onsdag 27 februari 2013

Harmlös förkylning?!?

Alla barn blir förkylda och under de första levnads åren så upplever man ofta att barnet är mer sjukt än friskt. Tyvärr är detta helt normalt och något alla små barn måste gå igenom för att bygga upp ett starkt och fungerande immunförsvar. Att små barn är förkylda så mycket som tio gånger per år är inte ovanligt och är heller inte anledning till oro. Däremot tycker jag att vården är dels dåliga på att informera föräldrar om detta och dels är dom väldigt dåliga på att lyssna på oss föräldrar när vi kommer in med våra sjuka barn. Som mamma/pappa känner man sitt barn bäst och är också de enda personerna på planeten som vet vad som är okej och inte OAVSETT vad vårdpersonal säger är normalt och inte.

Sök vård åt ditt barn om...
*febern inte ger med sig efter ett par dagar
*du inte kan få ner febern under 38,5grader trotts febernedsättande
*barnet är tydligt påverkat utav infektionen. Att barn är trötta och sover mycket under förkylning är normalt men om barnet inte orkar/vill leka, är blekt och hängigt så är det inte okej.
*inte dricker eller kissar normalt. För varje grad febern stiger ökar vätskebehovet med 10%. Att barn inte vill äta i samma utsträckning när dom är sjuka är normalt och då är det bra att erbjuda lite av varje, allt är bättre än inget.

Det är bra om du för dagbok över både feber och vätske/mat i taget som du kan ta med och visa för vårdpersonalen.

Sen finns det barn som Tezz som är väldigt infektionskänsliga.
Tezz drog på sig en vanlig hederlig tillsynes harmlös förkylning med lite hosta, snuva och feber. Dagarna gick och hon blev allt sämre och febern högre.
Pga Tezz komplicerade allergier och vardagsbesvär så drar jag mig alltid in i det längsta för att åka in till en akutmottagning med henne. Resultatet av dessa besök brukar vara att hon är sämre när vi kommer därifrån än va hon var när vi åkte in tyvärr.
Men denna gången kände jag att vi inte hade något val, tösen låg fullkomligt utslagen i över 41graders feber, tung andad och orkade inte svara på tilltal.
In till akuten och där gick allt fort! För omväxlingsskull så var jag riktigt nöjd över hanteringen utav Tezz på akuten. Vi fick med en gång ett eget rum för att minnimera risken för att Tezz utsattes för sina luftburna allergier, sköterskan tog en snabb titt på henne och gick raka vägen och hämtade en läkare.
Läkaren kom in tig lite prover och konstaterade snabbt att Tezz hade en vanlig virusinfektion + att hon behövde hjälp med andningen.
Inom loppet av 2 timmar hade vi gjort undersökningar, inhalerat, satt infarter och blivit flyttade till avd för inläggning.
Så mycket för HARMLÖS förkylning!!!
So far so good...
Tezz är väldigt skör och det ena blodkärlet efter det andra sprack och vi fick inte i henne dropp i den farten som var önskad. Tösen blir sämre och sämre och kl 3 på natten tar läkaren beslut om att det är dax för personal från IVA att komma och titta på henne, lägger upp en behandlings plan om hon inte frisknar till i det närmsta timmarna. Fullt pådrag hela natten och nu börjar jag faktiskt bli orolig.
På morgonen ser vi hur Tezz svullnar upp i ansiktet (?) nässelutslagen sprider sig som en löpeld på tösens kropp och vi står alla som ??? Vad händer nu?
Jag går ut i köket på avd för att hämta lite jos till henne och där möts jag utav anledningen till att tösen ligger och svullnar.
En sköterska står i köket och är precis i färd med att ta ut ett par ny bakade scones ur ugnen!!??!!
Dom hade alltså ställt sig och bakat på avd trotts att det finns information överallt om att Tezz har luftburna allergier mot vete!!
Jag trodde nästan att jag skulle explodera fullständigt!!! Men det hjälper ju inte tösen nu.



