onsdag 23 mars 2016

Tigerkaka

en sockerkaka varvad med choklad så vips är det en tigerkaka.
Naturligt glutenfri utan mjölk, utan ägg, utan soja etc

Du behöver:
2dl socker
3dl mjölmix (jag använde rismjöl, fullkornsmajsmjöl, maizena)
2krm xanthangum
2tsk bakpulver
1krm vaniljpulver (eller 1 msk vaniljsocker)
2msk kakao
1,5dl äppelmos
0,5dl olja (smaklös)
1tsk vinäger
1,5dl varmt vatten (kokhett)

Gör såhär:
* sätt ugnen på 200grader
* smöra och bröa en form
* blanda samman alla torra ingredienser UTOM kakaon, blanda väl
* tillsätt äppelmos, olja, vinäger och det kokheta vattnet, vispa väl.
* häll över ca hälften utav smeten i en annan bunke och tillsätt kakaon i den.
* häll i ca hälften av den ljusa smeten i formen.
* häll i all choklad smet
* häll i resten utav den ljusa smeten
* grädda i mitten av ugnen i ca 30min (tills kakan klarar ett stick prov)
* ta ur ugnen och vänta med att skära upp tills den svalnat helt.

Klart!!!


Tips: utesluter man kakaon blur det en "vanlig" socker kaka, tillsätt då gärna det rivna skalet ifrån en halv citron. Denna smet är också perfekt att använda som tårtbotten. Uteslut då kakaon och häll upp dörren i en springform, skär i tre skivor när den svalnat helt och du har då tre tårtbottnar :-)


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Chokladsnittar

Krispiga chokladsnittar med något seg mitt... Mumms!
Naturligt glutenfria utan ägg, utan mjölk, utan soja etc

Du behöver:
200g rumsvarmt mjölkfritt smör
2dl socker
0.75 dl sirap (se upp med innehåll)
1krm vaniljpulver alt 1msk vaniljsocker
1.25dl kakao
1.5tsk bakpulver
3dl mjölmix (jag tog råris, fullkornsmajsmjöl och rismjöl)
0,5dl maizena

En liten skvätt rismjölk (eller annan mjölkersättning)
Pärlsocker till garnering

Gör såhär:
* sätt ugnen på 175grader
* vispa smör, socker, sirap och vaniljpulver pösigt (fuska inte)
* blanda i övriga ingredienser
* rulla till 5 st korvar ca 1,5-2cm tjocka
* lägg rullarna på bakplåtspappers klädd ugnsplåt
* tryck till lätt med handen för att platta till dom
* pensla lätt med rismjölken och strö på lite pärlsocker

* grädda i ugnen i ca 15min
* ta ur ugnen och skär dom i ca 1,5cm stora snittar medans dom fortfarande är varma.
* sänk ugnen till 100grader
* när kakorna svalnat, vänd alla upp och ner på plåten och sätt åter in i ugnen i ca 30min för att torka ur kakorna.
* stäng av ugnen och låt kakorna stå kvar i eftervärmen i ca 30min till

Klart!!!!


Tips: vill man ha lite segare kakor så "torkar" man inte ur dom i ugnen. Alltså låter man dom vara klara efter första vändan i ugnen


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Ananaspaj

väldigt god och uppskattad paj med frasigt skal och mjuk nästan mazarin liknande fyllning.
Utan gluten (naturligt glutenfri) utan ägg, utan mjölk, utan soja m.m

Du behöver:
Pajskal....
125 g kallt mjölkfritt smör
1dl rårismjöl
1dl fullkornsmajsmjöl
1dl rismjöl
0.75dl maizena
0.75dl socker
2krm xanthangum
God och uppskattad paj med frasigt skal och mazarin liknande fyllning. Utan gluten (naturligt glutenfri) utan ägg, utan mjölk, utan soja etc

Du behöver:
Pajskal...
125g kallt mjölkfritt smör
1dl rårismjöl
1dl fullkornsmajsmjöl
1dl rismjöl
0.75dl maizena
0.75dl socker
2krm xanthangum
Fyllning...
100g rumsvarmt mjölkfritt smör
2dl mandelmjöl
0.75dl maizena
1dl florsocker
1dl ananasspad
5skivor ananas

Gör såhär:
* sätt ugnen på 200grader
* blanda samman alla torra ingredienser till pajskalet och tärna i det kalla smöret.
* blanda och knåda ihop till en deg
* låt degen vila i frys ca 10-15 min (eller kyl ca 30min)

* tryck ut degen i en pajform, försök att få den jämn
* nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i ugnen i ca 10-15min
* under tiden pajskalet förgräddas gör du smeten till fyllningen.
* vispa smör och socker pösigt med elvisp
* tillsätt mandelmjöl, ananasspadet och florsocker. Blanda väl

* bled ut fyllningen i pajskalet och lägg på ananas skivorna
* grädda i mitten av ugnen i ca 25-30min

* ta ut och låt svalna innan servering
KLART!!!
Serveras med vaniljglass eller vaniljsås




Tips: denna paj blir jätte god som äpple eller päronpaj också. Byt då ut ananasspadet mot rismjölk eller kokosgrädde (eller annan mjölkersättning) ananas skivorna byts mot skivade äpplen eller päron.


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp