torsdag 31 december 2015

Chokladsås

snabb, enkel och väldigt god chokladsås till exempelvis glassen.

Vi kommer att göra dena till vår dessert imorgon då det serveras limemarinerad kiwi, vaniljglass och chokladsås, mumma <3

Fritt från typ allt så som mjölk, ägg, gluten, soja etc
Ett bra veganskt allternativ speciellt när den som hos oss serveras med risglass :-)

Du behöver:
1msk smör (mjölkfritt)
1msk socker
2,5msk kakao
2,5msk sirap
1,25dl kokosgrädde (endast de tjocka vita från kokosmjölken)

Gör såhär:
* smält smöret i en kastrull
* vispa i kakao, socker och sirap. Blanda väl
* vispa i kokosgrädden
* låt puttra nån till ett par minuter

Klart!!!!

Super enkelt, super gott

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

måndag 14 december 2015

Chia och polenta gröt

super god och jätte nyttigt frukost som man står sig mätt på länge
Enkel att göra och mycket uppskattad utav barnen här hemma. Fri från gluten, mjölk, soja, ägg, nötter etc

Du behöver till 1 portion:
2,5dl vätska (vi gör på rismjölk men det fungerar med vanlig mjölk, kokosmjölk, mandelmjölk etc)
2msk chiafrön
2msk polenta
En uns vaniljpulver (ca 0,5krm) (kan uteslutas)
Ev lite sötma i form av agavesirap, socker, stevia etc men detta kan absolut uteslutas

Gör såhär:
* Koka upp vätskan.
* rör i chia, polenta och ev vanilj och sötning
* sänk värmen och låt småputtra under omrörning i ca 5min

KLART!!



Tips:
Servera gärna med kanel, bär, sylt eller äppelmos
(Det var jätte gott med kanel)

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Mozartkulor

jag och sambon satt och tittade på Ernst jul på tv där han gjorde en variant av Mozartkulor.
Det såg ju så guda gott ut och när till och med min sambo som ALDRIG vill vara i köket utbrister att "de vill jag göra" så var det verkligen dags att tänka till och bara få det att funka.
Sagt och gjort, åkte och handlade ingredienser och jag och sambon satt igår kväll och bakade julgodis TILLSAMMANS!! Hur mysigt som helst och hissa om dom blev goda <3
Sen att paketeringen utav godisarna och städningen hamnade på mitt bord det förtäljer inte historien *host host*

Men här kommer iallafall receptet på våra Mozartkulor utan mjölk, glutenfria, utan soja, ägg och allt annat trams som tösen bestämt sig för att vara allergisk emot.

Du behöver:
1pkt Nötcrem
400g mandelmassa (se upp med innehåll eller gör egen vid allergi)
150g mörk choklad (se upp med innehållet vid allergi)
50g vit choklad "kan väljas bort" (se upp med innehåll vid allergi)

Mozartkulor innehåller egentligen nougat, mandelmassa och choklad. Men eftersom jag inte hittat någon mjölkfri nougat så fick vi tänka om och göra med Nötcrem istället, men eftersom Nötcremen är så "lös" i sin konsistens så fick vi frysa den.

Gör såhär: denna instruktion är för att göra "bröd" och nedan kommer för kulor
* klicka ut Nötcremen på plastfolie och rulla in den till en "korv" ca 1cm tjock. Jag gjorde 4st för att inte få så otroligt långa korvar.
* stoppa in dessa i frysen och låt ligga där tills de är helt genomfrusna.
* knåda mandelmassan så den blir lättare att handskas med
* lägg mandelmassan på florsocker pudrat bord och kavla den så att den är ca 0,5cm tjock (använd florsocker på både bordet och kaveln så att inte mandelmassan fastnar)
* ta ut Nötcremkorvarna ur frysen och lägg i kanten på mandelmassan och rulla in den, skär av och släta till "sömmen" med våta fingrar. Fortsätt tills Nötcrem och mandelmassa tagit slut :-)
* skär i önskade längder (jag gjorde ca 10-12cm långa)
* smält den mörka chokladen över vatten bad.
* doppa mandelmassa längderna i chokladen och ställ att stelna på fat, gärna i kylen så går det fortare.
* smält nu den vita chokladen (om så önskas)
* häll i spritsspåse och ringla över ett önskat mönster på dina Mozartbröd
* ställ i kylen att stela igen.