Tösen blir sakta men säkert bättre och efter 2dagar beslutar vi att åka hem då jag känner att personalen här på avd inte har den blekaste aning om vad dom gör, nu är det söndag kväll och imorgon kan jag kontakta Tezz ordinarie läkare och få den hjälp som tösen faktiskt behöver!!
Enl läkarna på avd har Tezz dragit på sig lunginflammation och för att kunna inhaleras kontinuerligt så måste hon vara sjukhusbunden (?) ALDRIG I LIVET!! Jag stannar inte en sekund längre än nöden kräver då jag känner att vi ligger där med Tezz liv som insats.
Måndag och vi får kontakt med våra läkare som tar sig en titt, fnyser åt den vård tösen fått och lägger upp en plan som innebär behandling i hemmet :-) Tezz har nu fått med sig en stor inhalerings apparat som hon skall andas i var tredje timma dygnet runt och ska komma tillbaka på fredag för ny bedömning! Tack gode Gud för läkare som vet vad dom gör!

En liten rekommendation... Åk aldrig in till barnakuten på östra med ett barn som är sjukt! Dit åker man med brutna ben, öroninflammation eller om man själv vet vad som är fel. ALDRIG med ett barn som är riktigt sjukt och som behöver vård! Om man mot förmodan måste åka in se då till att INTE hamna på avd 330 akut kortidsvård. För oss har det alltid inneburit problem!

Bilden är tagen ett dygn efter mjöl incidenten och visar det som är kvar av nässelutslagen. Det är ju kanon att ett barn som redan ligger och kämpar med virus + lunginflammation ska behöva arbeta med allergiska reaktioner också tack vare att sjukvårdspersonal inte klara av att göra sitt jobb!









tisdag 26 februari 2013

Bullar :-)

Tezz var sugen på bulle sa hon och de vi lyckats få ihop tidigare har varit sådär. Jag tänkte att pizza degen som jag brukar göra till henne är super god och lätt att arbeta med så lite modifiering på den så har vi nog kanon bullar. Sagt och gjort... Dom blev super goda :)

Du behöver:
4msk FIBERHUSK
2dl VATTEN
200g MJÖLKFRITT SMÖR
6dl RISDRYCK
100g JÄST
2dl SOCKER
2tsk KARDEMUMMA
Ca 17dl mjöl. Det blir bäst om man använder många olika sorter. Jag tog...
1dl Majsmjöl
4dl Bovete
2dl Maizena
2dl Rismjöl
3dl Lailas gula
5dl Jytte/teff

Till fyllningen:
Smör
Mandelmassa (valfritt)
Socker
Kanel el vaniljsocker

Ägg och pärlsocker till pensling (ägg används enbart för färgens skull)

GÖR SÅHÄR:
Blanda fiberhusk och vatten i en skål.
Smält smör och tillsätt mjölk, finerhusk och socker, värm till 37grader (torr jäst vill ha mer värme, ca 50-60grader). Fiberhusken kommer ej att lösa upp sig men det hör den senare.
Lös upp jästen i mjölkblandningen.
Arbeta in mjölet kraftigt gärna i bakmaskin.
Låt jäsa till nästan dubbel storlek ca 30-40min.

Sätt ugnen på 225 grader och Blanda under tiden ihop smör, socker och kanel/vaniljsocker efter smak. Jag har alltid lika delar smör och mandelmassa för dels den goda smaken och dels för att det ger saftigare bullar.

Arbeta degen lätt och kavla ut den. Bred på smörblandningen (SNÅLA INTE MED SMÖRET)
Rulla ihop till en lång korv.
Skär upp ca 3cm breda och lägg i valformat eller på bakplåtspapper.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Låt jäsa ytterligare ca 30min.
In i ugnen ca 10-15min (tills dom ser klara ut)

KLART!!!




tisdag 12 februari 2013

Finska pinnar

Torra små kakor som gör sig bra på bjud bordet :-)

Du behöver:
200g rumsvarmt MJÖLKFRITTSMÖR
1krm BITTERMANDELOLJA alt 5st BITTERMANDLAR (fin rivna)
0,5dl SOCKER
4,5dl MJÖLMIX (jag tog bovete, ris och majs)
Ägg, pärlsocker och hackad sötmandel till garnering

Gör såhär:
Skär smöret i kuber. Blanda kraftigt med socker och bittermandelolja/fin riven bittermandel.
Häll i mjöl och arbeta ihop till en deg.
Låt stå i kylskåp ca 1timma.
Sätt ugnen på 200grader.
Dela degen i två delar. Rulla ut till en lång "korv" med tjocklek som ett finger ungefär.
Pensla med upp vispat ägg (alt no egg) stör över grovt hackad mandel och pärlsocker.
Skär ca 4cm långa bitar. Lägg på bakplåtspapper klädd plåt. In i ugnen ca 10-15min.
Klart!


