tisdag 31 januari 2017

se upp med innehåll!

Trodde för mitt liv aldrig att jag skulle behövs skriva detta inlägget här MEN Jag fick mig en tillsägelse efter att ett utav mina recept publicerades, utav en mamma till ett (eller flera) allergibarn som menade på att det är otroligt dumt och oansvarigt utav mig att skriva att mina recept är "utan mjölk", "utan soja", "naturligt glutenfria" etc då dom ENLIGT HENNE inte är det eftersom produkterna jag använder inte är såkallade rena.

*För det allra första vill jag börja med...
Min blogg är MIN "dagbok", jag lägger ut mina recept här för att i första hand ha ett arkiv som jag kan gå tillbaka till. Dels är det knöligt att få till bra recept när man är så begränsad i sina livsmedel som vi är och när man väl får till det så vill man (iallafall jag) kunna göra om det igen utan att behövs testa sig fram på nytt. Där av att jag lägger upp alla mina recept som blev riktigt bra. 
*För det andra så använder min familj, min släkt, mina vänner bloggen för att kunna baka/laga mat till vår lilla tös utan att hon ska behöva bli jätte sjuk eller stå utan när det vankas bakning, bjudning, kalas etc. 
*Vidare så skriver jag ALDRIG ut vilka produkter jag använder (alltså olika märken) då jag dels inte vill sprida reklam på nätet och dels för att produkterna hela tiden förändras hos de olika leverantörerna, så ett märke som tidigare har funkat kan hux flux bytt nån liten liten ingrediens som för ögat kan verka harmlöst men som i praktiken orsakar STORA reaktioner för min lilla. 
*Och slutligen så hoppas jag att min blogg/mina recept kan hjälpa andra att hitta sin favorit, hitta just de där lilla lilla knepet som gjorde hela skillnaden i just deras bullbak/matlagning etc. 

Ingen behöver läsa, ingen behöver testa mina recept, ingen måste chansa för "det funkade ju för dom, då borde det funka för oss".
Det är fritt att göra precis som man själv vill, vad man vågar, vad man vet. PUNKT!

Om du ändå bestämmer dig för att testa mina recept så utgå alltid ifrån dig och din familj. Vad NI tål, kan/vill äta etc. 
Tänk på att många produkter som för ögat ser harmlöst/säkert ut enligt innehållsförteckningen SKA fungera kan vara kontaminerad med andra allergen. 
Är du osäker så fråga leverantören hur dom hanterar sina produkter. Om det finns någon risk för att ditt exempelvis "naturligt glutenfria" rismjöl kan ha använts i samma maskiner som ex havregryn/vete/råg etc. Om just dina allergen har hanterats/förvarats i samma lokal som din produkt etc etc. 
Sen vill jag säga att trots att du kollat upp din produkt så kan man lik förbannat reagera på produkten, så här finns tyvärr inget annat att göra än att antingen avstå helt från det eller testa sig fram till något märke som funkar för just dig. 
För oss är det vissa specifika märken som fungerar och vi får åka mellan flera olika butiker och även beställa på olika sidor på nätet för att fylla upp vårt skafferi/kyl/frys. 
Ett märke kan ex ha ett rismjöl och majsmjöl som fingerar för oss medans samma märke kan ha ett teffmjöl som inte alls funkar då just deras teffmjöl kontaminerats och då köper vi just teffmjöl av en annan leverantör. 
Det är en halv vetenskap och är otroligt bökigt till en början men man får kläm på det och snart har man koll och gör sina inköp/beställningar på ren rutin. 

Så kort och gott...
Det jag vill säga är att är du själv eller någon i din familj allergisk med något så kolla runt efter produkter som funkar för just er.
Är du anhörig eller närstående till någon med allergi och vill baka/laga mat åt denna kolla ALLTID med personen i fråga VILKA märken/varor som funkar för just den personen. Lita INTE på innehållsförteckningen och lägg absolut inte in egna värderingar som "det funkar nog", "det är nog inte så farligt", "hen är nog inte allergisk på riktigt" etc etc, detta kan få FÖRÖDANDE konsekvenser för den drabbade. 
Kolla en, två, tio gånger för mycket innan. 

måndag 30 januari 2017

Snabb "semla"

Jag älskar när saker och ting går fort och när man har en liten allergiker hemma så tar allt väldigt mycke längre tid. Suck
Men jag älskar genvägar och känner en rejäl dos av tillfredställelse när saker går undan och flyter på. Idén till dessa semlor föddes idag när en god vän till mig kom förbi på en snabb fika och han fick agera testpilot på mina nyuppfunna fyllda munkar som gjordes på ca 15min. Då tyckte han att det hade varit genialiskt om man även kunde baka semlor så snabbt. Haha, sagt och gjort. Semlor på en kvart var beställt och en typ av "semlor" på en kvart blev det. !YES!

