söndag 6 maj 2018

Mördeg

Mördeg är fantastiskt att baka småkakor på och alla som testat vet stt smöret ska va kallt, degen ska jobbas snabbt och läggas i kyl i minst 30min innan man bakar kakorna (gärna över natten) annars blir kakorna totalt misslyckade, dock är det få som vet varför. Det är helt enkelt för stt inte glutentrådarna i mjölet skall utvecklas för då blir kakan kompakt och inte alls så härligt spröd som en mördegskaka skall.
Detta är dock de recept jag använder mig sv och eftersom det är naturligt glutenfritt så finns ingen risk för några utvecklade glutentrådar så här kan man köra på med rumsvarmt smör och arbeta degen hur länge man vill 😍
Naturligt glutenfritt, utan mjölk, soja, ägg, baljväxter å annat allergent och goda så in iii blir dom!

Du behöver:
4,5dl mjöl (jag tog 3dl fullkornsris, 1dl vitt ris, 0,5dl fullkornsmajs)
1,5dl vaniljsås pulver SE UPP MED INNEHÅLL VID ALLERGI (jag har hittat EN som fungerar)
1,5dl stärkelse ex maizena, potatismjöl, tapioka (jag tog 1dl maizena och 0,5dl tapioka)
1krm vaniljpulver
1tsk xantamgum SE UPP MED INNEHÅLL VID ALLERGI
1,5dl socker
250g mjölkfritt smör

Gör såhär:
* sätt ugnen på 175grader
*blanda samman alla torra ingredienser
* tärna ner smöret och fingra ihop detta till en deg, arbeta väl så allt smör verkligen mjukas upp och fördelas i degen.
Sen är faktiskt degen klar!
Jag tar alltid och provbaka en kaka för att se om degen är bra. Ibland behövs en aning mer mjöl (om dom blir lite sega) och ibland en aning mer smör (om dom blir för smuliga och faller isär)

Nu har du din mördeg och det är bara stt sätta igång och baka 😍

söndag 3 december 2017

raw food pepparkaksbollar

Idag gjorde vi en variant på raw food pepparkaksbollar. Jag såg ett recept på nätet som vi moddade lite och gjorde användbart för oss.
Ett nyttigt allternativ till pepparkakor.
Jisses så goda dom blev. Ett "vuxet" julgodis men som absolut även kommer att falla barnen i smaken.
Inte nog med att det blev väldigt goda, de är dessutom helt utan vitt socker och ett hälsosamt snack man kan äta flera stycken av med gott samvete. Så allergi vänliga och hälsosamma pepparkaks snacks.
Dessa är naturligt glutenfria, utan mjölk, utan ägg, utan soja, utan baljväxter, utan vitt socker M.m dock innehåller dom MANDEL. Passar även utmärkt som allternativ till vegan

Detta recept ger ca 40 SMÅ bollar
Du behöver:
200g urkärnade DADLAR
150g MANDELMJÖL
1dl BOVETEFLINGOR (se upp med innehåll vid allergier)
ca 2msk PEPPARKAKSKRYDDOR (du hittar mitt recept HÄR ) om man tål tar man 1påse färdig
2tsk KOKOSOLJA

Gör såhär:
* mixa samman alla ingredienser till en fast smet.
* rulla till små bollar i önskad storlek (vi gjorde små då dom blir mastiga)

KLART!!!
(Bild kommer)


TIPS:
Dessa går utmärkt att frysa in.

Till pepparkakor är det himmelskt gott med ädelost, vi köpte en god mögelost som vi skar i små kuber och la en liten bit i mitten av bollarna. Då innehåller de ju MJÖLK så fungerar inte för allergiker och veganer!!

I original receptet så rullades bollarna i kokossocker. Detta var också jätte gott om man vill ha dem lite sötare, passade mindre bra till de med ädelost i men var hemskt gott i de naturella. Kokossocker påminner ju lite om muscovadosocker i smaken så det blir lite "mörk"/karamelliserad smak med detta tips, TESTA!!

torsdag 30 november 2017

Saffrans knyten

När vi ändå var i farten idag och gjorde lussekatter så passade vi även på att göra dessa supergoda saffransknyerna fyllda med mandelmassa. Asså.... MUMMA!!!!
Naturligt glutenfria, utan ägg, utan mjölk, utan soja och baljväxter och helt vegan vänliga.

