lördag 23 november 2013

Glöggsås mjölkfri

Igår kunde jag inte hålla mig längre och årets första glögg dracks :-) mmm gott.

Idag var det en halv flaska glögg kvar så jag slängde ihop en snabb, enkel och super god glöggsås.

Du behöver:
4dl KOKOSMJÖLK
1-1,5dl GLÖGG (se upp med innehåll) (jag gör egen glögg)
1msk SVARTVINBÄRSGELE
1 BULJONTÄRNING gärna mörk buljong om det tåls annars går det bra grönsaksbuljong men addera då lite muskot efter smak (funkar utmärkt med egen kokad buljong men addera då efter smak)
SALT
1dl vatten och 2msk stärkelse till redning ex maizena, potatismjö, tapioka

Gör såhär:
Koka upp kokosmjölken och buljongen och vinbärsgelen.
Häll sedan i glögg och låt koka upp. Red av såsen. Salta och riv ev i muskot efter smak

KLART!

Servera med en god köttbit/ stekt kyckling, ugnsrostade grönsaker och en god sallad (eller nåt annat gott)

onsdag 20 november 2013

Klar grönsakssoppa

Grönsakssoppa är en god och enkel middag som med fördel kan förberedas redan dagen innan och värmas innan servering.
Snabbt och enkelt gillas här hemma och då är soppa perfekt.

Du behöver...
ca 1kg ROTFRUKTER/GRÖNSAKER
13dl VATTEN
3st BULJONG TÄRNINGAR (se upp med innehållet)
SALT/PEPPAR
ev lagerblad och nån allkrydda

Gör såhär:
*Skala och skär dina rotfrukter/grönsaker i önskad storlek. Jag köpte ett paket färdig husmans mix innehållande MOROT, KÅLROT, ROTSELLERI, GUL LÖK, PALSTERNACKA & PURJOLÖK + tog 4st medelstora POTATISAR
(vid allergi mot potatisstärkelse så glöm inte att vattna ur potatisen först, se länk dra ur stärkelsen ur potatis)
*koka upp vattnet, buljongen och rotfrukterna/grönsakerna + ev lagerblad (vänta med purjon) låt koka i ca 10-15 min
*häll i purjon.
*krydda efter smak, jag använde 2 rejäla nypor havssalt + 1 msk vegeta + lite svartpeppar
*låt koka i ytterligare ett par minuter.

KLART!

Servera med rostat bröd :)


Mjuk pepparkaka

Nu är julen snart här och provbakandet är i fullgång.
Är det något som jag har saknat så är det en riktigt god mjuk pepparkaka, när de är glutenfritt så blir det lätt torrt och smuligt men denna kakan blev fantastiskt god, saftig och smakar kanon, kan nog rent av vara den godaste mjuka pepparkan jag smakat. Naturligt glutenfri utan ägg och mjölk. Kan det bli bättre?
Detta recept räcker till två kakor och anledningen till att jag gjorde "dubbel" sats är för att inte behöva slänga ett halvt kokosmjölk paket :-)

Du behöver:
200g MJÖLKFRITT SMÖR
2dl SOCKER
1,5dl LJUS SIRAP
2msk PEPPARKAKSKRYDDOR (länk kryddmix Pepparkakskryddor alt färdig pepparkakskrydda)
4dl KOKOSMJÖLK (endast det vita tjocka)
1,5krm XANTANGUM
2tsk BIKARBONAT
1tsk BAKPULVER
1dl STÄRKELSE ex maizena, tapioka, potatismjöl
6dl MJÖL (vad som finns hemma, jag tog ris, fullkornsris, majs, Jytte)
4msk LINGONSYLT (se upp med innehållet, ekologisk brukar vara okej)

Gör såhär:

Ställ ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa 2 st formar (jag använder polenta som ströbröd).
Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör i övriga ingredienser OBS RÖR OM INTE VISPA, blanda i det smälta smöret.
Häll upp smeten i formarna.
Grädda i ugnen ca 40min (gör stick prov och se att kakan är klar)
Låt stå upp och ner i formen och svalna.

KLART!