KLART!!!

För att göra kulor, gör såhär:
* klicka ut Nötcremen på plastfolie och rulla in den till en "korv" ca 1cm tjock. Jag gjorde 4st för att inte få så otroligt långa korvar.
* stoppa in dessa i frysen och låt ligga där tills de är helt genomfrusna.
* knåda mandelmassan så den blir lättare att handskas med.
* ta ut Nötcremen ur frysen och skär i ca 1x1cm stora bitar.
* ta en liten bit mandelmassa (ca stor som en köttbulle) platta till den med fingrarna.
* lägg en bit Nötcrem i mandelmassan och klä runt med mandelmassan och rulla ihop till en liten boll, forsätter tills all Nötcrem och mandelmassa är slut.
* smält den mörka chokladen över vatten bad.
* doppa mandelmassa bollarna i chokladen och lägg i små formar (typ mini muffinsformar) ställ att stelna på fat, gärna i kylen så går det fortare.
* smält nu den vita chokladen (om så önskas)
* häll i spritsspåse och ringla över ett önskat mönster på dina Mozartbröd
* ställ i kylen att stela igen.

KLART!!!




Tips:
Slå in Mozartbröden eller kulorna i cellofan och pynta med nåt fint snöre, jätte roligt present att ge bort

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

torsdag 10 december 2015

Köttfärssoppa

En enkel köttfärssoppa som Går snabbt att laga och som uppskattas utav barnen. (Bonus är att det är billigt)

Motivationen och listen men framförallt orken att laga mat idag var inte på topp och då passar denna enkla måltid perfekt, klart på 20min

Du behöver:
500g köttfärs
4potatisar (glöm ej att vattna ur vid allergi)
2morötter
1pkt krossade tomater
Vatten
2buljongtärningar (man tar vad man tål och har hemma)
*Kryddor*
Jag smaksatte med...
Salt
Chilipulver
Spiskummin
Oregano
Vitlök
Ketchup

Gör såhär:
* skala morötter och potatis och skär i bitar, jag skar dem på mitten och sen i ca 1cm tjocka skivor
* häll tomatkross och lika mycket vatten i en kastrull tillsammans med buljongen, potatisarna och morötter, skala och skär vitlöken tunt alt kör i vitlökspress och häll i tomatkrossen
* stek upp köttfärsen så den är genomstekt utan att bränna den, häll över i kastrullen
* koka upp och smaksätt enligt önskemål, med min kryddblandning får den lite taco smak (går att byta ut kryddblandningen mot en påse tacokryddor)
* låt koka i ca 10min

KLART!!


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp


onsdag 9 december 2015

Snickerskaka

Igår kväll skulle jag och sambon lägga oss och kolla på film och sötsuget slog till med buller och bång!
Att åka iväg och handla var ingen av oss sugna på och jag kollade i skafferiet efter något gott och insåg att vi kan slänga ihop en variant av snickerskaka.
Det går snabbt och det blev guda gott.
Inget för nötallergiker direkt men annars fri från mjölk och ägg och soja etc

Du behöver:
1dl sirap
0,5dl socker
1,5dl jordnötssmör (jag hade med botar i)
Ca 2dl salta jordnötter
100g mörk choklad (se upp med innehållet)

Gör såhär:
* häll socker och sirap i en kastrull och koka upp
* tag av från plattan och blanda i jordnötssmöret
* blanda sedan i jordnötterna
* häll i på bakplåtspattersklädd form/talrik ca 20x20cm och tryck till smeten så det blir ett jämnt lager
* smält chokladen över vattenbad och häll över kordnötsblandmingen
* ställ kallt i kyl eller frys till chokladen stelnat helt
* skär i lagom stora bitar

KLART!