Till dessa super snabba "semlor" helt utan ägg, mjölk, soja, baljväxter, spannmål etc behöver du...

*En satts smet till mina snabba fyllda munkar som du hittar här snabba-fyllda-munkar
*1tsk KARDEMUMMAkärnor
* MANDELMASSA
*mjölkfri GRÄDDE (jag använde kokos)
+Sötning till grädden

Gör såhär:
*följ instruktionerna i receptet till de snabba fyllda munkarna (stöt och tillsätt kardemumman i mjölblandningen)
*blanda mandelmassan med lite utav din grädde till en lagom tjock konsistens passande semlor och använd denna smet som fyllning.
*grädda enligt instruktionerna i receptet.
*låt svalna, vispa under tiden din grädde och söta tills det känns lagom.
*när "munkarna" svalnat så skär av toppen och lägg på en klick grädde, sätt tillbaka locket och pudra med florsocker.

KLART!


P.S dessa semlor är utmärkta som vegan variant

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Super snabba fyllda munkar

Jag såg på Facebook någon som gjorde munkar fyllda med nutella och blev så sugen på att testa. Men alla som gjort fyllda munkar vet att det tar tid. Först ska man göra en bulldeg som ska jäsa, sedan ska dom friteras och sist fyllas. För dom som inte har allergier är det bara att åka och handla färdiga men för oss går inte det och då måste det bakas. Bökigt, kladdigt, tidskrävande och helt enkelt inte värt det.
Men jag tänkte att det måste gå att gena. 
Från att idén föddes till att munkarna stod redo att serveras på bordet så tog det knappt 15 minuter!!
Och gott blev det!! Det enda "kruxet" med detta recept är att man behöver ett muffins järn, kan säkert göras på annat sätt men så långt har jag inte kommit ännu. 
Dessa munkar fyllde jag med Wienernougat och det blev himmelskt gott men man kan fylla dem med vad man vill. Vaniljkräm, nutella, äpple och kanel etc etc. Tips på fyllningar hittar ni längre ner. 

Så här kommer receptet på super snabba fyllda munkar utan soja, utan ägg, utan mjölk, utan spannmål (naturligt glutenfria) etc.

(P.S dessa munkar går utmärkt att göra med sitt favorit recept på pancakes och blir snäppet bättre med ägg i smeten om man tål det)

Du behöver:
Ett muffins järn 
Lite naturell olja att smörja formen med. 
*3dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använde risdryck)
*2tsk VITVINSVINÄGER (för extra jäskraft)
*2dl MJÖL (jag tog 0,5dl bovete, 1dl ris, 0,5dl majs)
*1dl MAIZENA
*0,75dl SOCKER
*1krm XANTAMGUM
*3msk FLYTANDE MJÖLKFRITT SMÖR (alternativt smält mjölkfrittsmör)
*1,5tsk BIKARBONAT
*1,5tsk BAKPULVER 
+ VALFRI FYLLNING
FLOURSOCKER ATT PUDRA MED (valfritt)

Gör såhär:
*sätt på muffinsjärnet
*blanda mjölkersättning + vinäger
*blanda alla torra ingredienser väl i en bunke
*blanda i mjölkblandningen + smöret i mjölkblandningen och rör om väl.
*olja muffins formarna innan du fyller dem med smet
*fyll varje muffins form ungefär till hälften med smet och låt det stå nån minut innan du fyller på med fyllningen (stäng inte locket under denna minut)
*klicka i ca 1tsk med fyllning i varje form
*klicka på ytterligare lite smet för att täcka fyllningen. 
*stäng locket och låt grädda i ca 5min
*lägg upp på talrik och pudra med floursocker. 

KLART!


