torsdag 30 november 2017

Saffrans knyten

När vi ändå var i farten idag och gjorde lussekatter så passade vi även på att göra dessa supergoda saffransknyerna fyllda med mandelmassa. Asså.... MUMMA!!!!
Naturligt glutenfria, utan ägg, utan mjölk, utan soja och baljväxter och helt vegan vänliga.

Du behöver en deg sats till lussekatter + 150g mandelmassa och 100g mjölkfritt smör
Lussekatter

100g mjölkfritt SMÖR
5,5dl mjölkersättning (jag använde risdryck)
3/4 packet jäst för söta degar.
1g SAFFRAN
7,5dl mjölmix (jag tog 1dl ris, 2dl fullkorns ris, 1dl råris, 1,5dl bovete)
1,5dl stärkelse ex potatismjöl, maizena, tapioka (jag tog tapioka)
1dl socker
2msk sirap
0,5tsk salt
1krm vaniljpulver
3msk fiberhusk
2krm XANTAMGUM (kan bytas mot 1tsk fiberhusk)

Fyllning:
150g mandelmassa (se upp med innehåll vid allergi)
100g mjölkfritt smör

Något att pensla bullarna med ex uppvispat ägg, sockerlag, kaffe + pärlsocker till dekorering.

Gör såhär:
* blanda saffran och mjölkersättningen i en kastrull och värm till 37 grader
* smula jästen i en bunke, häll över "mjölk" blandningen och häll i socker, sirap, salt och vaniljpulver. Rör om tills jästen löst sig.
* blanda samman de övriga torra ingredienserna och arbeta kraftigt in i jästblandningen (gärna med bakmaskin)
* skär de mjölkfria smöret i kuber och släng i degen en i taget. Arbeta kraftigt till de blandat sig ordentligt i degen.
* lägg gärna en plastfilm över degen och låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timma (jag jäser mina degar i ugnen på ca 40 grader)
* ta fram din deg
* sätt ugnen på 225grader
* dela degen i lika stora delar (blir ca 20-25st beroende på storlek)
* platta till eller kavla ut degbitarna till ca 0,5cm tjocklek.
* lägg en klick mandelmassa fyllning i mitten av varje (ca 0,5msk)
* vik in kanterna efter eget tycke och gör små knyten av dem.
* låt jäsa under plastfilm/bakduk i ytterligare ca 30min
* pensla bullarna med vad du valt (jag tar alltid sockerlag) och strö över lite pärlsocker
* sätt i mitten av ugnen och grädda i ca 15-20min beroende på storlek (jag gjorde 23st och gräddade mina i 18min)
* pensla bullarna igen direkt när de kommer ur ugnen (då håller de sig saftiga)
* låt svalna på galler

Klart! 


Läs gärna mitt tips på hur man lyckas med saffrans bröd vis länken här Saffran

Lussekatter / lussebullar

En bekant hörde av sig och behövde hjälp med recept på lussekatter så här i jule tider och då insåg jag att jag inte lagt upp något recept. Började leta runt som en tok och kunde inte hitta mitt recept. Så med kli i fingrarna och med tösen hemma från skolan så var det en utmärkt idé att ta fram experiment fingrarna och försöka få till en bra lussedag. Till vår lycka så satt de på första försöket. En lättarbetad deg som jäste bra och bullar som smakade fantastiskt. Degen är naturligt glutenfri, fri från ägg, soja, baljväxter mjölk och antat otäckt i allergivärlden. Går utmärkt att använda om man vill baka behandla lussebullar.

Du behöver:
100g mjölkfritt SMÖR
5,5dl mjölkersättning (jag använde risdryck)
3/4 packet jäst för söta degar.
1g SAFFRAN
7,5dl mjölmix (jag tog 1dl ris, 2dl fullkorns ris, 1dl råris, 1,5dl bovete)
1,5dl stärkelse ex potatismjöl, maizena, tapioka (jag tog tapioka)
1dl socker
2msk sirap
0,5tsk salt
1krm vaniljpulver
3msk fiberhusk
2krm XANTAMGUM (kan bytas mot 1tsk fiberhusk)

Något att pensla bullarna med ex uppvispat ägg, sockerlag, kaffe.
Russin att dekorera med.

Gör såhär:
* blanda saffran och mjölkersättningen i en kastrull och värm till 37 grader
* smula jästen i en bunke, häll över "mjölk" blandningen och häll i socker, sirap, salt och vaniljpulver. Rör om tills jästen löst sig.
* blanda samman de övriga torra ingredienserna och arbeta kraftigt in i jästblandningen (gärna med bakmaskin)
* skär de mjölkfria smöret i kuber och släng i degen en i taget. Arbeta kraftigt till de blandat sig ordentligt i degen.
* lägg gärna en plastfilm över degen och låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timma (jag jäser mina degar i ugnen på ca 40 grader)
* ta fram din deg
* sätt ugnen på 225grader
* dela degen i lika stora delar (blir ca 20-25st beroende på storlek)
* rulla delarna till lussekatter och lägg på plåt.
* låt jäsa under plastfilm/bakduk i ytterligare ca 30min
* pensla bullarna med vad du valt (jag tar alltid sockerlag) och sätt i russin i lussekatterna.
* sätt i mitten av ugnen och grädda i ca 15-20min beroende på storlek (jag gjorde 23st och gräddade mina i 18min)
* pensla bullarna igen direkt när de kommer ur ugnen (då håller de sig saftiga)
* låt svalna på galler

KLART!!!
Läs gärna mitt tips på hur man lyckas med saffrans bröd via länken här Saffran


söndag 5 november 2017

Godaste kladdkakan

Det finns få saker som är så gott som en riktigt kladdig kladdkaka. Denna serverar vi med vaniljglass. Detta recept innehåller ägg men det går lika bra att ersätta ägget med "no egg" i övrigt är receptet naturligt glutenfritt utan mjölk, utan soja och baljväxter etc

Du behöver:
3 ÄGG
4,5dl SOCKER (byt gärna ut hälften mot Farinsocker eller sirap)
1krm VANILJPULVER
1krm SALT
1dl KAKAO
1,25dl TAPIOKA (eller annan stärkelse ex maizena el potatismjöl)
2dl NATURLIGT GLUTENFRITT MJÖL (jag tog 1dl fullkornsmacka och 1dl fullkornsris)
150g smält MJÖLKFRITT SMÖR
100g MÖRK CHOKLAD (se upp med innehåll)

Gör såhär:
* sätt ugnen på 200 grader
* smörj och bröa en springform (jag bröar med polenta el kokos)
* smält smöret och låt svalna
* blanda samman ägg (alt no egg) och socker
* rör i de övriga torra ingredienserna (tänk på att inte vispa utan endast röra det så smeten går ihop)
* blanda i de smälta smöret
* hacka chokladen grovt och rör i smeten
* häll upp i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15min
* låt svalna innan servering
KLART!!!

(Bild kommer)

Tänk på risken för kontaminering av varor vid allergi, läs gärna mer här Se upp med innehåll