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

söndag 6 december 2015

2:à advent

Idag har vi haft fullt ös medvetslös här hemma känns det som. Dagen har gått i ett men ändå har vi inte fått jätte mycket gjort.
Började med julkalkonen och vörtfrallorna från igår till frukost vilket var smaskens.
Sen skulle ett barn hämtas hem ifrån en övernattning hos kompis medans jag och övriga tre barn började göra oss iordning för lillebrors kalas. Med en trotsig 5-åring och en fashonista till tonåring så är det lättare sagt än gjort. Kläder skulle väljas och inget passade så den här mamman fick tillslut plocka fram den arga rösten och bestämma kläder åt 5-åringen (som promt skulle ha klänning i stormen) tonåringen fick fritt välja kläder i min garderob tillslut och min 10-åriga son var givetvis färdig och jätte fint långt innan töserna ens hade fått fram kläder *haha*

Efter mycket meck och trix och fix kom vi oss iväg till lillebror och fick firat av honom <3
GRATTIS DADA PÅ 26-års dagen!!! Eftersom du nu börjar bli grymt gammal måste de betyda att jag är typ tok gammel

Från kalas bar det vidare till kungsmässan.
Jag behöver stödstrumpor eftersom min kropp totalhavererar nu och jag samlar på mig så sjukt mycke vatten i kroppen, det spänner och satsar precis överallt men värst är det i fötter, smalben, händer och ansiktet. Vet inte riktigt va som händer men mitt hjärta mår ju inte riktigt toppen just nu så jag antar att det har med det att göra och eftersom mitt blodtryck har en tendens till att bli väldigt lågt nu när jag käkar så mycket mediciner för hjärtat så kan ju stödstrumporna komma väl till pass av den anledningen om inte annat :-)

När vi ändå var på kungsmässan så fick barnen passa på att hå runt och fönstershoppa för att komma på lite bra saker att sätta på önskelistan till tomten. Riktigt bra önskningar får jag lov att säga!
Hälsade på tomten och hans renar innan vi åkte vidare.

Upp till kyrkogården för att tända ett ljus nu när det är 2:à advent <3

Hem igen för att snabbt få i barnen mat vilket var välbehövligt efter alla sötsaker på kalaset, Gud va gott det är med riktig mat efter en massa sött.

Sedan va det dags att klä granen. Givetvis skulle det tjivas om vem som skulle hänga upp vad men dom löste det bra barnen och granen blev JÄTTE FIN!

När granen var klädd var det dags för barnen att göra i ordning och pynta pepparkakshus. För säkerhetsskull så gjorde vi varsitt hus till barnen i år vilket blev succé! Alla fick göra var sitt och det var riktigt ljuvligt att se alla fyra barnen sitta så yber kondenserade och tok fokuserade och vilka resultat det blev! Fantasin flödade och vi har nu 4små pepparkakshus med massa fina mönster, former och färger. Ljuvliga små varelser va ni kan!!!

Även jag och sambon gjorde ett hus gemensamt när barnen gått och lagt sig, med var sitt glas glögg och jul musik ljudandes i köket + att vi tände 2:dra ljuset i staken vilken vi glömt i all hets under dagen. Vi pyntade två sidor var och de blev faktiskt också riktigt bra och så roligt att göra tillsammans !!!
Dock så blir ju min kontrollfreak till adhd hjärna helt tokig när det inte blir precis som man tänkt sig och nån jä*la satans snöflinga ska hamna på snisken så min sida får nog hamna in mot väggen till så man slipper se det sneda eländet *haha*

Nu har barnen kommit i säng, jag och sambon tok kraschat i soffan och är mer än redo för natten.