Tips på fyllning...
*vaniljkräm
*sylt
*banan och choklad: mosa en banan med ca 1msk kakao. 
*Nutella/nöt kräm: lägg en klick nutella eller lite nätkräm i varje om man tål, tips på recept på mjölkfri Nutella hittar du här Nutella. Eller ta en wienernougat och lägg i varje. 
*Äpple och kanel; skala och kärna ur 2st äpplen. Skär i små kuber. Lägg i kastrull tillsammans med 1tsk kanel, 1msk maizena och 1-2msk socker (beroende på hur söta äpplena är) koka upp under omrörning och låt små puttra ett par minuter. Klart. (Gör man munkar fyllda med äpple och kanel så kan man med fördel blanda i lite kanel i floursockret som man pudrar över de färdiga munkarna

fredag 27 januari 2017

Fröknäcke

Fröknäcke är fantastiskt gott och väldigt enkelt att göra egentligen så varför det bakas så pass sällan här hemma vet jag egentligen inte.
De går att variera i smaker i oändlighet så hittar man bara en bra grund så går det att smaksätta lite hur man vill sedan.
Detta recept är naturligt glutenfritt utan mjölk och baljväxter. En bra grund.
Fröerna går givetvis att byta ut till det man känner för eller har hemma. Går även jättebra att blanda i ex valnötter eller något annat gott.

Grund receptet...
Du behöver:
2dl feta FRÖER (jag tog 1dl solroskärnor och 1dl pumpafrön)
2dl torra FRÖER (jag tog 1dl sesamfrön, 0,5dl linfrön och 0,5dl chiafrön)
0,5dl MAJSMJÖL "polenta"
0,5tsk SALT
1tsk BIKARBONAT (kan uteslutas, ger dock en lite "frasigare" känsla)
0,5dl OLJA (jag tog oliv)
0,5-1,5dl KOKHETT VATTEN (börja med 0,5dl och testa fram)
(Smaksätt hur man vill. Men detta recept funkar bra som det är)

Gör såhär:
*sätt ugnen på 150grader
*klä en plåt med bakplåtspapper
*blanda samman alla torra ingredienser i en bunke
*blanda i olja samt de kokheta vattnet och blanda runt väl
*låt stå och dra i ca 10min
*platta ut degen tunt på bakplåts pappret (ca 3-5mm tjockt)
*grädda i mitten av ugnen i ca 60-90min beroende på ugn och hur tunt degen plattast ut.
*låt svalna på galler och bryt sedan i lagom stora bitar.

KLART!


TÄNK PÅ:
När degen plattas ut på plåten, pressa den ganska hårt, annars finns risk att den inte riktigt håller ihop när den är klar och smular sönder. Men packar man hårt och gör dem ca 3-5mm tjockt så blir det jätte bra.

Tips:
Vill man ha snygga och jämna bitar skär man dessa innan Fröknäcket svalnat.
En smaksättning som jag tycker blir väldigt god är att tillsätta 1tsk rosmarin i degen samt strössla med lite havssalt/flingsalt innan den går in i ugnen.
En annan god smaksättning är att tillsätta 1,5tsk timjan + 0,5-1tsk chilliflakes, strö över lite havssalt/flingsalt innan den går in i ugnen.

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

torsdag 26 januari 2017

Pepparrotssås

Till dagens middag serveras ugnsbakad torskrygg med kokt potatis och PEPPAROTSSÅS!
Låter super lyxigt men oj så enkelt att göra. Middagen är serverad på mindre än 40min och det som tar tid är egentligen potatisen. Enkelt, snabbt, gott = en melodi som klingar ljuvligt i mina öron.

När det kommer till fisk så tycker jag alltid att just såsen är det knösliga och såsen är ju så viktig till en måltid. Att då dessutom få till en smakrik god sås utan mjölk, baljväxter och spannmålsprodukter (gärna utan ägg = vegansk) är inte alltid helt lätt.
Pepparoten är lite bortglömd men väldigt god och fungerar till mycket.
Här kommer receptet på denne super enkla och otroligt goda sås som passar utmärkt till all typ av fisk. Kokt, grillad, stekt, den funkar i alla lägen och till alla firrar och mängden pepparot anpassas efter middagsgästerna, till barn har man i lite mindre och till vuxna lite mer.

Du behöver:
50g MJÖLKFRITT SMÖR
2,5msk MAIZENA (alt potatismjöl)
5dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använde risdryck)
1-3msk RIVEN PEPPAROT
salt och peppar

Gör såhär:
*Smält smöret i en kastrull
*vispa ner maizenan ordentligt
*slå på mjölkersättningen och blanda runt väl, låt koka upp
*när det kokar så sänk värmen och häll i riven pepparot och salta samt peppra efter smak. Börja med 1msk pepparrot och fyll sedan på tills det blir bra i smak.
* låt små puttra på plattan i ca 5min, rör om då och då.
(Blir den för tjock, späd med lite mer mjölkersättning

KLART!
Snabbt enkelt gott.