Vanilj drömmar

Goda små kakor som funkar perfekt utan allt :-) blir ca 30-50st beroende på hur stora man gör.
Dessa vanilj drömmar är naturligt glutenfria, utan ägg, mjölk, soja/baljväxter etc lämpar sig likväl som vegansk småkaka som vid allergi.

Du behöver:
200g rumsvarmt MJÖLKFRITT SMÖR
2,5dl SOCKER
0,5tsk HJORTRONSALT
2msk VANILJSOCKER
5dl MJÖLMIX (jag tog ris och majsmjöl)
0,5tsk BIKARBONAT (kan uteslutas men jag tycker att dom blir frasigare med)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150grader.
Blanda smör, socker och vaniljsocker kraftigt.
Tillsätt hjortronsalt och mjölet, arbeta ihop till en deg.
Rulla små bollar (i storlek med en köttbulle)
Lägg på bakplåtspapper klädd plåt (inte för nära varann, ca2-3cm mellanrum)
In i ugnen ca 20-30min beroende på storlek
Klart!



Läsa göra risk för kontaminering av produkter här Se upp

Fattiga riddare

En frukost favorit hos mina barn.

Du behöver:
En sats pannkakssmet (klicka på länken)  Pannkakor
10-15 skivor vitt rostbröd
Lite OLJA eller MJÖKKFRITT SMÖR att steka i

Gör såhär:
Gör pannkakssmeten enligt receptet i länken ovan.
Lägg brödskivorna i en form.
Häll över pannkakssmeten och låt brödet ligga och suga åt sig ca 5-10min.
Stek de pannkaks dräkta brödskivorna i stekpanna ett par minuter på varje sida (tills de får härlig gyllen brun färg)
Klart!

Tips:
Servera med siktat florsocker eller kanel/socker blandning.

måndag 11 februari 2013

Super goda piroger

Idag provade vi att modifeira ett recept som var på släta bullar och gjorde en "pirog deg" utan allt. Denna degen visade sig också vara kanon bra att använda som pizza deg!

Du behöver: (till degen)

2msk FIBER HUSK
1dl VATTEN
100g MJÖLKFRITT SMÖR
3dl RISDRYCK el annan mjölk ersättning
50g JÄST
1tsk SALT
1dl MAJSMJÖL
3dl BOVETEMJÖL
1,5dl MAIZENA
1,5dl RISMJÖL
1,5dl LAILAS GULA

Tips... Jag hittade en snabb jäsande jäst. Dåbehöver degen endast jäsa i 15min, KANON!!

Gör såhär:
Vispa samman fiberhusken med vattnet.
Smält smör och tillsätt rismjölken, häll i fiberhusken och rör om (det kommer inte att lösa sig helt men det gör inget).
Lös upp jästen i mjölk blandningen. (Med snabb jästen behöver du inte lösa upp den i vätskan utan blandar bara med mjölet)
Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta kraftigt i bakmaskin.
Låt jäsa ca 40min (el tills degen nästan dubblat sin storlek)(med snabb jästen i 15min)
Knåda degen lätt.
NU ÄR DEGEN KLAR!
För pizza botten så kavla ut degen ca 3-4mm tjock och ha på önskade ingredienser. In i ugnen 225g ca 15 min.

För piroger så kavla ut degen ca 3mm tjock. Skär el klipp fyrkanter utav degen ca 15x15cm. Fyll med önskad fyllning (se mitt tips nedan) vik dubbel så hörn mot hör möts så de blir trekanter. Tryck till kanten runt om med en gaffel så du får en sömn som håller tätt. Pensla med uppvispat ägg (för färgens skull).
In i ugnen 225g ca 12-15 min.

KLART!



Servera gärna med pizza sallad.
Det gör man enkelt själv med fint strimlad vitkål, salt, grovmalen svartpeppar, vitvinsvinäger, olja, vatten, sallads krydda (typ italiensk) och socker.