Såhär fina blev våra pepparkakshus :-)
Imorgon ska dom pudras med florsocker och ställas upp som en liten by <3

Recept på pepparkakshus kommer i ett annat inlägg


lördag 5 december 2015

Julbröd / vörtbröd

Idag tjuvstartade vi julen här hemma med julskinka (kalkon eftersom Tezz inte tål gris).
Och till julkalkonen vill man ju ha vörtbröd, MEN inga vörtmixer, vörtbröd finns som tösen tål :-(
Så i år va de dax ät ge sig på och baka naturligt glutenfritt bröd utan mjölk, soja, och alla annan skit som tösen bestämt sig för att vara allergisk emot och GUD SÅ GOTT DET BLEV!! Till och med sambon som är riktigt kinkig med sitt vörtbröd tyckte att detta var toppen.

Vi gjorde frallor istället för limpa och detta receptet ger 10st frallor att avnjuta

Du behöver:
25g jäst för söta degar (ett halvt paket)
5dl glögg (se upp med innehållet) (jag gör egen glögg)
1tsk pomeransskal i pulverform
0,5tsk ingefära i pulverform
1tsk salt
2tsk xanthangum
1tsk "svärta" ex colorit om man tål eller svart karamellfärg (endast för färgens skull)
2tsk fiber husk
1,5dl bovete flingor
2dl Jytte mjöl
2dl bovetemjöl
0,5dl olja
1dl russin (kan uteslutas med då rekommenderas 0,5dl lingonsylt)
+ ca 0,5dl boveteflingor att strö över frallorna

Gör såhär:
* värm glöggen till 37grader (finger varm)
* smula jästen i en bunke och slå över glöggen, rör om tills jästen löst sig
* blanda i fiber husk, ingefära, pomerans och salt och collorit och rör om
* blanda boveteflingor, bovetemjöl, Jytte mjöl och xanthangum i en bunke och häll i jästspat i hushållsassistent.
* häll i oljan och låt gå i assistenten i ca 5min (kolla så att allt blandas väl och "hjälp till" vid behov)
* blanda sist i russinen (används lingonsylt istället så kör i det samtidigt som oljan)

* låt jäsa på varm plats under bakduk i ca 45min
* sätt ugnen på 200 grader
* ta fram en liten skål med vatten att fukta händerna med.
* rulla ca 10st frallor utav degen (ta vatten på händerna mellan varje fralla så de inte fastnar på händerna)
Tänk på att försöka pressa frallorna så LITE som möjligt för att behålla så mycket luft från jäsningen som möjligt
* lägg frallorna på bakplåtspapper klädd plåt
* strö över lite boveteflingor
* låt jäsa ytterligare ca 30mim under bakduk
* grädda i mitten av ugnen i ca 15-20min det viktigaste med glutenfritt bröd är innertemperaturen och inte tiden. Är dom inne för länge blir dom torra ich smuliga och är dom inne för kort tid så blir det kompakt och degigt så temperatur är À och O. Mellan 95-97 grader ska bröder ha, då är det klart

* ta ut ut ugnen och låt svalna

KLART!!

Himmelskt gott vörtbröd / julbröd med julskinka och senap på, mumms
Nu ska jag prova att sätta en likadan deg fast med surdeg istället för jäst, resultatet på de får ni imorgon *spännande*



Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Hallon mousse

Imorgon ska vi på kalas hos min lillebror som fyller år.
Dom ska bjuda på kladdkaka med hallonmousse och med tanke på min dotters extrema allergier så vågar jag helt ärligt inte låta dom baka "Tezz vänligt" (1000 tack ändå Linn <3)

Jag ställde mig nu och försökte få till en mousse utan mjölk, utan gelatin och utan ägg. Peace of cake haha. MEN så gott det blev.

Jag gjorde först en choklad botten ifrån glutenfria bakboken (riktigt bra inspirationskälla btw) och sedan när den svalnat så åkte moussen på.

