, ekologisk brukar vara okej)

Gör såhär:

Ställ ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa 2 st formar (jag använder polenta som ströbröd).
Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör i övriga ingredienser OBS RÖR OM INTE VISPA, blanda i det smälta smöret.
Häll upp smeten i formarna.
Grädda i ugnen ca 40min (gör stick prov och se att kakan är klar)
Låt stå upp och ner i formen och svalna.

KLART!

Jag kunde inte vänta tills kakan svalnat och då var den väldigt smulig när man skar den. Men när den svalnat helt sp var den perfekt, saftig och god så ha tålamod :-)
Gluten fria bröd/kakor har en tendens att bli väldigt torrt men det blir INTE denna kakan, den håller sig saftig och god i flera dagar, jag tror att det är lingonsylten som gör att den håller sig så saftig.



Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Florsocker utan potatis

Tänk att något så simpelt som florsocker måste kontrolleras så att det inte innehåller några allergen när man lever med div födoämnes allergier.
Hos oss går vanligt köpe florsocker bort då de innehåller potatis, ingen bra kombo när man är allergisk mot potatis :-(

När jag insåg att det fanns potatis i florsocker så löste jag problemet lätt genom att göra eget florsocker till att använda i ex bakning, det är jätte enkelt och går på ett halvt kick :-)
Men när jag satt på Facebook bland alla olika allergi grupper och kollade runt så insåg jag snabbt att det här med att göra eget florsocker inte alls va lika självklart för alla så jag tänkte lägga upp receptet på eget hemgjort florsocker här och hoppas att det kommer till användning.

Florsocker är egentligen bara fint fint malet vanligt strösocker där potatisstärkelse är tillsatt för att sockret inte ska klumpa sig då det är så fint och pudrigt. I vår familj tål vi majs och majs och potatis har väldigt lika egenskaper när det kommer till matlagning/bakning och därför ersatte vi potatis med majs :-)

För att göra ditt eget hemgjorda florsocker behöver du:

Strösocker
Majsstärkelse alt potatismjöl
En mixer

För varje DL socker behöver du 1 TSK majsstärkelse (alt potatismjöl)
1dl socker blir ca 1,5dl florsocker.

Gör såhär:
Häll upp önskad mängd socker i mixern och tillsätt motsvarande mängd majs/potatis i teskedar.
Mixa på full effekt tills det är ett jämnt pulver (olika tid beroende på mixern. Min tar bara nån minut)
Man kan behöva stanna mixern nån gång och "skak loss" sockret om det klumpat sig.

KLART!


tisdag 19 november 2013

LOCOBASE REPAIR

Asså denna fantastiska hudsalva!
Sonen har lite atopisk hud och får lätt mycke eksem på händer och kinder, vi har provat allt, mjukgörande, kortisonkräm, div hus kurer etc etc men inget funkar. Vissa kanske har lindrat lite men inget har fått bort eksemen, till locobase kom in i vårt liv :-) redan efter 1 dygn så var kinderna bättre, dan där på började händerna bli bättre och inom loppet av 1 vecka så var eksemen så gott som borta :-) tjoho lycka.

Nu har jag även fått möjligheten att buzza denna salva genom buzzador så nu har vi testat på alla möjliga typer av hud problem och satan va bra den är.
Nariga läppar, check
Mina psoriasis armbågar, check
Eksem, check
Torr hud, check
Torra spruckna hälar, check
Röda barn rumpor, check

Sååå himla nöjd och överlycklig över hur bra denna salva fungerar. Visst hudproblemen vi har här hemma är inte borta men betydligt bättre och nu är inte torr, svidande, öm hud det första man tänker på när man vaknar :-)

Och ett stort plus i kanten är att denna salvan går utmärkt att smörja sig med och sedan gå rätt ut i kylan även om det är minus grader ute :-)

http://locobaserepair.se

måndag 18 november 2013

PEPPARKAKSKRYDDOR

Att köpa färdig pepparkakskryddmix är smidigt och enkelt men när man gjort kryddblandningar själv så känner man sig lite extra stolt.
Detta är mitt recept som jag tycker funkar och som ger goda pepparkakor men allt är en smaksak så här kan man öka alternativt minska ingredienserna lite som man själv tycker :-)

Detta ger en "liten" sats kryddor som är alldeles lagom till att fylla en tom kryddburk.
Du behöver:
1,5 msk malen INGERFÄRA
1,5msk malen KANEL
1msk malen KARDEMUMMA
2tsk malen NEJLIKA
1msk malen POMERANSKAL
0.75tsk malen KRYDDPEPPAR

Gör såhär:
Blanda alla kryddor och häll ner i en burk, skål, tom kryddburk etc
KLART!

Busenkelt och blir kanon gott :-)
Om man som min lilla inte tål kanel så utesluter man bara det och ökar kardemumman och nejlikan aningens istället


lördag 16 november 2013

Naturligt glutenfria Pepparkakor utan mjölk

Jag har sett på många olika sidor och forum att folk redan nu börjar eftersöka recept på pepparkakor. När jag började leta bland mina anteckningar efter fjolårets pepparkakor så fanns detta recept inte att hitta någonstans... PANIK!! Med dryga månaden kvar till jul så är det med andra ord hög tid att börja om och prova sig fram till ett bra pepparkaksrecept, jag menar vad är julen utan pepparkakor?

Till min lycka och förvåning så blev första försöket med pepparkakorna kanon. goda, frasiga och utan minsta antydan till att de skulle vara någon skillnad på dessa och vanliga pepparkakor. här hemma äter vi alla samma mat och kakor och det är ingen som märkt att dessa är special anpassade.
Här är receptet. Detta recept ger mycket deg (ca 2paket köpe deg) så det går bra att halvera receptet om man inte orkar/vill göra så mycket pepparkakor. Eller så gör man som jag och tar halva degen och bakar ut och låter andra halvan ligga kvar i kylen redo att användas vid senare tillfälle.

Du behöver:
1dl VATTEN
2dl SOCKER
1dl LJUS SIRAP
125g MJÖLKFRITT SMÖR
2tsk BIKARBONAT
7.5dl MJÖLMIX (lite vad som finns hemma. Jag tog 2,5dl rismjöl. 2,5dl majsmjöl. 2,5dl jyttemjöl)
1påse PEPPARKAKSKRYDDOR alt att man tar 2-3msk pepparkakskryddblandningen som man gjort själv (smaksak) se länk till recept på kryddblandningen
Pepparkakskryddor

Gör såhär:
Häll vatten, socker och sirap i en kastrull och låt koka upp.
Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke tillsammans med pepparkakskryddorna.
Häll över den kokande sockerblandningen över smöret och kryddorna och blanda runt till smöret smält.
Blanda mjöler och bikarbonat och häll ner i bunken med smör/socker blandningen under omrörning.
Degen kommer nu kännas väldigt lös men den sväller och hårdna sedan.
Nu lägger du degen i plastfolie alt en plastpåse och lägger i kylen. Degen skall stå i kylen ett par timmar gärna över natten för bästa resultat.

Klar!

Degen håller sig länge i kylen :-)

För att baka ut dina pepparkakor, gör såhär...
Sätt ugnen på 200grader.
Nu har du två alternativ. 1 snabb varianten. Rulla degen till en jämn tjock "korv" och skär sedan degen tunt så som den är, lägg på blakplåtspapper klädd plåt och in i ugnen ca 7min, var med här efter ca 5 min för pepparkakor bränns lätt och det går fort. Ut ur ugnen och låt svalna. KLART!
Alternativ 2. Baka ut kakor...
Ta ut degen ur kylen och arbeta den mjuk. Kavla ut degen tunt på mjölat bord (jag använder rismjöl)
Ta dina pepparkaksformer och gör figurer. Lägg pepparkakorna på blakplåtspapper klädd plåt. In i ugnen ca 7 min beroden på hur tjocka kakor du gjort, var med här redan efter ca 5 min för pepparkakor bränns lätt och det går fort.
Ut ur ugnen och låt svalna. KLART!


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp





Long gone

Hej och hå va tiden rullar på. Det har varit väldigt mycket här hemma med allt mellan himmel och jord. Många och långa läkarbesök, ny tillstötta problem och våra gamla vanliga krämpor så bloggen har fått ligga på is ett tag. Men nu har orken och kraften sakta letat sig tillbaka så nu ska här bloggas ;-)
Massa nya recept kommer att läggas upp. Lite ny vunnen info kring barnen och deras allergier och besvär kommer att läggas upp och tro det eller ej men jag har vågat mig iväg på en resa till Turkiet ensam med mina tre små allergimonster och lite om resan, tips och råd inför en sådan etc kommer att läggas upp.

Nu är vi på gång igen

måndag 25 mars 2013

Mannagrynsgröt utan allt (polenta gröt)

Jag älskar mannagrynsgröt och när jag insåg att det är slut på det här hemma så blev det en av "sorgerna" i vårt glutenfriakök.
Provade att göra polenta gröt och det var ett jätte bra substitut till mannagrynsgröt, kanske till och med ännu godare :-)

Du behöver till 1portion
2,5dl RISDRYCK
3msk POLENTA (majs)
En klick MJÖLKFRITT SMÖR
SOCKER +ev lite salt

Gör såhär:
Koka upp risdrycken, tillsätt polenta och socker (+ev lite salt)
Låt små puttra under omrörning ca 5min. Klicka i lite smör och rör om.
Klart!
Servera gärna med sylt, äppelmos, socker eller vad du brukar ha på din gröt



Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

söndag 24 mars 2013

Nytt recept på muffins

Vi har nu ordnat med vårt väl använda grund recept på muffins. Nu är dom utan ägg och rent av utan allt :-)
Super goda!!

Muffins utan allt

tisdag 5 mars 2013

Små kokoskakor utan allt

Vi gillar kokos och småkakor. Idag provade vi att slänga ihop en variant av småkakor med kokos, dom blev jätte goda och krispiga.