Tips på fyllning!
Köttfärs med morot och vitkål.
Riv en stor morot grovt, strimla en bit vitkål.
Stek ca 1/2kg köttfärs i olja. Salta och peppra/krydda efter smak (det ska smaka ganska mycket).
Häll på ca 1,5-2dl vatten och 2msk tomatpure.
Lägg i vitkål och morot och låt puttra ett par minuter.
Klart!

lördag 9 februari 2013

Pannkakor utan allt

Pannkakor! Gott!! Funkar som frukost, lunch och middag eller som tårta på kalas :-)
I receptet nedan finns det ägg men en dag glömde jag ägget och de funkade minst lika bra.

Du behöver:
2tsk BAKPULVER
2dl BOVETE MJÖL
4-5dl RISDRYCK (el annan mjölk ersättning)
1/2 tsk SALT
1msk MJÖLKFRITT FLYTANDE MARGARIN (valfritt)
Lite smör eller olja att steka i

Gör såhär:
Vispa ihop alla ingredienser och låt stå en liten stund ca 5-10min. Börja med 4dl risdryck och tillsätt 1dl till om det behövs efter att smeten fått dra en stund
Stek som vanliga pannkakor

Klart! Blir ca 12-15 pannkakor

Gulasch soppa med kyckling

En jätte god gulasch där vi bytt ut köttet mot kyckling då tösen är allergisk. Jätte gott och uppskattat utav barnen.

Du behöver:
1 GULLÖK
1-2 VITLÖKSKLYFTOR
1/2 kg FAST POTATIS (vattna ur vid allergi)
2 RÖD PAPRIKA
1tsk HEL KUMMIN
2-3msk TOMATPURE
1pkt KROSSADE TOMATER (smaksatt med fördel gärna chilli)
7dl KYCKLING BULJONG (se upp med innehåll)
1/2 kg STRIMLAD KYCKLING
SALT OCH PEPPAR
HACKAD PERSILJA (valfritt)

Gör såhär:
Skala lök, vitlök och potatis. Skär potatisen i ca 1cm tjocka skivor. Hacka löken och paprikan grovt, skiva vitlöken tunt.
Bryn lök och vitlök i kastrull i lite olja stöt kummin och tillsätt i löken. Låt brynas tills det börjar få lite färg. Rör i tomat puré och fräs ytterligare nån minut. Häll på tomatkross och buljong, koka upp.
Lägg i potatis och låt det stå och sjuda.
Bryn kycklingen. Lägg i den i grytan tillsammans med paprikan. Låt koka ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar och ev persilja

Klart!

Tips:
Servera soppan med bröd (och gräddfil/creamfraishe för den som tål)

måndag 4 februari 2013

Risbräck / cornflakes choklad

Min lilla sa att hon var sugen på något gott och jag hade varken lust eller ork till att ställa mig och baka idag så jag gjorde ett test på en variant av risbräck. Det var jätte enkelt, tog bara ett par minuter och blev super gott.

Du behöver:
50g KOKOSFETT
4-6msk SIRAP (se upp med innehållet)
2msk KAKAO
3dl PUFFAT RIS eller CORNFLAKES (se upp med innehållet)

Gör såhär:
Ställ upp några små typ muffins formar på en bricka (blir ca 20st, beroende på storlek)
Smält kokosfettet tillsammans med sirap och kakao. Blanda runt så tills allt löst sig. Blanda i riset eller cornflakes (kan behövas nån extra dl om du använder cornflakes).
Klicka i muffins formarna, ställ i kylen och låt stelna.

Klart!

Tips:
När jag använder puffat ris så rostar jag den lite i en torr het panna först, då blir dom lite krispigare :)

Jag tyckte dessa blev jätte bra och kommer att använda både som nåt litet gott och göra till kalas etc.
De till vänster på bilden är med cornflakes och de till höger med puffat ris.

söndag 3 februari 2013

Tezz syskon. Lillemannen

Fortsätter pressentationen utav mig och min familj. Här är sonen.



Mannen i mitt liv, min stora kärlek! (På bilden lovar han SIN stora kärlek evig trohet <3)
Tezz storebror och beskyddare.
En väldigt glad, omtänksamm och livlig liten grabb på 8år. Han har redan hunnit prova på det mesta i spotväg men fastnade för hockey. Nu är han ine på sin fjärde säsong och har i år tagit sin plats som vänster back i laget. En possition som passar hon perfekt. Man behöver inte åka lika mycket skridskor som dom som är på toppen och han är en stor stark liten grabb som gör sig bra som back =)

Då min grabb lider utav astma så har inte hockey karriären alltid varit självklar utan det blir lite från gång till gång och det händer allt för ofta att han bli tvungen att bryta för lite inhalering och för att hämta andan.
Han blev diagnostiserad med astma redan som 1,5 åring och vi håller fortfarande på att försöka hitta mediciner som passar honom och som gör att han kan leva ett så normalt och besvärsfritt liv som möjligt.