Till moussen behöver du:
200g frysta hallon
4msk socker
2krm vaniljpulver (pulver och inte socker)
3dl kokosgrädde (endast det tjocka vita)
3tsk agar agar (vegetabiliskt gelatin utav alger)

Gör såhär:
* Låt hallonen tina och mosa dessa med en gaffel tillsammans med socker och vaniljpulver i en kastrull.
* Blanda i agar agar och sätt på plattan
* låt koka upp och sänk direkt värmen till 1:an och låt små puttra under omrörning då och då i ca 8min, ta sedan av den från plattan
* vispa kokosgrädden fluffig och vispa ner den avsvalnade hallonblandningen i kokosgrädden

Nu är det klart att användas !!!
Antingen som tårtfyllning eller direkt ner i portions glas för servering eller som jag nu gjorde, smeta över den på en chokladkaks botten.
Sedan vill den stå i kylen och svalna ordentligt i minst en timma men gärna mer.

Super gott och super enkelt.

Tips:
Den är god att servera som den är med ex lite riven mörkchoklad och färska blåbär på, eller krossa lite småkakor uppe på strax innan servering.

Denna sats blir lagom som ett lager i en tårta, tänk då på att det kan va bra att ha tårtbotten i en springform, hälla på moussen och ställa kallt i nån halvtimma-timma innan nästa tårtlager åker på.
Hallonmousse och chokladmousse är ju toppen ihop och passar utmärkt som kombo på tårta (recept på chokladmousse kommer)

För den som tål gelatin (gris) går agar agar att byta ut mot vanlig gelatin

Och för den som tål ägg går det fint att byta ut agar agar mot 2 hårt vispade äggvitor. Tänk då på att vända ner hallonen och sockret i äggvitorna och att hallonen endast ska mosas och inte kokas först.

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

torsdag 3 december 2015

Chokladpålägg typ nutella

Jag har letat och lusläst på vart enda förbannade choklad pålägg som finns att köpa och innehåller de inte mjölk så innehåller de soja, gluten etc så det har min lilla fått vara utan. Kanske ingen big deal kan tyckas och kanske rent av jätte bra att inte äta massa söta pålägg men med äldre syskon som tjatar så blir ju även hon sugen på att testa och då får denna mamman snällt försöka ordna det.

Så här kommer ett recept på hemgjord nutella / choklad / nöt pålägg utan mjölk
Huvud ingrediensen är ju dock hasselnötter så inget för nötallergikern :-(

Jag hittade en smaksatt choklad honung utan allt i Danmark som vi bunkrade upp med. Så tanke... Hur svårt kan de va? Jag ska prova göra choklad honung i dagarna så att även nötallergiker kan få njuta av sött choklad pålägg utan nötter men sålänge får "nutella" receptet duga :-)

Du behöver:
250g hela hasselnötter
125-175g råsocker eller farinsocker eller muscovadosocker (beroende på hur söt man vill ha den)
100g mörkchoklad (se upp med innehållet)
1krm salt
2krm vaniljpulver
1,3/4dl vatten (ca 60-70 grader varmt)

Gör såhär:
* skala hasselnötterna (vi har nog alla våra sätt att göra detta, mitt knep hittar du längre ner)
* häll i nötterna i en mixer och mixa i ca 5-10min tills det är ett grovkornigt mjöl
* blanda i resterande ingredienser och mixa runt i ytterligare ca 5-10min (tills den är helt slät) glömm inte att stänga av mixern ibland och röra runt så att allt blir jämnt mixat.
* häll upp din "nutella" i en helt ren och torr glasburk
*ställ i kulen för att stelna lite

KLART!

Håller sig i 2-3vevkor i kylen

Tips:
För att skala hasselnötter så gör jag som såhär
Koka upp 7dl vatten. Blanda i 0,5dl bikarbonat eller bakpulver, häll i hasselnötterna och låt koka i ca 5min. Ta upp nötterna i det kokande vatten och lägg direkt ner i en annan kastrull med riktigt kallt vatten. Gnugga av skalet och torka nötterna med hushållspapper eller kökshandduk.