Jag kunde inte vänta tills kakan svalnat och då var den väldigt smulig när man skar den. Men när den svalnat helt sp var den perfekt, saftig och god så ha tålamod :-)
Gluten fria bröd/kakor har en tendens att bli väldigt torrt men det blir INTE denna kakan, den håller sig saftig och god i flera dagar, jag tror att det är lingonsylten som gör att den håller sig så saftig.



Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Florsocker utan potatis

Tänk att något så simpelt som florsocker måste kontrolleras så att det inte innehåller några allergen när man lever med div födoämnes allergier.
Hos oss går vanligt köpe florsocker bort då de innehåller potatis, ingen bra kombo när man är allergisk mot potatis :-(

När jag insåg att det fanns potatis i florsocker så löste jag problemet lätt genom att göra eget florsocker till att använda i ex bakning, det är jätte enkelt och går på ett halvt kick :-)
Men när jag satt på Facebook bland alla olika allergi grupper och kollade runt så insåg jag snabbt att det här med att göra eget florsocker inte alls va lika självklart för alla så jag tänkte lägga upp receptet på eget hemgjort florsocker här och hoppas att det kommer till användning.

Florsocker är egentligen bara fint fint malet vanligt strösocker där potatisstärkelse är tillsatt för att sockret inte ska klumpa sig då det är så fint och pudrigt. I vår familj tål vi majs och majs och potatis har väldigt lika egenskaper när det kommer till matlagning/bakning och därför ersatte vi potatis med majs :-)

För att göra ditt eget hemgjorda florsocker behöver du:

Strösocker
Majsstärkelse alt potatismjöl
En mixer

För varje DL socker behöver du 1 TSK majsstärkelse (alt potatismjöl)
1dl socker blir ca 1,5dl florsocker.

Gör såhär:
Häll upp önskad mängd socker i mixern och tillsätt motsvarande mängd majs/potatis i teskedar.
Mixa på full effekt tills det är ett jämnt pulver (olika tid beroende på mixern. Min tar bara nån minut)
Man kan behöva stanna mixern nån gång och "skak loss" sockret om det klumpat sig.

KLART!


tisdag 19 november 2013

LOCOBASE REPAIR

Asså denna fantastiska hudsalva!
Sonen har lite atopisk hud och får lätt mycke eksem på händer och kinder, vi har provat allt, mjukgörande, kortisonkräm, div hus kurer etc etc men inget funkar. Vissa kanske har lindrat lite men inget har fått bort eksemen, till locobase kom in i vårt liv :-) redan efter 1 dygn så var kinderna bättre, dan där på började händerna bli bättre och inom loppet av 1 vecka så var eksemen så gott som borta :-) tjoho lycka.

Nu har jag även fått möjligheten att buzza denna salva genom buzzador så nu har vi testat på alla möjliga typer av hud problem och satan va bra den är.
Nariga läppar, check
Mina psoriasis armbågar, check
Eksem, check
Torr hud, check
Torra spruckna hälar, check
Röda barn rumpor, check

Sååå himla nöjd och överlycklig över hur bra denna salva fungerar. Visst hudproblemen vi har här hemma är inte borta men betydligt bättre och nu är inte torr, svidande, öm hud det första man tänker på när man vaknar :-)

Och ett stort plus i kanten är att denna salvan går utmärkt att smörja sig med och sedan gå rätt ut i kylan även om det är minus grader ute :-)

http://locobaserepair.se

måndag 18 november 2013

PEPPARKAKSKRYDDOR

Att köpa färdig pepparkakskryddmix är smidigt och enkelt men när man gjort kryddblandningar själv så känner man sig lite extra stolt.
Detta är mitt recept som jag tycker funkar och som ger goda pepparkakor men allt är en smaksak så här kan man öka alternativt minska ingredienserna lite som man själv tycker :-)

Detta ger en "liten" sats kryddor som är alldeles lagom till att fylla en tom kryddburk.
Du behöver:
1,5 msk malen INGERFÄRA
1,5msk malen KANEL
1msk malen KARDEMUMMA
2tsk malen NEJLIKA
1msk malen POMERANSKAL
0.75tsk malen KRYDDPEPPAR

Gör såhär:
Blanda alla kryddor och häll ner i en burk, skål, tom kryddburk etc
KLART!