Utöver astma så har han många allergier, de flesta är till följd utav astman. De allergier lilleman lider av är..
*kvalser
*komjölksprotein
*gräs och björk pollen
*katt
*kannin
*mygg
*geting

Geting och mygg allergin är så pass kraftig att både jag och läkarna är oroliga för att han faktiskt överlever så därför har min lille prins alltid en akut väska på skärpet som innehåller Adrenalinspruta och kortison tabletter.
När han som 1-åring blev stucken utav en geting så tog det ca 7minuter innan han hade svimmat och svullnat upp. Det tog ca 15 min från sticket till att vi kom in till akuten med honom och då hade han en syresättning på 56% = inge bra alls.
Läkarna säger att man måste utsättas för ett allergen en gång först innan man kan bygga upp en allergi. på såvis så lär sig kroppen att detta var inte bra och över produserar histamin nästa gång den utsätts. I min sons fall så är jag helt hundra på att han aldrig tidigare blivit stungen utav en geting men ändå reagerar han så starkt. Detta gör att ingen vågar spekulerar i vad som händer nästa gång han får ett getingsting.
Mygg bett ger inte samma livshotande symtom men ger en väldig reaktion. Ex så fick han ett myggbett i sin panna en morgon. Ca 2 timmar senade var hela ansikten uppsvällt så illa att han inte kunde se något + att pannan var som köttfärs, helt trasig,sårig och vätskande. Inläggning på sjukhus 2 nätter blev resultatet utav den hungriga lilla myggan.

Det är inte lätt att skydda någon mot min sons allergier men det går och jag kommer att lägga upp ett inlägg om vad man ska tänka på lite senare.


Innehåll / spår av

Innehållsförteckningen av många livsmedel kan vara jätte svårt att tyda. Det finns massor med konserverings medel, E-nummer och spår av som kan göra att många allergiker backar och inte vågar för risken att få i sig något man inte tål.

Jag ska försöka hjälpa till att reda ut vad som är vad här.

Först och främst "spår av". Vaddå spår av? hur mycket spår? funkar det?
För att inte kunna äta sånt som har "spår av " så ska man vara VÄLDIGT allergisk. Spår av innebär inte att det finns i produkten utan att produken kan ha varit i kontakt med ämnet som märks "spår av"
ex.
*Produkten tillreds i samma kärl som som ämnet som märkts ut (givetvis rengjort emellan)
*Produkten hanteras i samma rum som ämnet som märkts ut
*Produkten fraktas i samma transporter som ämnet som märkts ut
osv osv
Alltså finns inte det utmärkta "spår av" ämnet direkt i produkten utan tillverkaren kan inte med säkerhet säga att produkten inte på något sätt varit i kontakt med ämnet som dom märkt ut "spår av"
Ex på det är Risentas bovetemjöl som är märkt "kan innehålla spår av soja" efter kontakt med risenta så visade det sig att dom transporterar bovetet i samma lastbil som dom har sojabönor. Båda två förpackade i varsina behållare men ändå i samma transport.

För bara ett par år sedan så märktes varor hej vilt med spår av. Detta är idag inte ok enligt lagen. Tillverkaren har en skyldighet att se till att det som står på innehållsförteckningen är det som finns i den färdiga produkten. Spår av får endast användas om det finns en risk att produkten blivit utsatt för en kontaminering!
Så kort och gott... Hör med din läkare och eller dietist om det är så att du måste unvika varor som är märkta med "kan innehålla spår av". Högst troligt behövs detta inte och då blir ofta utbudet av varor för allergiker lite större.


Sedan till vad som måste stå på innehållsförteckningen och inte!

Ingredienserna i en produkt måste märkas ut enligt lag och skall märkas i storleks ordning. Det betyder att varans innehåll utav det som står först finns det mest utav och det som står finns det minst utav i den färdiga produkten.

Vissa ingredienser får kategoriseras, som ex "vegetabilisk olja/fett" istället för att skriva solrosolja, kokosfett osv osv.