Det ska även funka att rosta nötterna i ca 15min i 175grader i ugn men jag har aldrig fått det att funka riktigt.

Alternativt så kanske man kan använda sig av färdigt hasselnötsmjöl

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Super enkel äppelkaka / äppelpaj

jag brukar göra en mer avancerad variant utav äppelpaj som är himmelskt god men i brist av tid eller när barnen vill vara med och göra paj så är detta receptet perfekt.
Tar bara ett par minuter att förbereda och blir jätte gott med en hård god nästan knäckig skorpa... Mums.

Så har du några äpplen över som håller på att bli dåliga eller kanske sugen på äppelpaj men inte orkar stå i köket så länge så är detta receptet perfekt.
Fritt från allt vår lilla inte tål. Glutenfri / mjölkfri / äggfri / enkel äppelpaj

Servera ljummen med vaniljglass eller kall med vaniljsås

Receptet är till en mindre form, jag brukar dubbla alt ta 1,5 sats
Du behöver:
4st äpplen
2dl mjöl (jag brukar blanda ca 0,5dl var av maizena, rismjöl, majsmjöl, bovetemjöl)
1,5dl socker
100-150g mjölkfrittsmör
Kanel (vår lilla tål inte kanel så vi tar kardemumma istället)

Gör såhär:
*ställ in smöret i frysen (ställ in hela paketet så att det ska hå lättare att hyvla sedan)
*sätt ugnen på 225 grader
* skala kärna ur och klyfta äpplena och lägg i en pajform / ugnsfast form
* strö över önskad mängd kanel eller kardemumma
* blanda mjöl och socker och strö jämnt över äpplena
* hyvla smöret över äpplen och mjöl, viktigt att du täcker hela formen.
* ställ in i mitten av ugnen i ca 20-30min. När allt smör smält och den fått fin gyllene färg är den klar. Hellre lite för länge i ugnen än för kort tid
* låt svalna något innan servering så mjöltäcket får "stelna" lite och bli härligt krispig

KLART!!!

Läs gärna risk av kontaminering av produkter här Se upp

Mintkyssar

jul, jul, jul! Här var de julgodis :-)

Mintkyssar är lite av en favorit bland mina barn, eller ja, mina stora barn iallafall. Den lilla hoppar gärna dessa (hur i hela friden hon tänkte där för dom är ju så ljuvligt goda)

Eftersom den lilla allergikern inte är yberförtjust i dessa så brukar jag faktiskt synda och göra dessa med ägg då det är betydligt lättare och mindre tidskrävande än de utan ägg men det går att göra bägge varianter och slutresultatet är faktiskt de samma

Bägge recepten är iallafall naturligt glutenfria och mjöl fria (och utan soja och spannmål och alla andra konstiga allergener)

Vi börjar med receptet på de med ÄGG...

Du behöver:
1st äggvita
3-4dl florsocker (beroende på hur stor äggvitan är, liten äggvita= 3-3,5dl stor äggvita= 4dl)
5-7droppar pepparmyntsolja (beroende på hur mycket mintsmak man vill ha)
Ca 50g mörkchoklad (se upp med innehåll så den är fri från alla allergener)

Gör såhär: detta recept ger ca 100st
*vispa äggvitan till ett hårt skum (ska gå att vända skålen utan att innehållet rör sig)
* blanda i pepparmyntsoljan
* vispa i florsockret (ska det varar riktigt rätt och riktigt så skall florsockret siktas i men det orkar aldrig jag)
* häll smeten i spritspåse (alt i fryspåse och klipp ett liiitet hål i ena hörnet)
* spritsa ut på bakplåtspapper till ca 1-kroners stora plattor.
* låt stå och stela (gärna över natten)

* smält chokladen över vattenbad och droppa/spritsa på en liten klick choklad över alla mintplatyorna.
* låt chokladen stelna alt ställ en stund i kylen.

Klart!!!