Tips:
Denna sås passar som sagt utmärkt till all typ av fisk men är även otroligt god till ex korv.
Stekt kryddig korv med rostade grönsaker/rotfrukter och denna pepparrotssås är försvinnande gott, TESTA!!

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

tisdag 24 januari 2017

Yoghurt

Nä Tezz var liten brukade jag göra "yoghurt" till henne utav risgrynsgröt då det inte fanns/finns någon yoghurt utan mjölk, soja, ägg, baljväxter etc
Jag använde mig då av ett recept som jag hittat på en annan blogg. Nu var det väldigt länge sedan hon fick yoghurt och imorse när frukosten skulle serveras så var det just yoghurt som efterfrågades. Jag sökte och sökte men kunde inte hitta de receptet som jag brukar använda mig av så det var dax att tänka till och prova sig fram. Och fantastiskt nog funkade första försöket så nu lägger jag upp mitt recept här så det lätt hittas igen om det mot förmodan skulle glömmas bort.

Yoghurten går att smaksätta precis hur man vill med ex jordgubbar, hallon, citron, blåbär, smultron, persika, mango eller vad man tycker om. Detta är grundreceptet på vanilj yoghurt som är jätte god som den är. Detta recept ger 0,5l yoghurt och kan absolut dubblas,tripplars etc om man önskar större mängd.

Du behöver:
1dl PAMA MINUTRIS
5dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använde risdryck)
2krm VANILJPULVER
1msk PRESSAD CITRON
sötning efter smak (jag använde 2tsk agavesirap)

Gör såhär:
*Koka upp 2,5dl utav mjölkersättningen med vaniljpulver och pressad citron.
*när mjölkblandningen kokar, blanda i minutriset och sänk värmen. Rör om och låt små puttra under omrörning i ca 3-5min.
*ta av från plattan och låt svalna
*när gröten svalnat så blanda i resterande 2,5dl mjölkersättning och mixa tills det blivit helt slätt. Smaka av med någon sötning tills det smakar bra (jag använde 2tsk agavesirap)

KLART!


Tips:
Om du vill smaksätta yoghurten med ex bär eller frukt så börja med att mixa i dessa innan du tillför resterande mjölkersättning. Annars är risken att bären/frukten innehåller lite för mycket saft och yoghurten blir mer som soppa.
Så mixa först i bären i gröten och pytsa sedan i mjölkersättningen pö om pö till lagom konsistens

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Att lyckas med glutenfritt bröd / bullar

Tänkte dela med mig av de trix jag kommit på som underlättar bakning av bröd och bullar med glutenfria mjölet.
De stora problemen jag stött på vid glutenfri bakning är att de lätt blir torrt och smuligt. Att degen jäser dåligt och att bröden / bullarna har en tendens att bli väldigt kompakta och sakna den där "fluffiga" luftiga känslan man får när man äter vetebröd.
Det är ju jätte tråkigt när man egentligen lyckas med smakerna men att det faller på konsistensen.

De trix jag kommit på och läst mig till för att undvika detta är följande...

JÄSNING!
Av nån anledning så är det inte helt lätt att få glutenfria degar att jäsa på samma sätt som vanlig vetedeg. Vad det beror på vet jag faktiskt inte riktigt men att det är ett faktum har stått klart i detta kök flertalet gånger.
Det jag gör som visat sig fungera väldigt bra är att jag sätter ugnen på 35-40graddr och låter min deg jäsa inne i ugnen. Detta har visat sig fungera jätte bra så att glutenfria degar är i behov av värme är solklart.
Glöm inte att alltid ha i lite socker/sötning samt salt i degen. Jästen behöver både sött och salt för att "aktiveras" och det är extra viktigt vid glutenfri bakning.
Ska man använda lite grövre mjölet i sin deg (ex bovete, Jytte, teg etc) så behöver degen lite extra jäskraft. Jag har då i lite vinäger eller bikarbonat i degen som är jätte effektivt. Brukar ta ca 1msk vinäger per 50gram jäst eller 2tsk bikarbonat per 50gram jäst.