Ingredienser som har sitt ursprung i ett allergen (som kan ge allergiska reaktioner) måste ALLTID märkas. som ex mjölkprotein.
De allergen som MÅSTE märkas ut är
*Spannmål (vete, råg, korn, havre, spelt, kamut och korsningar däremellan)
*Kräftdjur
*Ägg
*Fisk
*Jordnötter
*Nötter (mandel, hassel, valnöt, cashew, pekan, paran, pistage, makadamia & queensland)
*Soja
*Mjölk och laktos
*Selleri
*Senap
*Sesamfrö
*Svaveldioxid & sulfit som är mer konsentrerat än 10mg/liter
*Lupin
*Blötdjur
Sedan finns det givetvis fler ingredienser som är allergena men det är bara ovan nämnda som MÅSTE märkas (som har märkningskrav)
Är du osäker på något i din produkt så kontakta tillverkaren.


Sedan finns det dom som är så hysteriskt allergiska att dom reagerar på obefintliga mängder utav vissa saker. Min dotter är en utav de få som reagerar på ALLT!
ex så står det i innehållsförteckningen på panodil att den bl innehåller maltitol. Maltitol är ett socker som utvunnits utav korn, men i den färdiga produkten så är själva kornet så nedbrutet att det inte gå att mäta några värden utav korn alls, och då behöver inte heller tillverkaren märka produkten med KORN.
Likförbannat reagerar min dotter på detta. Hon reagerar alltså på något som inte ens går att mäta i värde, men kornet finns ändå där och det räcker.
Misstänker du att du eller dina barn reagerar på något i innehållsförteckningen så skicka ett mail till tillverkaren och be att få alla ingredienser specifiserade och på såsätt kan du kontrolera om det finns något i som kan vara orsaken till er reaktion.

Hoppas att detta inlägg kan hjälpa någon stackars vilsen själv i allergi djungeln =)

fredag 1 februari 2013

Pizza / pizzadeg utan allt

Jag har dragit mig för att försöka göra pizza till Tezz helt utan allt! Det kändes bökigt och jobbigt. Vad ska man sen ha på piazzan om det nu skulle gå att få till en ok pizzadeg?

Idag var det iafllafall dax att ta tag i detta. Tezz fyller snart 3år och har aldrig ätit pizza! Alla andra äter ju det. Lyckan var total hos tösen och det blev många mmmm och naam vid matbordet.
Och det var faktiskt inte särskildt bökigt heller :-)
Detta var första försöket och det blev helt ok, kommer nog ge mig på lite modifiering senare men här har ni recept på pizza degen sålänge.
Detta recept räcker till 2 hela plåtar. Jag gjorde tabben att kavla degen för tunt, då blev pizzabotten väldigt hård så gör gärna botten lite tjockare

Du behöver:
5dl VATTEN
50g JÄST
1dl OLJA
1tsk SALT
11-12dl MJÖLMIX (jag blandade majs,ris och bovete men vad som går nog bra)

Degen som jag gjorde till pirogerna var ännu bättre som pizza deg :-)
Följ länken till de receptet ---> Pirog deg

Gör såhär:
Värm vattnet finger varmt (tänk på att trotjänare vill ha ca 50-60grader varm vätska),  lös jästen i vattnet. Blanda i salt och olja. Blanda sedan i mjölet. Jag lät det gå i maskin men insåg snabbt att degen behöver arbetas lite för hand också så knåda gärna ett par minuter.
Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30min.
Sätt ugnen på 225grader. Förbered dina ingredienser till piazzan.
Dela degen i två, kavla ut degen på två bakplåtspapper eller oljad plåt (kavla inte för tunnt) Häll på tomatpure. FörGrädda mitt i ugnen i ca 5min.

Nu lägger du på dina valda ingredienser och gräddar åter piazzan mitt i ugnen ca 15-20min
Klart!

Ett annat jätte gott och bra recept på pizzadeg hittar du via länken här nedan, kräver lite fler ingredienser men blir jätte bra.
Pizza / pirog deg

Tips!

Tänk på att degen blir lite torrare än vanlig pizzadeg så ta lite "blötare" ingredienser.
På vår pizza tog vi...
Skivad gullök och vitlök
Stekt köttfärs kryddad med taco
Skivad kyckling korv
Ananas på burk
Kalkon bacon
Och toppade med krossade nachochips
Super smarrigt

Det går ju att ha precis vad som på, vi tog de rester som fanns i kylen.