måndag 25 mars 2013

Mannagrynsgröt utan allt (polenta gröt)

Jag älskar mannagrynsgröt och när jag insåg att det är slut på det här hemma så blev det en av "sorgerna" i vårt glutenfriakök.
Provade att göra polenta gröt och det var ett jätte bra substitut till mannagrynsgröt, kanske till och med ännu godare :-)

Du behöver till 1portion
2,5dl RISDRYCK
3msk POLENTA (majs)
En klick MJÖLKFRITT SMÖR
SOCKER +ev lite salt

Gör såhär:
Koka upp risdrycken, tillsätt polenta och socker (+ev lite salt)
Låt små puttra under omrörning ca 5min. Klicka i lite smör och rör om.
Klart!
Servera gärna med sylt, äppelmos, socker eller vad du brukar ha på din gröt



Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

söndag 24 mars 2013

Nytt recept på muffins

Vi har nu ordnat med vårt väl använda grund recept på muffins. Nu är dom utan ägg och rent av utan allt :-)
Super goda!!

Muffins utan allt

tisdag 5 mars 2013

Små kokoskakor utan allt

Vi gillar kokos och småkakor. Idag provade vi att slänga ihop en variant av småkakor med kokos, dom blev jätte goda och krispiga.

Jag gjorde en liten "prov sats" och det blev ca 15st. Ska man ändå baka så kan man nog dubbla på receptet så det blir lite fler.

Du behöver:
50g RUMSVARMT MJÖLKFRITT SMÖR
1/2dl SOCKER
1tsk VANILJSOCKER
1dl MJÖL (jag tog Jytte)
1dl KOKOS
1msk SIRAP
1msk VATTEN

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175grader.
Vispa smör, socker och vanilj kraftigt.
Tillsätt övriga ingredienser och vispa kraftigt igen.
Rulla små bollar och platta till dem. Lägg på bakplåtspapper klädd plåt.
Grädda mitt i ugnen ca 10-15min.

Klart!

Tips:
Sänk värmen till ca 150grader på ugnen och ha inne kakorna lite längre ca 30min så har man små söta kokos skorpor



måndag 4 mars 2013

Skillnad på spannmålsallergi och celiaki / glutenintolerans

Nu när man själv är ordenkligt inne i allergi svängen så är något jag lagt märke till att människor har svårt att se/veta vad som är skillnad på spannmålsallergi och celiaki (eller glutenintolerans som många också säger) samt skillnad på laktosintolerans och mjölkallergi.

Jag tänkte försöka reda upp skillnaderna på spannmål och gluten i detta inlägg.
Då min dotter är spannmålsallergiker och jag själv har celiaki så vågar jag mig påstå ha rätt okej koll på dehär, dock är kunskapen kring spannmålsallergi större än kunskaperna kring celiaki.

SPANNMÅLSALLERGI innebär att man är allergisk mot något, några eller alla sädesslagen Vete, Råg, Havre, Korn.
Allergin kan bryta ut såväl hos vuxna som små barn. Vanligast är att man är allergisk mot vete då det är vete som innehåller mest protein utav våra sädesslag.

Spannmålsallergi kan till skillnad från celiaki / glutenintolerans växa bort. Barn med spannmålsallergi växer vanligtvis ifrån sin allergi.

Symtomen kan variera stort och behöver inte alltid vara tydliga. De kan vara allt från enstaka och lättare symtom till flera olika på en och samma gång och kan komma allt från direkt efter intag till flera dagar senare. Symtom / reaktionerna kan se olika ut för olika personer och kan vara allt från enstaka eksem "fläckar" till reaktioner från hela kroppen.
Vanliga symtom är...
Eksem
Magont
Kräkningar
Diarré / förstoppning
Astma
Rinnsnuva
Men även mer svårtolkade symptom finns som...
Oro
Diffusa utslag
Reumatisk värk
Trötthet
Etc.
Dessa ospecifika symtom kan tyvärr göra det svårt att hitta orsak / diagnos.

Diagnos kan ställas på flera olika sätt, vanligen börjar man med att man tar blodprov och eller pricktester. Detta är dock inte 100% säkert så visar blod / prick test inget men misstanke kvarstår kan patchtester / lapptester vara ett alternativ samt att man tillsammans med sin läkare och eller dietist testar att utesluta alla spannmål ur sin kost vanligtvis 3-12 veckor, sedan tillsätter man spannmålen igen ett och ett och ser på såvida om det blir någon förändring.

Vid spannmålsallergi kan man inte äta samma kost som vid celiaki då denna kost ofta är baserad på "tvättad" vetestärkelse. Vid spannmålsallergi är det naturligt glutenfri kost som gäller.

CELIAKI / GLUTENINTOLERANS är till skillnad från spannmålsallergi inte en allergi utan en tarmsjukdom som gör att gluten skadar tarmen (tarmluddet i tunntarmen)
När detta ludd skadas så kan inte tarmen ta upp näring som den ska och till följd av det kan man få en rad olika symtom som varierar väldigt i svårighetsgrad.
Vanliga symtom är...
Lättare för att kräkas / illamående
Diarré / förstoppning
Plötslig / hastig vikt nedgång
Grinig / lätt retlig
Trötthet
Eksem
Muskelvärk
Blåsor i munnen
Brist på järn, vitaminer, kalk etc
Barn får ofta (inte alltid) ett specifikt utseende med smala armar/ben och uppblåst mage.
Vanligt hos barn är också att de inte går upp tillfredsställande i vikt

Diagnos på celiaki ställs genom blodprov och eller kolo/gastroskopi där man ser det skadade tarmluddet som återkommer efter en tid glutenfri kost.

Celiaki är ofta ärftligt men absolut inte alltid!