Du behöver en deg sats till lussekatter + 150g mandelmassa och 100g mjölkfritt smör
Lussekatter

100g mjölkfritt SMÖR
5,5dl mjölkersättning (jag använde risdryck)
3/4 packet jäst för söta degar.
1g SAFFRAN
7,5dl mjölmix (jag tog 1dl ris, 2dl fullkorns ris, 1dl råris, 1,5dl bovete)
1,5dl stärkelse ex potatismjöl, maizena, tapioka (jag tog tapioka)
1dl socker
2msk sirap
0,5tsk salt
1krm vaniljpulver
3msk fiberhusk
2krm XANTAMGUM (kan bytas mot 1tsk fiberhusk)

Fyllning:
150g mandelmassa (se upp med innehåll vid allergi)
100g mjölkfritt smör

Något att pensla bullarna med ex uppvispat ägg, sockerlag, kaffe + pärlsocker till dekorering.

Gör såhär:
* blanda saffran och mjölkersättningen i en kastrull och värm till 37 grader
* smula jästen i en bunke, häll över "mjölk" blandningen och häll i socker, sirap, salt och vaniljpulver. Rör om tills jästen löst sig.
* blanda samman de övriga torra ingredienserna och arbeta kraftigt in i jästblandningen (gärna med bakmaskin)
* skär de mjölkfria smöret i kuber och släng i degen en i taget. Arbeta kraftigt till de blandat sig ordentligt i degen.
* lägg gärna en plastfilm över degen och låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timma (jag jäser mina degar i ugnen på ca 40 grader)
* ta fram din deg
* sätt ugnen på 225grader
* dela degen i lika stora delar (blir ca 20-25st beroende på storlek)
* platta till eller kavla ut degbitarna till ca 0,5cm tjocklek.
* lägg en klick mandelmassa fyllning i mitten av varje (ca 0,5msk)
* vik in kanterna efter eget tycke och gör små knyten av dem.
* låt jäsa under plastfilm/bakduk i ytterligare ca 30min
* pensla bullarna med vad du valt (jag tar alltid sockerlag) och strö över lite pärlsocker
* sätt i mitten av ugnen och grädda i ca 15-20min beroende på storlek (jag gjorde 23st och gräddade mina i 18min)
* pensla bullarna igen direkt när de kommer ur ugnen (då håller de sig saftiga)
* låt svalna på galler

Klart! 


Läs gärna mitt tips på hur man lyckas med saffrans bröd vis länken här Saffran

Lussekatter / lussebullar

En bekant hörde av sig och behövde hjälp med recept på lussekatter så här i jule tider och då insåg jag att jag inte lagt upp något recept. Började leta runt som en tok och kunde inte hitta mitt recept. Så med kli i fingrarna och med tösen hemma från skolan så var det en utmärkt idé att ta fram experiment fingrarna och försöka få till en bra lussedag. Till vår lycka så satt de på första försöket. En lättarbetad deg som jäste bra och bullar som smakade fantastiskt. Degen är naturligt glutenfri, fri från ägg, soja, baljväxter mjölk och antat otäckt i allergivärlden. Går utmärkt att använda om man vill baka behandla lussebullar.

Du behöver:
100g mjölkfritt SMÖR
5,5dl mjölkersättning (jag använde risdryck)
3/4 packet jäst för söta degar.
1g SAFFRAN
7,5dl mjölmix (jag tog 1dl ris, 2dl fullkorns ris, 1dl råris, 1,5dl bovete)
1,5dl stärkelse ex potatismjöl, maizena, tapioka (jag tog tapioka)
1dl socker
2msk sirap
0,5tsk salt
1krm vaniljpulver
3msk fiberhusk
2krm XANTAMGUM (kan bytas mot 1tsk fiberhusk)

Något att pensla bullarna med ex uppvispat ägg, sockerlag, kaffe.
Russin att dekorera med.