Och så till den äggfria varianten. Detta recept funkar bättre och bättre ju fler gånger man gjort det. Inte helt lätt att få till i början då allt handlar om timing.
Mintkyssar utan ägg

Du behöver:
1dl vatten
4dl florsocker
1tsk vitvinsvinäger alt ättikssprit
5-7 droppar pepparmyntsoljan
Ca 50g mörkchoklad (se upp med innehållet)
Lite lite olja till att smörja en bunke

Gör såhär:
*smörj en bunke med lite olja
* blanda samman vatten, florsocker och vinäger (alt ättika) i en kastrull och kola upp. Använd gärna en tjockbottnad kastrull
* koka blandningen till ca 115-120 grader. Detta tar ca 10min + - några minuter beroende på spis
(Har du ingen termometer så kan du göra trådtestet för att se om den är klar)
* häll över massan i den smörja bunken.
* blanda i pepparmyntsoljan med en gaffel och rör om ordentligt.
* ställ bunken över ett vattenbad och rör om i blandningen med gaffeln tills massan tjocknat.

* lägg ut små plattor i storlek ca som en 1-krona med hjälp av 2 teskedar på bakplåtspapper
* låt svalna helt och stelna
* smält chokladen över vattenbad och klicka/spritsa på en liten choklad prick på varje mintplatta.
* låt stelna helt alt ställ en stund i kylen

Klart!!





Tips:
Jag är inte den typen av mamma som sitter och klipper och klistrar när vi pysslar, utan vi bakar :-)
Ett jätte roligt "pyssel" för barnen att vara med på är att göra en liten rolig variant av mintkyssarna. Vi gör som såhär då...
*Smält chokladen över vattenbad
*ta en målarfärgs pensel och "måla" insidan utav knäckformar med den smälta chokladen
*låt stelna helt i kylen
*spritsa sedan i mintkyss smeten i knäckformarna och låt stelna över natten.
Klart!

Barnen tycker att det är roligt och resultatet blir väldigt bra.
Som tips är att ställa knäckformarna upp och ner när de är penslade med choklad tills dess att det stelnat, annars har chokladen en tendens att rinna ner i botten på knäckformarna

Denna variant lämpar sig dessvärre bara åt smeten MED ägg då den äggfria smeten tyvärr är för varm när den ska hällas upp och då smälter chokladen :-(

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp


onsdag 2 december 2015

Tips på hur du använder saffran på bästa sätt

saffran är ju sååå gott, jag fullkomligt älskar de <3
Men det har en tendens till att göra bakverken lite torra och det finns inget som är så snopet som att ta en tigga av sin saffrans bulle/lussekatt/pannkaka etc och så smakar de knappt saffran... :-(

Detta kan faktiskt lätt avhjälpas.
I de flesta recept står de att man ska stöta saffranet i mortel med lite socker, alt att man ska smälta smör och blanda saffranet med.

Nja, nä, hmm.
Gör inte de.

För det första så kan inte saffran "öppna sig" och mogna i smaken i fett, så när du blandar i den i ex smält smör så kapslar du istället in smaken och resultatet är istället ett halv torrt bakverk med en alldeles för liten saffranssmak

Lite de samma gäller när du mortlar den med socker, det som händer är att du "öppnar upp" saffranet men du utvecklar inte smaken.

Såååå. För att få ut bästa resultat + lite mindre torra bakverk så vill saffranet blötläggas och hettas upp. Då har du öppnat upp smaken ordentligt och "mättat" saffranet iallafall lite grann så du får lite mindre torra bakverk som resultat.

Jag blandar alltid 1g saffran med ca 1dl risdryck i en kastrull och kokar upp detta. Tar sedan av från plattan och adderar i recepten precis som vanligt. Är det så att den extra vätskan som rismjökkrn tillför gör degen/smeten för lös är det bara till att addera lite smakneutralt mjöl, jag brukar använda vitt rismjöl om det behövs.