Busenkelt och blir kanon gott :-)
Om man som min lilla inte tål kanel så utesluter man bara det och ökar kardemumman och nejlikan aningens istället


lördag 16 november 2013

Naturligt glutenfria Pepparkakor utan mjölk

Jag har sett på många olika sidor och forum att folk redan nu börjar eftersöka recept på pepparkakor. När jag började leta bland mina anteckningar efter fjolårets pepparkakor så fanns detta recept inte att hitta någonstans... PANIK!! Med dryga månaden kvar till jul så är det med andra ord hög tid att börja om och prova sig fram till ett bra pepparkaksrecept, jag menar vad är julen utan pepparkakor?

Till min lycka och förvåning så blev första försöket med pepparkakorna kanon. goda, frasiga och utan minsta antydan till att de skulle vara någon skillnad på dessa och vanliga pepparkakor. här hemma äter vi alla samma mat och kakor och det är ingen som märkt att dessa är special anpassade.
Här är receptet. Detta recept ger mycket deg (ca 2paket köpe deg) så det går bra att halvera receptet om man inte orkar/vill göra så mycket pepparkakor. Eller så gör man som jag och tar halva degen och bakar ut och låter andra halvan ligga kvar i kylen redo att användas vid senare tillfälle.

Du behöver:
1dl VATTEN
2dl SOCKER
1dl LJUS SIRAP
125g MJÖLKFRITT SMÖR
2tsk BIKARBONAT
7.5dl MJÖLMIX (lite vad som finns hemma. Jag tog 2,5dl rismjöl. 2,5dl majsmjöl. 2,5dl jyttemjöl)
1påse PEPPARKAKSKRYDDOR alt att man tar 2-3msk pepparkakskryddblandningen som man gjort själv (smaksak) se länk till recept på kryddblandningen
Pepparkakskryddor

Gör såhär:
Häll vatten, socker och sirap i en kastrull och låt koka upp.
Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke tillsammans med pepparkakskryddorna.
Häll över den kokande sockerblandningen över smöret och kryddorna och blanda runt till smöret smält.
Blanda mjöler och bikarbonat och häll ner i bunken med smör/socker blandningen under omrörning.
Degen kommer nu kännas väldigt lös men den sväller och hårdna sedan.
Nu lägger du degen i plastfolie alt en plastpåse och lägger i kylen. Degen skall stå i kylen ett par timmar gärna över natten för bästa resultat.

Klar!

Degen håller sig länge i kylen :-)

För att baka ut dina pepparkakor, gör såhär...
Sätt ugnen på 200grader.
Nu har du två alternativ. 1 snabb varianten. Rulla degen till en jämn tjock "korv" och skär sedan degen tunt så som den är, lägg på blakplåtspapper klädd plåt och in i ugnen ca 7min, var med här efter ca 5 min för pepparkakor bränns lätt och det går fort. Ut ur ugnen och låt svalna. KLART!
Alternativ 2. Baka ut kakor...
Ta ut degen ur kylen och arbeta den mjuk. Kavla ut degen tunt på mjölat bord (jag använder rismjöl)
Ta dina pepparkaksformer och gör figurer. Lägg pepparkakorna på blakplåtspapper klädd plåt. In i ugnen ca 7 min beroden på hur tjocka kakor du gjort, var med här redan efter ca 5 min för pepparkakor bränns lätt och det går fort.
Ut ur ugnen och låt svalna. KLART!


Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp





Long gone

Hej och hå va tiden rullar på. Det har varit väldigt mycket här hemma med allt mellan himmel och jord. Många och långa läkarbesök, ny tillstötta problem och våra gamla vanliga krämpor så bloggen har fått ligga på is ett tag. Men nu har orken och kraften sakta letat sig tillbaka så nu ska här bloggas ;-)
Massa nya recept kommer att läggas upp. Lite ny vunnen info kring barnen och deras allergier och besvär kommer att läggas upp och tro det eller ej men jag har vågat mig iväg på en resa till Turkiet ensam med mina tre små allergimonster och lite om resan, tips och råd inför en sådan etc kommer att läggas upp.

Nu är vi på gång igen