Gör såhär:
* blanda saffran och mjölkersättningen i en kastrull och värm till 37 grader
* smula jästen i en bunke, häll över "mjölk" blandningen och häll i socker, sirap, salt och vaniljpulver. Rör om tills jästen löst sig.
* blanda samman de övriga torra ingredienserna och arbeta kraftigt in i jästblandningen (gärna med bakmaskin)
* skär de mjölkfria smöret i kuber och släng i degen en i taget. Arbeta kraftigt till de blandat sig ordentligt i degen.
* lägg gärna en plastfilm över degen och låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timma (jag jäser mina degar i ugnen på ca 40 grader)
* ta fram din deg
* sätt ugnen på 225grader
* dela degen i lika stora delar (blir ca 20-25st beroende på storlek)
* rulla delarna till lussekatter och lägg på plåt.
* låt jäsa under plastfilm/bakduk i ytterligare ca 30min
* pensla bullarna med vad du valt (jag tar alltid sockerlag) och sätt i russin i lussekatterna.
* sätt i mitten av ugnen och grädda i ca 15-20min beroende på storlek (jag gjorde 23st och gräddade mina i 18min)
* pensla bullarna igen direkt när de kommer ur ugnen (då håller de sig saftiga)
* låt svalna på galler

KLART!!!
Läs gärna mitt tips på hur man lyckas med saffrans bröd via länken här Saffran


söndag 5 november 2017

Godaste kladdkakan

Det finns få saker som är så gott som en riktigt kladdig kladdkaka. Denna serverar vi med vaniljglass. Detta recept innehåller ägg men det går lika bra att ersätta ägget med "no egg" i övrigt är receptet naturligt glutenfritt utan mjölk, utan soja och baljväxter etc

Du behöver:
3 ÄGG
4,5dl SOCKER (byt gärna ut hälften mot Farinsocker eller sirap)
1krm VANILJPULVER
1krm SALT
1dl KAKAO
1,25dl TAPIOKA (eller annan stärkelse ex maizena el potatismjöl)
2dl NATURLIGT GLUTENFRITT MJÖL (jag tog 1dl fullkornsmacka och 1dl fullkornsris)
150g smält MJÖLKFRITT SMÖR
100g MÖRK CHOKLAD (se upp med innehåll)

Gör såhär:
* sätt ugnen på 200 grader
* smörj och bröa en springform (jag bröar med polenta el kokos)
* smält smöret och låt svalna
* blanda samman ägg (alt no egg) och socker
* rör i de övriga torra ingredienserna (tänk på att inte vispa utan endast röra det så smeten går ihop)
* blanda i de smälta smöret
* hacka chokladen grovt och rör i smeten
* häll upp i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15min
* låt svalna innan servering
KLART!!!

(Bild kommer)

Tänk på risken för kontaminering av varor vid allergi, läs gärna mer här Se upp med innehåll

måndag 22 maj 2017

Fyllda vaniljbullar

I helgen fyllde tösen år!! Grattis vår lilla sessa ❤️
När tårtan var bakad så blev det en massa vaniljkräm över som jag tyckte va synd att slänga så jag provade mig på att göra fyllda vaniljbullar utav resterna. När jag var liten kallade vi dom för "snor bullar" mumma så aptitligt de låter *haha*

Detta var ju första försöket och speciellt snygga blev dom inte men väldigt goda iallafall så det är väll ändå vad som räknas :-)

För att göra dessa naturligt glutenfria fyllda vaniljbullarna utan mjölk, ägg, soja, baljväxter etc så behöver du...
Ca 3dl vanilj kräm
Bulldegen:
50g JÄST
3dl MJÖLKERSÄTTNING (jag tog risdryck)
2dl SOCKER
1tsk SALT
2tsk KARDEMUMMA KÄRNOR alt malen kardemumma
150g RUMSVARMT MJÖLKFRITT SMÖR
8dl MJÖL (jag tog 3dl majs, 3dl råris, 2dl bovete)
2,5dl STÄRKELSE ex tapoika, maizena, potatismjöl (jag tog 1,5dl tapoika+1dl maizena)
2tsk XANTAMGUM