Så från en saffransälskare till alla Er så var detta mitt tips på hur man får ut så mycket smak som möjligt utav sitt saffrans bak

P.s saffran är dyrt, jag vet MEN, snåla inte för fy satan va gott det är d.s

Ischoklad

ischoklad är julgodisarnas julgodis.
Super enkelt att göra, uppskattat av de flesta och utan ALLT. Inget gluten, ägg, mjölk, soja, nötter och annan skit som vår lilla reagerar på
PERFEKT!

Detta recept ger ca 70st ischoklad

Du behöver:
Alluminium formar till ischoklad
200g kokosfett
300g mörk choklad (se upp med innehåll)

Gör såhär:
*Smält kokosfettet i en kastrull och låt koka upp.
*Tag av från plattan och bryt i chokladen, rör runt tills chokladen smält (skulle temperaturen bli för låg så chokladen inte smälter så ställ tillbaka en sväng på plattan)
* ställ upp dina formar på en plåt
* fyll upp alla formar
*låt svalna helt och ställ sedan in i kyl eller frys
När det stelnat helt så är de klara

KLART!!



Tips:
Har man för bråttom att ställa in chokladen i kyle/frysen så blir det så som mina på bilden :-( en tråkig gråaktig missfärgning. Detta är bara estetiskt men riktigt trist ändå, så ha tålamod och låt den svalna helt innan dom körs in i kyl/frys

Förvaras med fördel i kylskåp men kan absolut stå framme i rumstemperatur, då kan dom dock bli lite mjuka.

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Glutenfria Saffrans biscotti utan mjölk

biscotti är en söt skorpa som jag alltid varit svag för och i min värld så finns inget som ger sån jul känsla som saffran...
Såååå, i jultider blir det saffransbiscotti *tjoho*

För Er som inte tål mandel så kan man utesluta dessa ur receptet. Det blir jättegoda ändå
Och vill man göra dem utan ägg så kan man blanda 2tsk no egg med 4msk vatten, resultatet blir faktiskt desamma.

Detta recept ger ca 80st skorpor

Du behöver:
100g mjölkfritt smör
1g saffran (2paket)
1dl rismjölk (mjölkfri dryck)
2 ägg alt 2tsk no egg som blandas med 4msk vatten
2tsk bakpulver alt bikarbonat
1,5dl socker
8-10dl mjöl (jag använde vitt rismjöl + majsmjöl)
1dl tapiokamjöl
1dl maizena alt potatismjöl
1krm salt
1dl grovt hackad mandel (kan uteslutas)

Gör såhär:
* sätt ugnen på 175grader
* häll "mjölk" och saffran i en kastrull och koka upp (detta för att saffranet ska släppa mer smak)
* tag av från plattan, blanda i socker och klicka i smöret, rör om tills smöret smält
* blanda salt, maizena/potatismjöl, tapiokamjöl, bakpulver/bikarbonat och ca 5dl mjöl i en bunke.
* när mjölk blandningen svalnat så vispa i äggen/no egg
* blanda i mjölblandningen med elvisp
* tillsätt sedan 1dl mjöl i taget till du har en "lagom" fast deg. Den ska va på gränsen till för lös men ändå hanterbar.
* blanda nu i de grovt hackade mandlarna

* dela degen i 4 delar.
* rulla 4 längder utav degbitarna på mjölat bakbord till längder och lägg på bakplåtspapperklädd plåt.
* tryck till rullarna lätt så de blir aningens platta istället för runda.

* in i ugnen i ca 25 min ( + - 2-3min)
* ställ plåten att svalna i ca 5 min innan du skär dina längder till biscotti. Efter ca 5min skär du längderna i ca 1-1,5cm tjocka skivor.
Sänk värmen på ugnen till 100 grader
* vänd alla bitar så de ligger med snittytan uppåt
* torka i ugnen i ca 60min
* ta ut och låt svalna

KLART!!!




Tips:
Byt ut ca 2dl utav mjölet till mandelmjöl
Perfekta små skorpo att gör till små presenter, mycket uppskattade som "gå bort present)

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp