torsdag 16 mars 2017

Mazarin

jag har länge varit sugen på mazariner men inte kommit mig för att provbaka. Men idag va tösen hemma ifrån skolan så då passade vi på att testa. Tezz älskar paj dej men är inte speciellt förtjust i "fyllningen" så den pillar hon gärna bort så då tänkte jag att mazariner som är typ pajdeg med socker borde falla den lilla i smaken perfekt och gissa om hon var nöjd!!!

Till dessa naturligt glutenfria mazariner utan mjölk, utan soja, utan ägg etc behöver du...
(Receptet ger ca 30st)

Till skalet:
150g kallt MJÖLKFRITT SMÖR
1dl SOCKER
1dl STÄRKELSE (maizena, potatismjöl eller tapoika)
1krm XANTANGUM
4,5dl MJÖL (jag använde 0,5dl bovete, 1,5dl råris, 2dl majs, 0,5dl rismjöl)

Till fyllningen:
150g rumsvarmt MJÖLKFRITT SMÖR
3dl FLORSOCKER
3dl MANDELMJÖL
1dl STÄRKELSE (maizena, potatismjöl eller tapoika)
2,5dl KOKOSGRÄDDE endast det tjocka vita (alt annan grädde/gräddersättning)
(Det går bra att byta ut mandelmjölet till ca350g riven mandelmassa, tänk då på att anpassa socker mängden lite annars blir det för sött)

Till toppingen:
5dl FLORSOCKER
3msk kallt VATTEN

+ Ca 30st aluminium formar.

GÖR SÅHÄR:
*sätt ugnen på 200 grader
*blanda samman alla ingredienserna till skalet så det blir en pajdeg. Ev behövs lite mer mjöl eller smör om degen blir för smulig eller för lös.
*kavla ut degen mellan två smörpapper med en kavel till den är ca 2-3mm tjock.
*stansa ut formar som är lite större än dina aluminium formar.
*fyll alla formar med deg och tryck till lite, skala av ev överflödig deg från kanterna. Försök att få bort allt som sticker upp annars bränner de lätt i ugnen.

*blanda samman alla ingredienserna till fyllningen med en elvisp till det är en jämn smet.
*fyll varje form med smeten ca 3/4delar.
*ställ dina mazariner på en plåt och in i mitten av ugnen.
*låt grädda i ca 25-30min (tills dom fått en härlig gyllene färg)
*ta ut ur ugnen och låt svalna
*blanda samman florsocker och vatten till toppingen och klicka på ca 1-2tsk på varje mazarin.
Ställ gärna kallt en liten stund innan servering

KLART!!!


torsdag 2 mars 2017

Äppelpaj klassisk

Vi hade en del äpplen som håll på att bli dåliga så jag passade på att baka en paj och då insåg jag att jag alltid bara "skjuter från höften" när jag bakar paj så igår mätte jag upp ingredienserna som jag använder så receptet kommer upp här på bloggen.

Detta är de receptet jag använder när jag vill slänga ihop en snabb klassiskpaj.
Som vanligt är detta receptet naturligt glutenfritt utan mjölk, soja, baljväxter, ägg etc

Du behöver:
Ca 5st ÄPPLEN
150g Rumsvarmt SMÖR
3dl MJÖL (jag använde 2dl rismjöl och 1dl bovetemjöl)
1dl STÄRKELSE (jag använder maizena eller tapoika)
1dl SOCKER
1krm VANILJPULVER (kan uteslutas)

Ca 1tsk kanel
Ca 1msk socker
Ca 1msk maizena.

Gör såhär:
*sätt ugnen på 200grader
*skala och klyfta äpplena. Lägg dom i en bunke och strö över ca 1tsk kanel, 1msk socker och 1msk maizena. Blanda runt.
*blanda samman smör, socker, mjöl och ev vaniljpulver till en pajdeg.
*kavla eller tryck ut 2/3 av degen med fingrarna i en pajform. Täck botten och kanterna. Nagga sedan med en gaffel och ställ in i ugnen och förgrädda i ca 10-15min
*ta ut degen ur ugnen. Häll i de klyftade äpplena i pajformen.
*ta restens degen och antingen kavla ut den till ett lock eller smula över den över äpplena.
*ställ in pajen i ugnen igen och grädda i ca 30min eller tills den fått fin färg.

KLART!
Servera med en god vaniljsås eller lite vaniljglass.


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp med innehåll

onsdag 1 mars 2017

Köttfärs gratäng

En enkel och god middag som uppskattas mycket utav barnen här är köttfärsgratäng med pasta och ostsås.
Givetvis är gratängen naturligt glutenfri, utan mjölk, ägg, soja, baljväxter etc
Receptet är till ca 5personer (går utmärkt att tillaga med vanlig mjölk och ost för den som tålkr

Du behöver:
(Bechamel sås med ost)
50g MJÖLKFRITT SMÖR
3dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använder risdryck)
Redning ca 0,5dl VATTEN blandat med 1msk MAIZENA
1krm MUSKOT (kan uteslutas)
SALT och PEPPAR
200g OST (se upp med innehåll och använd en du tål)

1st LÖK (jag använder purjolök)
600g KÖTTFÄRS
4portioner PASTA

Gör såhär:
*sätt ugnen på 200grader
*koka upp pastan enligt förpackning
*strimla purjon alt hacka löken.
*fräs upp lök och köttfärs, salta och peppra (eller krydda efter smak) häll över i en ugnsfast form.
*riv osten.
*börja med såsen... smält smöret och tillsätt mjölkersättningen. Red av såsen och smaka av med salt, peppar och ev muskot. Häll i ca 100g utav osten i såsen och rör om tills den smält helt.
*när pastan är klar så häll av den och blanda ner i ugnsformen med köttfärsen
*slå över såsen och blanda om
*ta den resterande rivna osten och strö över gratängen.
*in i mitten av ugnen i ca 20min

KLART!!


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp med innehåll