Jag gjorde en liten "prov sats" och det blev ca 15st. Ska man ändå baka så kan man nog dubbla på receptet så det blir lite fler.

Du behöver:
50g RUMSVARMT MJÖLKFRITT SMÖR
1/2dl SOCKER
1tsk VANILJSOCKER
1dl MJÖL (jag tog Jytte)
1dl KOKOS
1msk SIRAP
1msk VATTEN

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175grader.
Vispa smör, socker och vanilj kraftigt.
Tillsätt övriga ingredienser och vispa kraftigt igen.
Rulla små bollar och platta till dem. Lägg på bakplåtspapper klädd plåt.
Grädda mitt i ugnen ca 10-15min.

Klart!

Tips:
Sänk värmen till ca 150grader på ugnen och ha inne kakorna lite längre ca 30min så har man små söta kokos skorpor



måndag 4 mars 2013

Skillnad på spannmålsallergi och celiaki / glutenintolerans

Nu när man själv är ordenkligt inne i allergi svängen så är något jag lagt märke till att människor har svårt att se/veta vad som är skillnad på spannmålsallergi och celiaki (eller glutenintolerans som många också säger) samt skillnad på laktosintolerans och mjölkallergi.

Jag tänkte försöka reda upp skillnaderna på spannmål och gluten i detta inlägg.
Då min dotter är spannmålsallergiker och jag själv har celiaki så vågar jag mig påstå ha rätt okej koll på dehär, dock är kunskapen kring spannmålsallergi större än kunskaperna kring celiaki.

SPANNMÅLSALLERGI innebär att man är allergisk mot något, några eller alla sädesslagen Vete, Råg, Havre, Korn.
Allergin kan bryta ut såväl hos vuxna som små barn. Vanligast är att man är allergisk mot vete då det är vete som innehåller mest protein utav våra sädesslag.

Spannmålsallergi kan till skillnad från celiaki / glutenintolerans växa bort. Barn med spannmålsallergi växer vanligtvis ifrån sin allergi.

Symtomen kan variera stort och behöver inte alltid vara tydliga. De kan vara allt från enstaka och lättare symtom till flera olika på en och samma gång och kan komma allt från direkt efter intag till flera dagar senare. Symtom / reaktionerna kan se olika ut för olika personer och kan vara allt från enstaka eksem "fläckar" till reaktioner från hela kroppen.
Vanliga symtom är...
Eksem
Magont
Kräkningar
Diarré / förstoppning
Astma
Rinnsnuva
Men även mer svårtolkade symptom finns som...
Oro
Diffusa utslag
Reumatisk värk
Trötthet
Etc.
Dessa ospecifika symtom kan tyvärr göra det svårt att hitta orsak / diagnos.

Diagnos kan ställas på flera olika sätt, vanligen börjar man med att man tar blodprov och eller pricktester. Detta är dock inte 100% säkert så visar blod / prick test inget men misstanke kvarstår kan patchtester / lapptester vara ett alternativ samt att man tillsammans med sin läkare och eller dietist testar att utesluta alla spannmål ur sin kost vanligtvis 3-12 veckor, sedan tillsätter man spannmålen igen ett och ett och ser på såvida om det blir någon förändring.

Vid spannmålsallergi kan man inte äta samma kost som vid celiaki då denna kost ofta är baserad på "tvättad" vetestärkelse. Vid spannmålsallergi är det naturligt glutenfri kost som gäller.

CELIAKI / GLUTENINTOLERANS är till skillnad från spannmålsallergi inte en allergi utan en tarmsjukdom som gör att gluten skadar tarmen (tarmluddet i tunntarmen)
När detta ludd skadas så kan inte tarmen ta upp näring som den ska och till följd av det kan man få en rad olika symtom som varierar väldigt i svårighetsgrad.
Vanliga symtom är...
Lättare för att kräkas / illamående
Diarré / förstoppning
Plötslig / hastig vikt nedgång
Grinig / lätt retlig
Trötthet
Eksem
Muskelvärk
Blåsor i munnen
Brist på järn, vitaminer, kalk etc
Barn får ofta (inte alltid) ett specifikt utseende med smala armar/ben och uppblåst mage.
Vanligt hos barn är också att de inte går upp tillfredsställande i vikt

Diagnos på celiaki ställs genom blodprov och eller kolo/gastroskopi där man ser det skadade tarmluddet som återkommer efter en tid glutenfri kost.

Celiaki är ofta ärftligt men absolut inte alltid!



onsdag 27 februari 2013

Harmlös förkylning?!?

Alla barn blir förkylda och under de första levnads åren så upplever man ofta att barnet är mer sjukt än friskt. Tyvärr är detta helt normalt och något alla små barn måste gå igenom för att bygga upp ett starkt och fungerande immunförsvar. Att små barn är förkylda så mycket som tio gånger per år är inte ovanligt och är heller inte anledning till oro. Däremot tycker jag att vården är dels dåliga på att informera föräldrar om detta och dels är dom väldigt dåliga på att lyssna på oss föräldrar när vi kommer in med våra sjuka barn. Som mamma/pappa känner man sitt barn bäst och är också de enda personerna på planeten som vet vad som är okej och inte OAVSETT vad vårdpersonal säger är normalt och inte.

Sök vård åt ditt barn om...
*febern inte ger med sig efter ett par dagar
*du inte kan få ner febern under 38,5grader trotts febernedsättande
*barnet är tydligt påverkat utav infektionen. Att barn är trötta och sover mycket under förkylning är normalt men om barnet inte orkar/vill leka, är blekt och hängigt så är det inte okej.
*inte dricker eller kissar normalt. För varje grad febern stiger ökar vätskebehovet med 10%. Att barn inte vill äta i samma utsträckning när dom är sjuka är normalt och då är det bra att erbjuda lite av varje, allt är bättre än inget.

Det är bra om du för dagbok över både feber och vätske/mat i taget som du kan ta med och visa för vårdpersonalen.

Sen finns det barn som Tezz som är väldigt infektionskänsliga.
Tezz drog på sig en vanlig hederlig tillsynes harmlös förkylning med lite hosta, snuva och feber. Dagarna gick och hon blev allt sämre och febern högre.
Pga Tezz komplicerade allergier och vardagsbesvär så drar jag mig alltid in i det längsta för att åka in till en akutmottagning med henne. Resultatet av dessa besök brukar vara att hon är sämre när vi kommer därifrån än va hon var när vi åkte in tyvärr.
Men denna gången kände jag att vi inte hade något val, tösen låg fullkomligt utslagen i över 41graders feber, tung andad och orkade inte svara på tilltal.
In till akuten och där gick allt fort! För omväxlingsskull så var jag riktigt nöjd över hanteringen utav Tezz på akuten. Vi fick med en gång ett eget rum för att minnimera risken för att Tezz utsattes för sina luftburna allergier, sköterskan tog en snabb titt på henne och gick raka vägen och hämtade en läkare.
Läkaren kom in tig lite prover och konstaterade snabbt att Tezz hade en vanlig virusinfektion + att hon behövde hjälp med andningen.
Inom loppet av 2 timmar hade vi gjort undersökningar, inhalerat, satt infarter och blivit flyttade till avd för inläggning.
Så mycket för HARMLÖS förkylning!!!
So far so good...
Tezz är väldigt skör och det ena blodkärlet efter det andra sprack och vi fick inte i henne dropp i den farten som var önskad. Tösen blir sämre och sämre och kl 3 på natten tar läkaren beslut om att det är dax för personal från IVA att komma och titta på henne, lägger upp en behandlings plan om hon inte frisknar till i det närmsta timmarna. Fullt pådrag hela natten och nu börjar jag faktiskt bli orolig.
På morgonen ser vi hur Tezz svullnar upp i ansiktet (?) nässelutslagen sprider sig som en löpeld på tösens kropp och vi står alla som ??? Vad händer nu?
Jag går ut i köket på avd för att hämta lite jos till henne och där möts jag utav anledningen till att tösen ligger och svullnar.
En sköterska står i köket och är precis i färd med att ta ut ett par ny bakade scones ur ugnen!!??!!
Dom hade alltså ställt sig och bakat på avd trotts att det finns information överallt om att Tezz har luftburna allergier mot vete!!
Jag trodde nästan att jag skulle explodera fullständigt!!! Men det hjälper ju inte tösen nu.



Tösen blir sakta men säkert bättre och efter 2dagar beslutar vi att åka hem då jag känner att personalen här på avd inte har den blekaste aning om vad dom gör, nu är det söndag kväll och imorgon kan jag kontakta Tezz ordinarie läkare och få den hjälp som tösen faktiskt behöver!!
Enl läkarna på avd har Tezz dragit på sig lunginflammation och för att kunna inhaleras kontinuerligt så måste hon vara sjukhusbunden (?) ALDRIG I LIVET!! Jag stannar inte en sekund längre än nöden kräver då jag känner att vi ligger där med Tezz liv som insats.
Måndag och vi får kontakt med våra läkare som tar sig en titt, fnyser åt den vård tösen fått och lägger upp en plan som innebär behandling i hemmet :-) Tezz har nu fått med sig en stor inhalerings apparat som hon skall andas i var tredje timma dygnet runt och ska komma tillbaka på fredag för ny bedömning! Tack gode Gud för läkare som vet vad dom gör!

En liten rekommendation... Åk aldrig in till barnakuten på östra med ett barn som är sjukt! Dit åker man med brutna ben, öroninflammation eller om man själv vet vad som är fel. ALDRIG med ett barn som är riktigt sjukt och som behöver vård! Om man mot förmodan måste åka in se då till att INTE hamna på avd 330 akut kortidsvård. För oss har det alltid inneburit problem!

Bilden är tagen ett dygn efter mjöl incidenten och visar det som är kvar av nässelutslagen. Det är ju kanon att ett barn som redan ligger och kämpar med virus + lunginflammation ska behöva arbeta med allergiska reaktioner också tack vare att sjukvårdspersonal inte klara av att göra sitt jobb!









tisdag 26 februari 2013

Bullar :-)

Tezz var sugen på bulle sa hon och de vi lyckats få ihop tidigare har varit sådär. Jag tänkte att pizza degen som jag brukar göra till henne är super god och lätt att arbeta med så lite modifiering på den så har vi nog kanon bullar. Sagt och gjort... Dom blev super goda :)

Du behöver:
4msk FIBERHUSK
2dl VATTEN
200g MJÖLKFRITT SMÖR
6dl RISDRYCK
100g JÄST
2dl SOCKER
2tsk KARDEMUMMA
Ca 17dl mjöl. Det blir bäst om man använder många olika sorter. Jag tog...
1dl Majsmjöl
4dl Bovete
2dl Maizena
2dl Rismjöl
3dl Lailas gula
5dl Jytte/teff

Till fyllningen:
Smör
Mandelmassa (valfritt)
Socker
Kanel el vaniljsocker

Ägg och pärlsocker till pensling (ägg används enbart för färgens skull)

GÖR SÅHÄR:
Blanda fiberhusk och vatten i en skål.
Smält smör och tillsätt mjölk, finerhusk och socker, värm till 37grader (torr jäst vill ha mer värme, ca 50-60grader). Fiberhusken kommer ej att lösa upp sig men det hör den senare.
Lös upp jästen i mjölkblandningen.
Arbeta in mjölet kraftigt gärna i bakmaskin.
Låt jäsa till nästan dubbel storlek ca 30-40min.

Sätt ugnen på 225 grader och Blanda under tiden ihop smör, socker och kanel/vaniljsocker efter smak. Jag har alltid lika delar smör och mandelmassa för dels den goda smaken och dels för att det ger saftigare bullar.

Arbeta degen lätt och kavla ut den. Bred på smörblandningen (SNÅLA INTE MED SMÖRET)
Rulla ihop till en lång korv.
Skär upp ca 3cm breda och lägg i valformat eller på bakplåtspapper.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Låt jäsa ytterligare ca 30min.
In i ugnen ca 10-15min (tills dom ser klara ut)

KLART!!!




tisdag 12 februari 2013

Finska pinnar

Torra små kakor som gör sig bra på bjud bordet :-)

Du behöver:
200g rumsvarmt MJÖLKFRITTSMÖR
1krm BITTERMANDELOLJA alt 5st BITTERMANDLAR (fin rivna)
0,5dl SOCKER
4,5dl MJÖLMIX (jag tog bovete, ris och majs)
Ägg, pärlsocker och hackad sötmandel till garnering

Gör såhär:
Skär smöret i kuber. Blanda kraftigt med socker och bittermandelolja/fin riven bittermandel.
Häll i mjöl och arbeta ihop till en deg.
Låt stå i kylskåp ca 1timma.
Sätt ugnen på 200grader.
Dela degen i två delar. Rulla ut till en lång "korv" med tjocklek som ett finger ungefär.
Pensla med upp vispat ägg (alt no egg) stör över grovt hackad mandel och pärlsocker.
Skär ca 4cm långa bitar. Lägg på bakplåtspapper klädd plåt. In i ugnen ca 10-15min.
Klart!


Vanilj drömmar

Goda små kakor som funkar perfekt utan allt :-) blir ca 30-50st beroende på hur stora man gör.
Dessa vanilj drömmar är naturligt glutenfria, utan ägg, mjölk, soja/baljväxter etc lämpar sig likväl som vegansk småkaka som vid allergi.

Du behöver:
200g rumsvarmt MJÖLKFRITT SMÖR
2,5dl SOCKER
0,5tsk HJORTRONSALT
2msk VANILJSOCKER
5dl MJÖLMIX (jag tog ris och majsmjöl)
0,5tsk BIKARBONAT (kan uteslutas men jag tycker att dom blir frasigare med)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150grader.
Blanda smör, socker och vaniljsocker kraftigt.
Tillsätt hjortronsalt och mjölet, arbeta ihop till en deg.
Rulla små bollar (i storlek med en köttbulle)
Lägg på bakplåtspapper klädd plåt (inte för nära varann, ca2-3cm mellanrum)
In i ugnen ca 20-30min beroende på storlek
Klart!



Läsa göra risk för kontaminering av produkter här Se upp

Fattiga riddare

En frukost favorit hos mina barn.

Du behöver:
En sats pannkakssmet (klicka på länken)  Pannkakor
10-15 skivor vitt rostbröd
Lite OLJA eller MJÖKKFRITT SMÖR att steka i

Gör såhär:
Gör pannkakssmeten enligt receptet i länken ovan.
Lägg brödskivorna i en form.
Häll över pannkakssmeten och låt brödet ligga och suga åt sig ca 5-10min.
Stek de pannkaks dräkta brödskivorna i stekpanna ett par minuter på varje sida (tills de får härlig gyllen brun färg)
Klart!

Tips:
Servera med siktat florsocker eller kanel/socker blandning.

måndag 11 februari 2013

Super goda piroger

Idag provade vi att modifeira ett recept som var på släta bullar och gjorde en "pirog deg" utan allt. Denna degen visade sig också vara kanon bra att använda som pizza deg!

Du behöver: (till degen)

2msk FIBER HUSK
1dl VATTEN
100g MJÖLKFRITT SMÖR
3dl RISDRYCK el annan mjölk ersättning
50g JÄST
1tsk SALT
1dl MAJSMJÖL
3dl BOVETEMJÖL
1,5dl MAIZENA
1,5dl RISMJÖL
1,5dl LAILAS GULA

Tips... Jag hittade en snabb jäsande jäst. Dåbehöver degen endast jäsa i 15min, KANON!!

Gör såhär:
Vispa samman fiberhusken med vattnet.
Smält smör och tillsätt rismjölken, häll i fiberhusken och rör om (det kommer inte att lösa sig helt men det gör inget).
Lös upp jästen i mjölk blandningen. (Med snabb jästen behöver du inte lösa upp den i vätskan utan blandar bara med mjölet)
Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta kraftigt i bakmaskin.
Låt jäsa ca 40min (el tills degen nästan dubblat sin storlek)(med snabb jästen i 15min)
Knåda degen lätt.
NU ÄR DEGEN KLAR!
För pizza botten så kavla ut degen ca 3-4mm tjock och ha på önskade ingredienser. In i ugnen 225g ca 15 min.

För piroger så kavla ut degen ca 3mm tjock. Skär el klipp fyrkanter utav degen ca 15x15cm. Fyll med önskad fyllning (se mitt tips nedan) vik dubbel så hörn mot hör möts så de blir trekanter. Tryck till kanten runt om med en gaffel så du får en sömn som håller tätt. Pensla med uppvispat ägg (för färgens skull).
In i ugnen 225g ca 12-15 min.

KLART!



Servera gärna med pizza sallad.
Det gör man enkelt själv med fint strimlad vitkål, salt, grovmalen svartpeppar, vitvinsvinäger, olja, vatten, sallads krydda (typ italiensk) och socker.

Tips på fyllning!
Köttfärs med morot och vitkål.
Riv en stor morot grovt, strimla en bit vitkål.
Stek ca 1/2kg köttfärs i olja. Salta och peppra/krydda efter smak (det ska smaka ganska mycket).
Häll på ca 1,5-2dl vatten och 2msk tomatpure.
Lägg i vitkål och morot och låt puttra ett par minuter.
Klart!

lördag 9 februari 2013

Pannkakor utan allt

Pannkakor! Gott!! Funkar som frukost, lunch och middag eller som tårta på kalas :-)
I receptet nedan finns det ägg men en dag glömde jag ägget och de funkade minst lika bra.

Du behöver:
2tsk BAKPULVER
2dl BOVETE MJÖL
4-5dl RISDRYCK (el annan mjölk ersättning)
1/2 tsk SALT
1msk MJÖLKFRITT FLYTANDE MARGARIN (valfritt)
Lite smör eller olja att steka i

Gör såhär:
Vispa ihop alla ingredienser och låt stå en liten stund ca 5-10min. Börja med 4dl risdryck och tillsätt 1dl till om det behövs efter att smeten fått dra en stund
Stek som vanliga pannkakor

Klart! Blir ca 12-15 pannkakor

Gulasch soppa med kyckling

En jätte god gulasch där vi bytt ut köttet mot kyckling då tösen är allergisk. Jätte gott och uppskattat utav barnen.

Du behöver:
1 GULLÖK
1-2 VITLÖKSKLYFTOR
1/2 kg FAST POTATIS (vattna ur vid allergi)
2 RÖD PAPRIKA
1tsk HEL KUMMIN
2-3msk TOMATPURE
1pkt KROSSADE TOMATER (smaksatt med fördel gärna chilli)
7dl KYCKLING BULJONG (se upp med innehåll)
1/2 kg STRIMLAD KYCKLING
SALT OCH PEPPAR
HACKAD PERSILJA (valfritt)

Gör såhär:
Skala lök, vitlök och potatis. Skär potatisen i ca 1cm tjocka skivor. Hacka löken och paprikan grovt, skiva vitlöken tunt.
Bryn lök och vitlök i kastrull i lite olja stöt kummin och tillsätt i löken. Låt brynas tills det börjar få lite färg. Rör i tomat puré och fräs ytterligare nån minut. Häll på tomatkross och buljong, koka upp.
Lägg i potatis och låt det stå och sjuda.
Bryn kycklingen. Lägg i den i grytan tillsammans med paprikan. Låt koka ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar och ev persilja

Klart!

Tips:
Servera soppan med bröd (och gräddfil/creamfraishe för den som tål)

måndag 4 februari 2013

Risbräck / cornflakes choklad

Min lilla sa att hon var sugen på något gott och jag hade varken lust eller ork till att ställa mig och baka idag så jag gjorde ett test på en variant av risbräck. Det var jätte enkelt, tog bara ett par minuter och blev super gott.

Du behöver:
50g KOKOSFETT
4-6msk SIRAP (se upp med innehållet)
2msk KAKAO
3dl PUFFAT RIS eller CORNFLAKES (se upp med innehållet)

Gör såhär:
Ställ upp några små typ muffins formar på en bricka (blir ca 20st, beroende på storlek)
Smält kokosfettet tillsammans med sirap och kakao. Blanda runt så tills allt löst sig. Blanda i riset eller cornflakes (kan behövas nån extra dl om du använder cornflakes).
Klicka i muffins formarna, ställ i kylen och låt stelna.

Klart!

Tips:
När jag använder puffat ris så rostar jag den lite i en torr het panna först, då blir dom lite krispigare :)

Jag tyckte dessa blev jätte bra och kommer att använda både som nåt litet gott och göra till kalas etc.
De till vänster på bilden är med cornflakes och de till höger med puffat ris.

söndag 3 februari 2013

Tezz syskon. Lillemannen

Fortsätter pressentationen utav mig och min familj. Här är sonen.



Mannen i mitt liv, min stora kärlek! (På bilden lovar han SIN stora kärlek evig trohet <3)
Tezz storebror och beskyddare.
En väldigt glad, omtänksamm och livlig liten grabb på 8år. Han har redan hunnit prova på det mesta i spotväg men fastnade för hockey. Nu är han ine på sin fjärde säsong och har i år tagit sin plats som vänster back i laget. En possition som passar hon perfekt. Man behöver inte åka lika mycket skridskor som dom som är på toppen och han är en stor stark liten grabb som gör sig bra som back =)

Då min grabb lider utav astma så har inte hockey karriären alltid varit självklar utan det blir lite från gång till gång och det händer allt för ofta att han bli tvungen att bryta för lite inhalering och för att hämta andan.
Han blev diagnostiserad med astma redan som 1,5 åring och vi håller fortfarande på att försöka hitta mediciner som passar honom och som gör att han kan leva ett så normalt och besvärsfritt liv som möjligt.

Utöver astma så har han många allergier, de flesta är till följd utav astman. De allergier lilleman lider av är..
*kvalser
*komjölksprotein
*gräs och björk pollen
*katt
*kannin
*mygg
*geting

Geting och mygg allergin är så pass kraftig att både jag och läkarna är oroliga för att han faktiskt överlever så därför har min lille prins alltid en akut väska på skärpet som innehåller Adrenalinspruta och kortison tabletter.
När han som 1-åring blev stucken utav en geting så tog det ca 7minuter innan han hade svimmat och svullnat upp. Det tog ca 15 min från sticket till att vi kom in till akuten med honom och då hade han en syresättning på 56% = inge bra alls.
Läkarna säger att man måste utsättas för ett allergen en gång först innan man kan bygga upp en allergi. på såvis så lär sig kroppen att detta var inte bra och över produserar histamin nästa gång den utsätts. I min sons fall så är jag helt hundra på att han aldrig tidigare blivit stungen utav en geting men ändå reagerar han så starkt. Detta gör att ingen vågar spekulerar i vad som händer nästa gång han får ett getingsting.
Mygg bett ger inte samma livshotande symtom men ger en väldig reaktion. Ex så fick han ett myggbett i sin panna en morgon. Ca 2 timmar senade var hela ansikten uppsvällt så illa att han inte kunde se något + att pannan var som köttfärs, helt trasig,sårig och vätskande. Inläggning på sjukhus 2 nätter blev resultatet utav den hungriga lilla myggan.

Det är inte lätt att skydda någon mot min sons allergier men det går och jag kommer att lägga upp ett inlägg om vad man ska tänka på lite senare.


Innehåll / spår av

Innehållsförteckningen av många livsmedel kan vara jätte svårt att tyda. Det finns massor med konserverings medel, E-nummer och spår av som kan göra att många allergiker backar och inte vågar för risken att få i sig något man inte tål.

Jag ska försöka hjälpa till att reda ut vad som är vad här.

Först och främst "spår av". Vaddå spår av? hur mycket spår? funkar det?
För att inte kunna äta sånt som har "spår av " så ska man vara VÄLDIGT allergisk. Spår av innebär inte att det finns i produkten utan att produken kan ha varit i kontakt med ämnet som märks "spår av"
ex.
*Produkten tillreds i samma kärl som som ämnet som märkts ut (givetvis rengjort emellan)
*Produkten hanteras i samma rum som ämnet som märkts ut
*Produkten fraktas i samma transporter som ämnet som märkts ut
osv osv
Alltså finns inte det utmärkta "spår av" ämnet direkt i produkten utan tillverkaren kan inte med säkerhet säga att produkten inte på något sätt varit i kontakt med ämnet som dom märkt ut "spår av"
Ex på det är Risentas bovetemjöl som är märkt "kan innehålla spår av soja" efter kontakt med risenta så visade det sig att dom transporterar bovetet i samma lastbil som dom har sojabönor. Båda två förpackade i varsina behållare men ändå i samma transport.

För bara ett par år sedan så märktes varor hej vilt med spår av. Detta är idag inte ok enligt lagen. Tillverkaren har en skyldighet att se till att det som står på innehållsförteckningen är det som finns i den färdiga produkten. Spår av får endast användas om det finns en risk att produkten blivit utsatt för en kontaminering!
Så kort och gott... Hör med din läkare och eller dietist om det är så att du måste unvika varor som är märkta med "kan innehålla spår av". Högst troligt behövs detta inte och då blir ofta utbudet av varor för allergiker lite större.


Sedan till vad som måste stå på innehållsförteckningen och inte!

Ingredienserna i en produkt måste märkas ut enligt lag och skall märkas i storleks ordning. Det betyder att varans innehåll utav det som står först finns det mest utav och det som står finns det minst utav i den färdiga produkten.

Vissa ingredienser får kategoriseras, som ex "vegetabilisk olja/fett" istället för att skriva solrosolja, kokosfett osv osv.

Ingredienser som har sitt ursprung i ett allergen (som kan ge allergiska reaktioner) måste ALLTID märkas. som ex mjölkprotein.
De allergen som MÅSTE märkas ut är
*Spannmål (vete, råg, korn, havre, spelt, kamut och korsningar däremellan)
*Kräftdjur
*Ägg
*Fisk
*Jordnötter
*Nötter (mandel, hassel, valnöt, cashew, pekan, paran, pistage, makadamia & queensland)
*Soja
*Mjölk och laktos
*Selleri
*Senap
*Sesamfrö
*Svaveldioxid & sulfit som är mer konsentrerat än 10mg/liter
*Lupin
*Blötdjur
Sedan finns det givetvis fler ingredienser som är allergena men det är bara ovan nämnda som MÅSTE märkas (som har märkningskrav)
Är du osäker på något i din produkt så kontakta tillverkaren.


Sedan finns det dom som är så hysteriskt allergiska att dom reagerar på obefintliga mängder utav vissa saker. Min dotter är en utav de få som reagerar på ALLT!
ex så står det i innehållsförteckningen på panodil att den bl innehåller maltitol. Maltitol är ett socker som utvunnits utav korn, men i den färdiga produkten så är själva kornet så nedbrutet att det inte gå att mäta några värden utav korn alls, och då behöver inte heller tillverkaren märka produkten med KORN.
Likförbannat reagerar min dotter på detta. Hon reagerar alltså på något som inte ens går att mäta i värde, men kornet finns ändå där och det räcker.
Misstänker du att du eller dina barn reagerar på något i innehållsförteckningen så skicka ett mail till tillverkaren och be att få alla ingredienser specifiserade och på såsätt kan du kontrolera om det finns något i som kan vara orsaken till er reaktion.

Hoppas att detta inlägg kan hjälpa någon stackars vilsen själv i allergi djungeln =)

fredag 1 februari 2013

Pizza / pizzadeg utan allt

Jag har dragit mig för att försöka göra pizza till Tezz helt utan allt! Det kändes bökigt och jobbigt. Vad ska man sen ha på piazzan om det nu skulle gå att få till en ok pizzadeg?

Idag var det iafllafall dax att ta tag i detta. Tezz fyller snart 3år och har aldrig ätit pizza! Alla andra äter ju det. Lyckan var total hos tösen och det blev många mmmm och naam vid matbordet.
Och det var faktiskt inte särskildt bökigt heller :-)
Detta var första försöket och det blev helt ok, kommer nog ge mig på lite modifiering senare men här har ni recept på pizza degen sålänge.
Detta recept räcker till 2 hela plåtar. Jag gjorde tabben att kavla degen för tunt, då blev pizzabotten väldigt hård så gör gärna botten lite tjockare

Du behöver:
5dl VATTEN
50g JÄST
1dl OLJA
1tsk SALT
11-12dl MJÖLMIX (jag blandade majs,ris och bovete men vad som går nog bra)

Degen som jag gjorde till pirogerna var ännu bättre som pizza deg :-)
Följ länken till de receptet ---> Pirog deg

Gör såhär:
Värm vattnet finger varmt (tänk på att trotjänare vill ha ca 50-60grader varm vätska),  lös jästen i vattnet. Blanda i salt och olja. Blanda sedan i mjölet. Jag lät det gå i maskin men insåg snabbt att degen behöver arbetas lite för hand också så knåda gärna ett par minuter.
Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30min.
Sätt ugnen på 225grader. Förbered dina ingredienser till piazzan.
Dela degen i två, kavla ut degen på två bakplåtspapper eller oljad plåt (kavla inte för tunnt) Häll på tomatpure. FörGrädda mitt i ugnen i ca 5min.

Nu lägger du på dina valda ingredienser och gräddar åter piazzan mitt i ugnen ca 15-20min
Klart!

Ett annat jätte gott och bra recept på pizzadeg hittar du via länken här nedan, kräver lite fler ingredienser men blir jätte bra.
Pizza / pirog deg

Tips!

Tänk på att degen blir lite torrare än vanlig pizzadeg så ta lite "blötare" ingredienser.
På vår pizza tog vi...
Skivad gullök och vitlök
Stekt köttfärs kryddad med taco
Skivad kyckling korv
Ananas på burk
Kalkon bacon
Och toppade med krossade nachochips
Super smarrigt

Det går ju att ha precis vad som på, vi tog de rester som fanns i kylen.




tisdag 29 januari 2013

Mandelmjölk och mandelkakor

Nu efter att Livsmedelsverket gått ut med varningar om att risprodukter innehåller på tok för mycket arsenik så känner jag att vi måste ha ett annat allternativ till risdrycken åt min lilla allergiker. Risdrycken är det ända jag hittat hittills som hon faktiskt tål.
Här kommer ett super enkelt recept på mandelmjölk. Otroligt nyttigt med mycket bra fetter och enzymer.
Personligen tycker jag att smaken är helt ok men drycken känns lite "blaskig"/vattnig.
Ska se om jag kan få lite tid att experimentera fram en lite gräddigare variant.
Fungerar utmärkt i bakning och matlagning.

Du behöver:
1dl MANDLAR
0,5dl VATTEN
VANILJSOCKER efter smak eller ev en dadel om man vill ha det lite nyttigare.
Mixer/blender och nylonstrumpa/saftsil/mjölkduk.

Gör såhär:
Lägg mandlarna i blöt, gärna över natten men ett par 5timmar bör dom ligga i blöt. (detta för att få en mildare smak och för att dra ur svårsmälta enzymer ur mandlarna)
Skölj mandlarna i kallt vatten. Lägg dom i mixerna tillsammans med 1/2l vatten och mixa kraftigt. Smaka av med vaniljsocker eller mixa med en dadel för sötman.
Sila mjölken genom ex en nylonstrumpa.

Klart!
Förvaras tätslutande i kylskåp ca 4-5dagar.

Utav nöt massan som blir kvar gör jag små MANDELKAKOR. En liten kaka som inte är så jätte söt (det går att justera efter smak)
jag gör alltid dubbel sats mjölk så alltså får jag nötmassan ifrån 2dl mandlar till detta recept!

Du behöver:
Nöt massan från 2dl mandlar
0,75-1dl SOCKER
0,5dl MAJSMJÖL
2st ÄGG

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200grader.
Ta nötmassan som blev över efter mandelmjölken. Blanda med socker och majsmjöl och ägg.
Klicka ut smeten på bakplåtsklädd plåt.
Strö över lite hackad mandel eller pärlsocker
In i mitten av ugnen i ca 15min

Klart!

Fisksoppa

God och krämig fisksoppa

Du behöver:
400g FISK (jag blandade torsk och lax)
1/2kg ROTFRUKTER (jag hade palsternacka, morot, purjolök)
1knippe DILL
400g KOKOSMJÖLK
1,5dl mjölkersättning (typ risdryck, mandelmjölk etc)
0,5liter KYCKLING el GRÖNSAKSBULJONG (se upp med innehållet)
SALT/PEPPAR + nån all krydda (se upp med innehållet)
MAIZENA
CITRONPEPPAR (valfritt)

Gör såhär;
Skär fisken i små kuber (ca 2x2cm)
Skala och skiva dina valda rotfrukter/grönsaker (ex potatis, morot, palsternacka, lök, purjo etc).
Koka upp buljongen, tillsätt kokosmjölk och mjölkersättning.
Lägg i rotfrukter/grönsaker och låt koka ca 5min.
Hacka dill.
Lägg i fisktärningarna och koka ca 4-5min.
Krydda efter smak
Red ev av soppan med MAIZENA eller alternativ redning.

Klar!
Servera med ett gott bröd

lördag 26 januari 2013

Nässelutslag / Urtukaria / nässelfeber

Nässelutslag är något allergiker ofta besväras av. Man kan även få nässelutslag utan att det beror på allergi och orsaken till utslagen är då ofta svår att hitta.

I detta inlägg följer en hel del information kring nässelutslag, nässelfeber, Urtukaria (kärt barn har många namn).

Det första man bör veta om nässelutslag är att det mycket sällan är något farligt. Det är absolut ett jobbigt och besvärande tillstånd men somsagt oftast helt ofarligt!
Nässelutslag visar sig som blekröda utslag i huden och ofta med en lite rödare kant, ibland knappt synligt.
Utslagen brukar vara aningen upphöjda och huden är prickig/flammig. Som regel kliar nässelutslag väldigt mycket och ibland ger de även en "brännande" känsla och huden kan även kännas lite varmare (där av namnet nässel-feber).
Utslagen kan variera i form allt från enstak utslag till stora områden och typiskt för nässelutslag är att de snabbt kan ändra form/färg och förflytta sig på kroppen.
Orsaken till nässelutslag är att histamin frigörs i kroppen. Histaminet får då blodkärlen i huden att öppna sig och släppa ifrån sig blodvätska genom huden. På grund av blodvätskan som samlas i huden, bildas det röda fläckar som vi kallar för nässelutslag
Ibland sker detta pga att man ätit eller kommit i kontakt med något man inte tål, men oftast vet man inte varför histamin frisättningen sätter i gång men infektioner och virus kan vara en av anledningarna.

Barn får nässelutslag i en mycket större utsträckning än vuxna. Detta beror bland annat på att de är mer utsatta för infektioner. Ett barn med nässelfeber kan också få utslagen på handflator och under fötterna, detta kan vara viktigt att uppmärksamma så att det kan behandlas. Barnet får du svårt att gå och vill gärna bli buret. Vid nässelutslag hos barn kan det vara väldigt svårt att veta vad som orsakat utslagen men om man misstänker att det är något i födan eller att nässelutslagen uppkommer mer än en gång bör man uppsöka en allergispeciallist som kan utreda eventuella allergier.

Det vanligaste som man använder som en behandling av nässelutslag är antihistamin (gärna med klåddämpande egenskap). Antihistaminet fungerar som så att de motverkar att histamin bildas, och på så sett motverkar nässelutslagen helt. Fungerar inte det använder man kortison eller adrenalin.

Enligt sjukvårdrådgivningen 1177 så skall man kontakta vården om...
Om man har mycket besvär med klåda, eller om utslagen förvärras bör man kontakta vårdcentralen för råd om behandling. Om utslagen inte försvinner inom en vecka bör man också kontakta vårdcentralen.

Om man får nässelutslag mer än en gång, eller om man själv misstänker att man är allergisk kan man kontakta en läkare på vårdcentralen för att få hjälp att utreda orsaken.
Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Tecken på att man behöver vård omedelbart

I ovanliga fall kan nässelutslagen övergå i en allergisk chock.Först kan man till exempel känna att läpparna och tungan domnar, eller att man blir röd i ansiktet. Man kan även få klåda som ofta börjar i hårbotten och som sedan sprider sig till ansiktet, näsan och tungan. Det kan även klia i händer och under fotsulor. Om man får ovanstående symtom ska man ringa 112 för ambulans eller snabbt söka 
hjälp på sjukhus. Får man inte behandling kan man snabbt bli sämre. 

Det finns många varianter utav nässelutslag. Här nedan följer en lista över de flesta varianter på nässelutslag...
Quinckeödem / angioödem
Vid Quinckeödem bildas nässelutslag som stora svullnader vid öga, näsa, mun och läppar. De bildas där hud och slemhinna möts och kan ibland också göra så att slemhinnan i halsen svullnar upp. Då bör man kontakta en akutmottagning. 

Ljusurtikaria:
Ibland kan nässelutslag orsakar av överkänslighet mot ljus. Detta kallas ljusurtikaria och är ganska ovanligt. Nässelutslagen kan uppstå efter bara några minuter i solljus och därför bör den person med ljusurtikaria undvika solen till den grad att den är symtomfri. 

Köldurtikaria:
Vid köldurtikaria bildas vid kyla och/eller när det blåser. Oftast kan 5 grader räcka för att nässelutslag, rodnad och svullnad i händer och ansikte. Den med köldurtikaria bör undvika att dricka kallt vatten eller äta glass. Att bada i kallt vatten kan vara allvarligt och orsaka allvarliga nässelutslag. 

Kontakturtikaria:

Kontakturtikaria är en allergisk reaktion mot någonting man har haft kontakt med. Till exempel latex, pälsdjur, jordnötter, nässlor osv. För att slippa nässelfeber vid kontakturtikaria är det viktigt att veta vad ämnerna som man bör undvika finns. 

Kolinerg urtikaria (ansträngningsurtikaria):
Kolinerg urtikaria är en sorts urtikaria som ger nässelutslag vid ökad kroppstemperatur. Framförallt vid stress, feber, varma bad eller varma sommardagar. En person med kolinerg urtikaria har oftast sjukdomen ett par år för att den sedan ska försvinna. 

Dermografism:
Vid dermografism bildas ett nässelutslag där man rivit sig. Huden blir utstående och blekröd och utslagen sitter kvar i 30 - 60 minuter. En person med dermografism bör tänka på att undvika att riva eller gnugga huden eller att ha för åtsittande kläder för att undvika utslagen. 

Ansträngningsurtikaria:
Nässelutslag vid ansträngingsurtikaria visar sig då man i kombination med vissa läkemedel eller födoämnen anstränger sig. 

Tryckutrikaria:
Nässelutslag kan ibland bildas vid tryck mot kroppen. Detta är relativit ovanligt men ytterst jobbigt för en person med sjukdomen. Det är främst rumpa, fötter och händer som får nässelutslag och blir svullna då de utsätts för mest tryck. En person med tryckurtikaria bör inte sitta eller stå för länge. 