GÖR SÅHÄR:
*smula ner jästen i en deg bunke
*värm mjölkersättning, socker, salt och kardemumma i en kastrull fingervarmt.
*häll i mjölkblandningen i jästen och rör om tills jästen löst upp sig.
*blanda ihop alla de torra ingredienserna och blanda i jästblandningen.
*klicka i de rumsvarma smöret och arbeta kraftig i bakmaskin.
*rulla degen till bullar (ca 20st) och lägg på bakplåtspapper klädd plåt.
*låt jäsa upp till ca dubbel storlek (30-60min)
*sätt ugnen på 200grader
*häll i vaniljkrämen i en spritspåse med pip och fyll varje bulle, spritsa långsamt så inte Bullen spricker.
*pensla bullarna med antingen uppvispat ägg för den som tål, eller kall sockerlag, eller kallt kaffe.
*låt bullarna "vila" lite och jäsa ytterligare en liten stund (ca 10-20min)
*in i mitten av ugnen i ca 15min

KLART!!



Tips: när jag gör mjölkfri vaniljkräm så tycker jag att den alltid blir lite "platt" i smaken, har provat allt från att söta den mer till att ösa på med vanilj men ändå blir den lite tråkig. Det jag gör för att piffa till den är att blanda upp den med kokosmjölk och vitchoklad. Blir himla gott!! Jag tar till 2dl vaniljkräm 1dl kokosgrädde och 100g smält vitchoklad, blandar ihop och sen är det klart. Tänk på att kolla upp innehållet i den vita chokladen vid allergi!


Tänk på kontaminering av produkter Se upp med innehåll

torsdag 16 mars 2017

Mazarin

jag har länge varit sugen på mazariner men inte kommit mig för att provbaka. Men idag va tösen hemma ifrån skolan så då passade vi på att testa. Tezz älskar paj dej men är inte speciellt förtjust i "fyllningen" så den pillar hon gärna bort så då tänkte jag att mazariner som är typ pajdeg med socker borde falla den lilla i smaken perfekt och gissa om hon var nöjd!!!

Till dessa naturligt glutenfria mazariner utan mjölk, utan soja, utan ägg etc behöver du...
(Receptet ger ca 30st)

Till skalet:
150g kallt MJÖLKFRITT SMÖR
1dl SOCKER
1dl STÄRKELSE (maizena, potatismjöl eller tapoika)
1krm XANTANGUM
4,5dl MJÖL (jag använde 0,5dl bovete, 1,5dl råris, 2dl majs, 0,5dl rismjöl)

Till fyllningen:
150g rumsvarmt MJÖLKFRITT SMÖR
3dl FLORSOCKER
3dl MANDELMJÖL
1dl STÄRKELSE (maizena, potatismjöl eller tapoika)
2,5dl KOKOSGRÄDDE endast det tjocka vita (alt annan grädde/gräddersättning)
(Det går bra att byta ut mandelmjölet till ca350g riven mandelmassa, tänk då på att anpassa socker mängden lite annars blir det för sött)

Till toppingen:
5dl FLORSOCKER
3msk kallt VATTEN

+ Ca 30st aluminium formar.

GÖR SÅHÄR:
*sätt ugnen på 200 grader
*blanda samman alla ingredienserna till skalet så det blir en pajdeg. Ev behövs lite mer mjöl eller smör om degen blir för smulig eller för lös.
*kavla ut degen mellan två smörpapper med en kavel till den är ca 2-3mm tjock.
*stansa ut formar som är lite större än dina aluminium formar.
*fyll alla formar med deg och tryck till lite, skala av ev överflödig deg från kanterna. Försök att få bort allt som sticker upp annars bränner de lätt i ugnen.

*blanda samman alla ingredienserna till fyllningen med en elvisp till det är en jämn smet.
*fyll varje form med smeten ca 3/4delar.
*ställ dina mazariner på en plåt och in i mitten av ugnen.
*låt grädda i ca 25-30min (tills dom fått en härlig gyllene färg)
*ta ut ur ugnen och låt svalna
*blanda samman florsocker och vatten till toppingen och klicka på ca 1-2tsk på varje mazarin.
Ställ gärna kallt en liten stund innan servering

KLART!!!


torsdag 2 mars 2017

Äppelpaj klassisk

Vi hade en del äpplen som håll på att bli dåliga så jag passade på att baka en paj och då insåg jag att jag alltid bara "skjuter från höften" när jag bakar paj så igår mätte jag upp ingredienserna som jag använder så receptet kommer upp här på bloggen.