Värmeurtikaria:
Vid värmeurtikaria får man nässeutslag vid hög värme. De kan uppstå när är ute och joggar en varm sommardag eller bastar. 






torsdag 24 januari 2013

Risdryck innehåller arsenik

Snacka om att vi får problem här hemma nu.
Livsmedelsverket varnar föräldrar/vårdnadshavare och vårdpersonal om att inte ge risdryck till barn under 6år!
I samma undersökning gick dom igenom en hel del olika sorter sojadryck, modersmjölksersättningar, gröter, sond matning M.F

Följ länken för att komma till undersökningen och de råd som nu läggs fram...

Metaller i barnmat

Länken här nedan är mer info om vad arsenik gör i små barns kroppar...

Info arsenik i mat

Detta blir ett stort problem i vårt hem. Den ända ersättning i mjölkdrycks väg som min lilla tål är just risdrycken och dessutom bara ett märke.
Jag får helt enkelt rådfråga dietist och läkare om hur vi ska göra nu. Återkommer med info när jag vet.
Vi använder inte bara risdrycken som dryck utan dessutom i mycket matlagning/bakning. jag änvänder också risdryck istället för vatten när vi blandar välling (neocate) bara för att få lite extra fett, vitaminer, mineraler men framförallt kalcium. Ska se vad vi kommer på för lösning på detta.

måndag 21 januari 2013

Kvalster / kvalsterallergi

Vanliga Symtom och besvär vid kvalsterallergi:
(Alla reagerar olika vid allergi så man kan ha andra symtom än dessa. + har man dessa symtom behöver inte det betyda att man har kvalsterallergi!)
*besvären är värst under natten och på morgon
*svullna och eller klåda och eller rinnande ögon
*klåda och eller rinnande näsa
*eksem och eller klåda
*luftrörsproblem
*nysningar

Att ta reda på om man är allergisk mot kvalster gör man enkel genom pricktester.

Kvalster är små mikroskopiska djur som tillhör spindelsläktet.
Det finns flera miljoner olika arter men endast ett fåtal ger / kan ge allergisk reaktion.
Kvalster behöver fukt, värme och mörker. Där trivs dom som bäst och förökar sig som mest i våra sängar. Där av namnet " sängkvalster ". Dessa små spindeldjur kan även välja att bo i stoppningen på möbler, i mattor etc.
Som tidigare nämnt så behöver dessa djur värme, fukt i och mörker främst för att föröka sig. Utan något utav dessa så överlever dom men förökar sig ej. I mycket torra eller kalla miljöer så dör dom.
Vid kvalster allergi så är det inte kvalstret i sig som man är allergisk emot utan ett enzym i deras matsmältning. Alltså avföringen!

För att bäst skydda sig mot kvalster så är det bra att veta hur dom fungerar.
Här följer lite tips och råd till dig som lider av kvalsterallergi ( sängkvalsterallergi )


Sängen erbjuder en optimal livsmiljö för kvalster och är oftast den största allergenkällan i hemmet. Eftersom man ligger i sängen en tredjedel av dygnet, så är det också här den största allergenexponeringen sker. Därför är sängen ett problem, men normalt inte mattan eller vardagsrumssoffan.

Det går aldrig att helt få sitt hem fritt ifrån kvalster men man kan minimera risken för besvär genom lite olika varianter på knep, eller allra helst alla knep tillsammans.

*Förse sängen med allergentäta skydd. Finns både för kudde, täcke, lakan och madrass. Dessa är rätt dyra i inköp men absolut värt varenda öre. Prata med ditt försäkringsbolag (personförsäkring / barnförsäkring) många gånger hjälper dom till med kostnader för kvalsterskydd.
*Om du inte använder allergiskydd, ska madrass, kudde och täcke tvättas i 60°C. Skölj nogrannt, då allergipartiklarna inte förstörs utan måste sköljas bort. Även överkast, prydnadskuddar och mjukisdjur i sängen bör tvättas regelbundet.
*Se över ventilationen i ditt hem. God ventilation är A och O när det gäller att få bukt med kvalster problem. Kvalster trivs i mycket fukt. Alltså bättre ventilation = torrare luft = mindre kvalster
*Bädda INTE sängen utan låt den stå obäddad. Detta för att fukten som bildas när man sover i sängen ska torka ut. Vill man bädda sin säng så är det helt ok, vädra då täcke och lakan torra först.

Det är dessa ovan nämnda tips som faktiskt fungerar på kvalster. Många gånger får man höra att man ska...
*Lägga kudden i frysen eller vädra täcken och kuddar ute när det är minus grader. Detta har visat sig vid undersökning inte ha någon effekt. Kvalster kan överleva flera veckor vid minus grader.
*Städa och hålla rent. Detta fungerar tyvärr inte heller. Om man dammsuger madrassen väldigt intensivt så kan man minska kvalsterallergenen något men inte själva kvalstret. Dom sitter långt inne i madrassen och håller sig kvar med hullingar på sina ben.
*Luftrenare. Att skaffa luftrenare är dyrt och hjälper dig tyvärr inte alls mot kvalster. Kvalster finns i sängar (och möbler) och inte alls i luften mer än vid korta stunder i samband med bäddning av sängar (när man skakar runt dom i luften)

Enkel äppelkaka / frukt / bär

Kanon lätt att göra. Smakar jätte gott!

Du behöver:
2st ÄGG
2dl SOCKER (jag använder farin eller rörsocker)
2tsk BAKPULVER
2dl MJÖL (jag använde bovete, maizena,rismjöl)
1dl VATTEN
1 ÄPPLE (alt bär, rabarber etc)
Lite pärlsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en form med MJÖLKFRITT margarin. (Jag använder en ugnsfast form som är ca 20x25cm)
Dela äpplet i klyftor, dela sedan klyftorna på hälften så dom inte blir så långa.
Vispa upp socker och ägg. Blanda i övriga ingredienser och blanda sist i det kokheta vattnet.
Häll i smeten i din form. Lägg på äpplebitarna, strö över lite pärlsocker, ringla lite mjölkfrittmargarin över. In i ugnen ca 30-40min beroende på hur djup form du användt.

Klart!
Skär upp äppelkakan i fyrkanter jag gör dom ca 4x4cm

Tips:
Byt gärna ut äpple mot ex rabarber eller bär.
Inför ex kalas så dubblar jag receptet och använder en djup ugnsplåt istället för bakform.


reaktion, på vad?

Bloggen ska bjuda på nyttig information och tips, men jag har även tänkta att göra lite inlägg om våra dagar.
En helt vanlig tråkig dag där jag skriver om vad vi tar på oss för kläder och hur lång tid jag satt fast i bilkön på vag till/från jobbet har jag tänkt att bespara er från ;-)
Men dom dagarna som det händer saker som kan vara av värde för bloggen kommer jag att dela med mig av.

Idag är en sån dag...

Imorse när jag skulle väcka min sovande lilla skönhet så var det inte alls som vanligt.
Kommer in i hennes sovrum, tippandes på tå för att väcka henne lite försiktigt inför dagen ävenentyr på dagis. Men när jag nästan är framme vid sängkanten och ser hur hon ser ut så byttes mitt tå tippande ut mot sjumila kliv! I sängen ligger min lilla prinsessa hel igen svullen i hela ansiktet?!?
Jag har inte en aning om vad som utlöst denna reaktion. Gårdagen spenderade vi enbart hemma och hon har med all säkerhet inte fått i sig något galet.
När hon la sig igår kväll så var det inget alls. Sedan sov hon lite oroligt första halvan av natten för att från ca kl 2 inatt sovit lugnt.
Så nu blir det till att leka dektektiv för att försöka ta reda på vad som utlöst denna reaktion?!?

Som tur var (eller tur i oturen) så satte sig svullnaden denna gången enbart i ansiktet, normalt sätt så sätter sig hennes svullnader runt ögonen, läpparna och tungan. Tänk om hon legat där inne helt själv mitt inatten och tungan svullnat upp!?! HUA!!!

En såhär oprovocerad reaktion natte tid har jag inte tidigare varit med om så till dess att jag antingen hittar "boven i dramat" eller läkarna garanterar mig att det är ofarligt så blir det till att sitta vak i shift nu!!!!

Efter mycket mediciner så har jag nu nästan fått ner svullnaden, men den ersätts mer och mer av utslag och total kraschad mage nu. Pest eller kolera, jag tar pest!

//Sandra

Bilden visar hur hon såg ut imorsen. Det kan vara svårt att bedöma hur någon annans barn ser ut normalt men här kan ju till och med en blind se att hon är JÄTTE SVULLEN!!!

Kolakakor utan allt

Super god och jätte enkla att göra.

Du behöver:
200g MJÖLKFRITT SMÖR
1,3/4 dl SOCKER (gärna farinsocker)
2tsk BAKPULVER
2msk VANILJSOCKER
5dl MJÖL (jag använde maizena, bovete, ris, majsmjöl)
1msk SIRAP (vi använder rörsockersirap)

Gör såhär:
Sätt ungen på 175grader.
Blanda samman det rumsvarma smöret med övriga ingredienser.
Täck en plåt med bakplåtspapper.
Rulla ut 2 "korvar" av kakdegen på plåten. Platta till dom så dom blir ca 1cm tjocka.
In i ugnen i ca 18-22min.
Skär upp kakorna på smeden ca 1,5cm tjocka innan kakan svalnat.

Klart!
Servera när dom blivit kalla

söndag 20 januari 2013

Kalciumrekommendationer

När mjölkprodukter tas bort från kosten så blir också intaget av energi och näringsämnen lägre.
Det är framförallt fett och kalcium intaget som bör ses över

Barndietistetisterna från ex västra götalands regionen och region Halland ger följande rekommendationer.

Kalcium:
Barn 6-11 månader                                        540 mg/dag
Barn 1-5 år                                                     600 mg/dag
Barn 6-9 år.                                                    700 mg/dag
Barn 10-17 år.                                                900 mg/dag
Över 18 år (både kvinnor och män)               800 mg/dag
Gravida / ammande.                                       900 mg/dag

Tala med din läkare och eller dietist och be om hjälp att räkna ut ev behov av kalk tabletter

Kroppen tar upp kalcium bättre tillsammans med vitamin D3 så vid kalcium tillskott välj gärna en som även är D-vitamin berikad.

Det finns även mycket kalcium i mycket utav den mat vi äter till vardags. Följ gärna länken nedan för en specificerad lista över hur mycket kalcium det finns i vanlig vardags mat.

Kalcium finns i

/kalcium-i-maten

Kostråd vid mjölkallergi

Laktosintollerans och komjölksproteinallergi ät två helt skilda saker och ska inte förväxlas. För många är det självklart men jag har även stött på många som tror att om man är allergisk mot mjölk så kan man drick laktosfri mjölk. Så är det alltså INTE!

Här nedan följer bra och nyttig info för dig som inte riktigt känner dig hundra på dehär med komjölksallergi.

Enligt märkningsregler från EU så måste mjölk och produkter därav anges i innehållsförteckningen om det ingår som ingrediens i livsmedlet.

Uteslut följande vid komjölksallergi:
Colostrum. Cream fraîche. Fil. Glass. Grädde. Gräddfil. Gräddpulver. Kasein. Kaseinat. Keso. Kesella. Kvarg. Kärnmjölkspulver. Laktos/mjölksocker. Margarin/smör. Matfett. Messmör. Mjölk. Mjölkpulver. Mjölkprotein. Natriumkaseinat. Ost. Skummjöljspulver. Torrmjölk. Vassle. Yoghurt.

Vad som kan bli lite förvirrande är att mjölksyra (-E270) innehåller inte mjölk. Namnet är lite vilseledande men mjölksyra behöver alltså INTE uteslutas ur kosten.

Mjölk, yoghurt, ost etc kan kännas ganska självklart att en mjölk allergiker inte kan äta, men vad som kanske inte känns lika självklart är att tex tandkräm faktiskt kan innehålla mjölk! (såvitt jag vet är det bara Zendium tandkräm som innehåller mjölk, men kolla din tandkräm för säkerhetsskull)
Här följer lite tips på vad du bör vara uppmärksam på och läsa innehållsförteckningen lite noggrant på...

*Vissa läkemedel innehåller laktos och detta uppmärksammat tyvärr sällan läkare.
*modersmjölksersättning, välling, gröt
*vissa sorbeglassar
*vissa isglassar
*färdiga mixer, kakor, bröd, våfflor, pannkakor M.M
*flingor och mussli
*ströbröd
*kex, rån, skorpor
*färdiga maträtter
*industritillverkade potatismos, potatisbullar
*industritillverkade produkter som köttfärsrätter, pytt, fiskbullar, gratänger, panerad fisk M.M
*korv / köttbullar
*leverpastej
*vissa frukt- och bär drycker
*pulversoppor
*barnmatsburkar
*godis
*chips
*kryddblandningat
*vissa chokladdrycks pulver, kaffe pulver, te sorter.
*dressingar, såser, majonäs,
*buljong tärningar

Tänk även på att livsmedel som hanteras vid charkdisken kan "smittas" med mjölkprotein från andra livsmedel i samma charkdisk.

Jag har fått lära mig att när det står på förpackningen "kan finnas spår av mjölk" så betyder inte det att det kan finnas mjölk i produkten. Det som det betyder är att mjölkprodukter används i samma lokaler, i samma transport etc som dina produkter.
För att reagera på spår av ska man vara väldigt allergisk. Rådfråga din läkare och eller dietist om vad som gäller i just ditt fall. Behöver man inte undvika "spår av" så är det väldigt skönt

För dig som utesluter mjölk ur kosten är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med kalcium.
Be din dietist hjälpa dig med beräkningar utav detta. Jag kommer även lägga upp ett inlägg om kalcium här på bloggen





Tezz syskon. Stora tjejen

Tänkte fortsätta presentationen utav mig och min familj.
Tezz är yngst av tre barn och här kommer hennes äldsta syskon.

syster är född -02
En glad och sprallig tjej som idag mår bra.
Hon är precis som små tjejer som snart är på väg in i tonårslivet ska vara.
Det är många klädbyten, musiken dunkar på i högtalarna, det fixas framför spegeln i timmar, väggarna klädda med affischer av idoler och sockersöta pojkar.
Hon är en liten ridtjej som gärna spenderar all ledig tid med sina vänner :-)

Som liten hade hon problem med sin mage och läkarna stod som frågetecken.
Tösen hade ofta diarrer och magknip från att hon var ca 4månader. Undersökningar och tester gjordes men inget verkade vara fel?! Efter mycket om och men visade de sig att tösen hade en inflammation i tarmen som läkte ut när hon stod på glutenfri kost men hon var INTE glutenintolerant?!? Hennes inflammation kom till och från under ca 2års tid. Varje gång magen blev dålig fick hon stå på glutenfri kost under ett par veckor och då läkte tarmen ut. Från att hon fyllde ca 3år har desse besvär varit borta och läkarna undrar fortfarande vad det var.

Vid 3månader fick tösen astma första gången som visade sig vara förkylningsastma. Idag är hon fri ifrån astmatiska besvär men har dock väldigt känsliga luftvägar och får väldigt lätt lunginflammation, minst en varje år och ibland så många som 6-8st. Vid kraftigare förkylningar får hon fortfarande krupp (falsk krupp) men det är inget varken hon eller jag tycker är speciellt besvärande längre.

I samband med skolstarten så fick hon även epilepsi, som efter undersökningar och diagnostisering visade sig vara något hon levt med ett bra tag utan att vi märkt av det.
De första två åren var hennes epilepsi väldigt svår kontrollerad och svår medicinerad men efter mycket dektektiv arbete kom vi på att om hon stod på laktosfri diet så höll sig epilepsin i schak. Idag är hon medicin fri sedan drygt 1,5 år tillbaka och friskförklaring från epilepsin står runt hörnet :-)
Samtidigt som vi fick diagnosen epilepsi fick vi även konstaterat att hon har en hjärtrytmsrubbning. Men efter många undersökningar har vi nu blivit garanterade att detta är något hon kan leva med utan bekymmer.
Allt runt om epilepsi är väldigt stor och mycket så jag kommer att lägga upp ett inlägg enbart om det framöver.

Så dehär va min stora tös i stora drag


E-nummer

Är det något jag inte blir klok på så är det all skit som proppas i vår mat. E202 E450 E512 etc. Ja listan över E-numren kan göras lång, men vad innehåller dom egentligen? Det kan vara allt från kemiskt framställda produkter till animaliska fetter och syror och mjölk M.M

Man kanske inte reflekterar så mycket över dessa normalt men när man har en allergiker i familjen så måste man veta vad allt i maten är!

Via länken nedan kan du kolla upp vad E-numren innehåller. En bra sidan som jag flitigt använder :-)

Äkta vara E-nummer

Smarrig kladdkaka/muffins

Jag ÄLSKAR kakor och bakverk i alla former och färger.
När jag först skulle börja baka med glutenfritt mjöl och utan mjölk och allt så blev jag lite less. Tyckte att allt smakade mjöligt och tillgjort och allt blev torrt och smuligt.
Nu börjar jag få kläm på det och tycker mig lyckas bättre och bättre i köket.
När jag blev tipsad om detta recept så var lyckan gjord!!!
Detta är i särklass den godaste kladdkaka jag ätit och det bästa av allt är att den är UTAN ALLT, alla kan äta den :-)

Följ länken för att komma till receptet på kakan!

Kladdkaka utan allt

Tips:
Jag serverar denna kaka med uppvispad kokosgrädde med vaniljsocker, mmm mumma!

Idag provade jag att göra muffins utav detta recept. Det blev jätte gott. Jag dubblade receptet och gjorde som det stod. Tog STORA muffinsformar (typ amerikanska) och när det kom till vatten biten så tig jag 1,5-2msk likheter vatten per muffin. In i ugnen i 20-25min. Det blev 14st och dom är snart redan slut :-)
Servera gärna även dessa med kokosgrädden.

Vårdbidrag!

Att vårda ett sjukt barn tar otroligt mycket tid och energi.
Att söka vårdbidrag är både krångligt och tidskrävande, jag ska här samla lite nyttig info och tips för dig som har tänkt att söka vårdbidrag. Förhoppningsvis känner du dig lite mindre förvirrad efter att läst info och länkar i detta inlägg.

Jag kommer att skriva lite om det i stora drag och i mina länkar kan du läsa mer om det.

VAD ÄR VÅRDBIDRAG?:
Vårdbidrag är en ersättning man kan få för merarbete och merkostnader som man har när man man vårdar ett sjukt eller funktionsnedsatt barn.
Detta bidrag ansöks hos och betalas ut av försäkringskassan.

VEM KAN FÅ VÅRDBIDRAG:
Vårdbidrag kan betalas ut från att barnet är nyfött fram till juni månad det året som barnet fyller 19år om barnet pga sjukdom/funktionsnedsättning behöver särskild tillsyn under minst 6månader, eller om barnets sjukdom/funktionsnedsättning medför stora merkostnader.

HUR MYCKET ÄR ETT VÅRDBIDRAG:
Ett helt vårdbidrag är 250% utav prisbasbeloppet som i år (2013) är 44500:-
Man kan få ett helt, tre fjärdedels 3/4, ett halvt 1/2, ett fjärdedels 1/4.
Som tumregel har man att 10timmars mertid per vecka ger 1/4 vårdbidrag, 20timmar bli 1/2 osv.
Utöver vårdbidraget som ersätter mertid och omvårdnad så kan man även få en skattefri del som ersätter för merkostnader. Hur mycket man får för sina merkostnader är individuellt anpassat men det finns vissa kriterier som försäkringskassan har. Man kan få...
*18% för merkostnader som uppgår till 18% men inte till 36% (= 8010:- till 16020:-)
*36% för merkostnader som uppgår till 36% men inte till 53% (=16020:- till 23585:-)
*53% för merkostnader som uppgår till 53% men inte till 69%(=23585:- till 30705:-)
*69% för merkostnader som uppgår till 69% och utöver det. (= över 30705:-)
Man kan även få vårdbidrag som enbart baserar sig på merkostnader. Detta gäller om man har merkostnader på minst 36% och utbetalas för 36eller 62,5%

ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN SÖKER VÅRDBIDRAG:
Att söka vårdbidrag är rätt krångligt. Tänk på att försäkringskassans handläggningstider kan vara väldigt låååånga. Dom säger själva att handläggningstiden är på tre månader men jag själv fick vänta i 6,5 månader innan beslutet kom.
Blanketter för ansökan finns på försäkringskassan hemsida. Du ska bifoga ett läkar intyg på ditt barns sjukdoms bild och det är väldigt bra om din läkare kan styrka all mertid och ev alla merkostnader du har för ditt barn, annars kan det bli lite svårare att få igenom.
Tänk på att du skall ta upp mertid och merkostnader som är UTÖVER vad som är normalt för friska barn i samma ålder.

Mitt tips är att föra dagbok hemma under ca en veckas tid där man skriver upp exakt hur lång tid alla olika moment tar, som ex insmörjning, medicinering, extra disk, tvätt etc. Detta ger dig mer kött på benen och du slipper att högsta fram ungefär hur långtid de olika sakerna tar.

Glöm inte att extra tvätt nerför extra kostnad, inköp av köks redskap, receptfria läkemedel, bensin och P-avgifter vid sjukhusbesök, M.M
Listan kan göras JÄTTE LÅNG!
Ta god tid på dig när du ska göra din ansökan och titta på den flera gånger innan du skickar in den ifall du möjligtvis kommer på något du kanske glömt.

Följ gärna länkarna här under för mer info.

Astma och allergiförbundet

Lathund (se gärna cheklistan längre ned)

Försäkringskassan om vårdbidrag + blanketter

Konsumentverket om merkostnad vid specialkost








Försäkringskassans info om vårdbidrag

Tezz Ann Jonasdottir

Bloggens huvudperson och min lilla katastrof ;-)



Vart ska man börja med denna lilla prinsessa?
En liten tös som föddes en dag i maj år 2010!

Redan under graviditeten så strulade detta lilla flickebarn. Förlossningen satte igång hela 16v för tidigt första gången, läkarna fick stopp på det men 3v senare (nu 11v förtidigt) satte det igång igen. Nu blev det många och långa sjukhusbesök med mycket mediciner och restriktioner för att sedan plocka ut vår lilla skönhet 4v förtidigt :-)

Tezz problem startade tidigt i livet, redan andra levnadsdagen faktiskt med bl andningsuppehåll. Läkarna tyckte sig känna en höftledsluxation som senare visade sig vara något mycket mer komplicerat och ovanligt. Hon hade inga höftskålar!
Vid 2-3v ålder så satte problemen igång som senare skulle visa sig beror (till stor del) på div allergier. Det började med att hon var väldigt slö och fick nässelutslag titt som tätt.
Vid 4v ålder så började hon kräkas otroliga mängder och med en väldig kraft. Hon hade mellan 6-12 diarrer per dag som innehöll antingen slem, vatten, blod eller alla tre på engång.
Vid 3 månaders ålder blev hon väldigt dålig. Sov nästan hela tiden, en bra dag var hon vaken 1-1,5h på hela dygnet. Hon var helt likblek med mörka ringar under ögonen. Gick ner i vikt. Kräktes mer och mer och diarréerna höll i sig. Nu var både jag och läkarna djupt oroade för den lilla och hon lades in på sjukhus första gången. Detta var bara en utav många inläggningar på sjukhus och när Tezz fyllde 1år hade vi spenderat fler nätter på sjukhus än hemma.

Vägen har varit lång, smärtsam, påfrestande och fruktansvärd men nu är vi en bra bit på väg.
Idag har Tezz mängder av konstaterade allergier, främst mot födoämnen. Hon har efter två colo/gastroskopier konstaterat förändringar och svag slemhinna i tjocktarmen samt missbildning på strupen (ett så kallat "pärlband").
Hon har gått rör inopererat i sina öron pga många upprepade öroninflammationer (18st på 11mån)

Tezz allergier är...
*komjölksprotein
*soja
*spannmål = vete, råg, havre, korn. Vete är även luftburet så vi kan inte åka vart vi vill :-(
*baljväxter
*fläsk- och nötkött
*potatis
*solros
*vissa råa grönsaker och frukter
*citrus
*kanel
*odlad fisk
*konserveringsmedel
*alla hudkrämer (som vi testat) samt tvätt/skölj medel etc
*vissa antibiotika

Nu har vi och läkarna även satt igång en utredning för EDS på henne. Även om allt pekar på att det antagligen är så, så håller vi tummar och tår på att det är något annat!
Skulle utredningen nu visa på eds så blir det ett eget inlägg senare.

Så hur mår hon idag?
Inge värst vidare bra faktiskt!
Om man inte känner Tezz så ser man inte vid första ögonkast att detta är ett väldigt sjukt barn. Men tillbringar man lite tid med denna lilla docka märker man ganska snabbt att allt är inte riktigt som det ska.
Hon har ofta (om inte alltid) ont någonstans. Hon har konstant klåda pga sina allergier och svampinfektioner. Hon är otroligt orkeslös och sitter gärna still och tar det lugnt.

Jag önskar verkligen att vi snarast ska få ordning på min lilla skatt och att hon får slippa smärta och besvär
<3

Allergi eller inte allergi?!?

Jag har förstått på lite olika internet sidor och forum att det råder mycket tveksamheter kring huruvida framförallt barn är allergiska eller inte.

Jag har hört allt från att "det kan inte vara födoämnes allergi för barnet har inte diarré" till "det måste vara allergi för han/hon har fått prickar på kroppen"
I vissa forum har folk blivit ifrågasatta utav vården trotts påvisade allergier genom ex blod/prick tester etc etc.

Tänkte här skriva ett litet inlägg som förhoppningsvis kan hjälpa till och vägleda lite.

Bland små barn så är allergi mot mjölk, ägg och nötter inte ovanliga tyvärr. Dom riktigt små som visar på allergi brukar oftast växa ifrån det och vid 3-4 års ålder kunna äta det igen.
Det finns givetvis många många fler allergier som kan drabba små barn men det är lite mindre vanligt (inte för den saken ovanligt)

Klassiska tecken på allergi är...
*Återkommande nässelutslag som uppkommer utan uppenbar anledning.
*svullen och eller öm mage.
*diarre/förstoppning
*svullnad av läppar och eller tunga
*utslag runt och eller i munnen
*röda kliande och eller rinnande ögon
*sveda i mun/hals
*kräkningar
*luftrörs problem som ex astmatiska symtom

Utöver ovanstående så finns det mängder av symtom och tecken på allergi som kan vara allt från matvägran, orolig sömn, hyperaktivitet, irritation, uttalad trötthet, blod i avföring M.M M.M
Ett vanligt missförstånd som jag stött på är att folk i allmänhet tycks tro att om man är allergisk så får man diarré när man utsätts för sin allergi. Detta behöver absolut inte vara hela sanningen, många barn reagerar faktiskt med förstoppning istället.

Barnet behöver absolut inte ha alla dessa symtom utan kan bara ha ett eller kanske två och ändå vara allergiskt.
Om du misstänker allergi hos ditt barn så rekommenderar jag att man går till sin vårdcentral eller ev Bvc och begär att få remiss skickad till en allergolog, en läkare med kunskap om just allergi.
Man bör absolut inte nöja sig med vad en vanlig allmänläkare säger!
Väl på plats hos allergi läkaren så går man igenom sitt barns symtom och besvär. För gärna dagbok över allt i nån vecka så du kan ta med till läkaren. Ta gärna bilder och visa hur ex hudutslagen ser ut, svullnader etc. (Detta är absolut inte nödvändigt men ett bra komplement till din historia)
Om läkaren undersöker och tar prover, blod eller pricktester som är negativa så betyder inte det per automatik att barnet inte är allergiskt. Blod prov och pricktester speciellt hos små barn kan vara VÄLDIGT missvisande.
Om din misstanke kvarstår mot allergi trotts neg prover så be om att få göra Patchtester (så kallt lapptest) det innebär att små plastkoppar med det misstänkta födoämnet i tejpas fast på ryggen, där får dom sitta i 2-3dagar för att sedan tas bort och läkare avläser resultatet.
Skulle även detta vara neg men din misstanke mot allergi kvarstå så finns det bara eliminering och provokation kvar. Det innebär att det misstänkta födoämnet helt tas ur kosten under en tid för att sedan införas igen och då se om man får en reaktion.
Om man ex är överkänslig och inte allergisk så kan det visas på detta sättet.

Tyvärr så har det hänt alltför många gånger att man inte får den hjälp som man behöver och har rätt till i vården idag. Jag själv och många andra med mig har fått kriga och bråka för att bli tagna på allvar när vi kommer in med våra små liv. Så här ska det absolut inte vara men jag vill ändå lägga ut ett varningens ord och förbereda på att det kan bli strid mellan dig och vården. I nästan alla fall jag har hört om så har det varit mamman/pappan som haft rätt. Prover och utredningar har efter många om och men visat sig vara precis sim mamman/pappan misstänkt från början.
Som förälder känner man sitt barn allra bäst och man bör gå på sin magkänsla. Känner du att det är något som inte stämmer och som är fel hos ditt barn så ge dig inte innan du fått en förklaring på det specifika som du känner.

Jag vill också tillägga att bara för att men har ovanstående symtom behöver inte det betyda att man är allergisk. Det kan finnas många olika förklaringar till alla ovan nämnda symtom.

//
Sandra