Detta är de receptet jag använder när jag vill slänga ihop en snabb klassiskpaj.
Som vanligt är detta receptet naturligt glutenfritt utan mjölk, soja, baljväxter, ägg etc

Du behöver:
Ca 5st ÄPPLEN
150g Rumsvarmt SMÖR
3dl MJÖL (jag använde 2dl rismjöl och 1dl bovetemjöl)
1dl STÄRKELSE (jag använder maizena eller tapoika)
1dl SOCKER
1krm VANILJPULVER (kan uteslutas)

Ca 1tsk kanel
Ca 1msk socker
Ca 1msk maizena.

Gör såhär:
*sätt ugnen på 200grader
*skala och klyfta äpplena. Lägg dom i en bunke och strö över ca 1tsk kanel, 1msk socker och 1msk maizena. Blanda runt.
*blanda samman smör, socker, mjöl och ev vaniljpulver till en pajdeg.
*kavla eller tryck ut 2/3 av degen med fingrarna i en pajform. Täck botten och kanterna. Nagga sedan med en gaffel och ställ in i ugnen och förgrädda i ca 10-15min
*ta ut degen ur ugnen. Häll i de klyftade äpplena i pajformen.
*ta restens degen och antingen kavla ut den till ett lock eller smula över den över äpplena.
*ställ in pajen i ugnen igen och grädda i ca 30min eller tills den fått fin färg.

KLART!
Servera med en god vaniljsås eller lite vaniljglass.


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp med innehåll

onsdag 1 mars 2017

Köttfärs gratäng

En enkel och god middag som uppskattas mycket utav barnen här är köttfärsgratäng med pasta och ostsås.
Givetvis är gratängen naturligt glutenfri, utan mjölk, ägg, soja, baljväxter etc
Receptet är till ca 5personer (går utmärkt att tillaga med vanlig mjölk och ost för den som tålkr

Du behöver:
(Bechamel sås med ost)
50g MJÖLKFRITT SMÖR
3dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använder risdryck)
Redning ca 0,5dl VATTEN blandat med 1msk MAIZENA
1krm MUSKOT (kan uteslutas)
SALT och PEPPAR
200g OST (se upp med innehåll och använd en du tål)

1st LÖK (jag använder purjolök)
600g KÖTTFÄRS
4portioner PASTA

Gör såhär:
*sätt ugnen på 200grader
*koka upp pastan enligt förpackning
*strimla purjon alt hacka löken.
*fräs upp lök och köttfärs, salta och peppra (eller krydda efter smak) häll över i en ugnsfast form.
*riv osten.
*börja med såsen... smält smöret och tillsätt mjölkersättningen. Red av såsen och smaka av med salt, peppar och ev muskot. Häll i ca 100g utav osten i såsen och rör om tills den smält helt.
*när pastan är klar så häll av den och blanda ner i ugnsformen med köttfärsen
*slå över såsen och blanda om
*ta den resterande rivna osten och strö över gratängen.
*in i mitten av ugnen i ca 20min

KLART!!


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp med innehåll

tisdag 28 februari 2017

Chokladbollar

naturligt glutenfria utan mjölk, soja, baljväxter m.m
Chokladbollar alt kalla de va du vill bollar 😂

Du behöver:
150g MJÖLKFRITT SMÖR
1,5dl SOCKER
1krm VANILJPULVER
5msk KAKAO
3dl BOVETEFLINGOR
1msk KALLT KAFFE (kan uteslutas och ersättas med vatten)
Pärlsocker, riven kokos, strössel eller något annat gott att rulla bollarna i.

Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienserna kraftigt (gärna med elvisp), det underlättar om smöret är rumstempererat.
Rulla bollar stora som köttbullar ungefär. Rullar sedan runt bollarna i ex pärlsocker eller kokos. Ställ i kylen så de blir kalla och lite hårdare.

KLART!

Tips: detta är ett väldigt roligt och enkelt recept att låta barnen vara med på. Som ni ser blir det både STORA och små bollar när kidsen rullat sina bollar, en och annan "bajskorv" fick dom gjort också 😂

Tänkt på risken för kontaminering av produkter. Läs här mer om detta här Se upp med innehåll