BRÖDET / BULLARNA BLIR SMULIGA!
Detta är för att det i glutenfria mjölet saknas stärkelse. Stärkelsen binder ihop brödet i vanliga vetedegar och detta måste ersättas. Jag ersätter glutentrådarna som finns i vanligt mjöl med maizena eller tapoika och oftast har jag bägge i samma deg. För att få lite extra "vindkraft" så har jag även i xantamgum eller fiberhusk och även dessa två kombinerar jag ibland med varann.

BRÖDET / BULLARNA SAKNAR LUFTIGHETEN OCH BLIR KOMPAKTA!
Detta tror jag beror på att glutenfria degar har lite svårt med jäsningen. Jag har iallafall upptäckt att om man rör degen så lite som möjligt efter att den jäst första gången så blir slutresultatet mycket mer fluffigt/luftigt.
Alltså, när man bakar bullar/bröd så skall degen i regel allt som oftast jäsa 2gånger. Först blandas degen ihop och ska jäsa,sen ska man forma sina bullar/bröd och de ska jäsa igen. Om man då gör så att man blandar sin deg och låter den jäsa så ska man försöka vara väldigt lätt på handen när man formar sina bullar/bröd så man inte pressar ut de luftbubblarna som bildats i degen under jäsningen.

BRÖDET / BULLARNA BLIR TORRA!
Detta problemet är faktiskt väldigt lätt avhjälpt.
När man bakar bröd/bullar så innehåller receptennästan alltid smör som ska smältas. Smältsmör är väldigt blött och då krävs mer mjöl för att få ihop degen till en deg och inte en smet. Ta istället rumsvarmt smör och arbeta in i degen (ta gärna lite mer än vad som anges i receptet). Då behövs mindre mjöl och slutresultatet blir saftigare bullar/bröd.
Glutenfria degar ska vara på gränsen till för blöta när de är klara. Ha bara i så pass mycket mjöl att degen är hanterbar,inte mer. Tycker du att degen är aningens för klibbig så olja dina händer när du hanterar degen så fastnar den inte på fingrarna.
Nästa bov i att bullarna/bröden blir torra är att glutenfria degar inte får färg på samma sätt i ugnen som en vanlig vetedeg. Detta gör att man låter dem vara lite förlänge i ugnen och då torkar de ut. För att få den härliga gyllene färgen på bullarna/brödet så pensla gärna rikligt med ex kallt kaffe, sockerlag eller ägg om man tål.
Våga också höja värmen på ugnen lite då degen vill gräddas hårt och snabbt. Runt 225grader är en bra temperatur för bullar, små bröd.

Korvbröd, hamburgerbröd

Av någon anledning har jag alltid dragit mig för att baka korv bröd. Egentligen vet jag inte varför men det kändes som att det skulle vara bökigt att få till.
Nu gav jag mig på att baka korvbröd och det var inte alls speciellt bökigt och som bonus visade det sig att denna deg även lämpade sig perfekt att använda som hamburgerbröd.
Så här kommer mitt recept på naturligt glutenfritt korvbröd / hamburgerbröd, fritt från bl.a. Mjölk, ägg, soja, spannmål etc

Du behöver:
50g JÄST
5dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använde risdryck)
100g rumsvarmt MJÖLKFRITT SMÖR
1,5msk FIBERHUSK
1,5tsk XANTAMGUM
2dl STÄRKELSE (jag använde maizena och tapoika)
5dl MJÖL (jag använde 1bovete, 2ris, 1majs, 1fullkornsris)
1tsk SALT
1tsk SIRAP
Till hamburgerbröden kan man ha sesamfrön att strö uppepå
(Lite smält smör att pensla med alt ett uppvispat ägg eller kallt kaffe)

Gör såhär:
*smula ner jästen i en bunke
* värm mjölkersättningen till 37grader och häll över jästen, blanda tills jästen är upplöst.
*häll i fiberhusken samt sirapen i mjölk/jästblandningen och rör om. Låt stå och svälla i ca 5min
*blanda samman alla torra ingredienser och arbeta in väl i jästblandningen.
*arbeta in det rumsvarma smöret i degen och knåda väl (gärna i Bakmaskin)
*låt degen jäsa på varm plats till nästan dubbel storlek (20-60min)
*sätt ugnen på 250grader
*klä en plåt med bakplåtspapper
*forma nu degen till korvbröd alt hamburgerbröd (tänk på att de jäser ytterligare i ugnen så gör dem aningens mindre än önskat slutresultat)
Lägg på plåten
*pensla med smältsmör alt ägg eller kallt kaffe (strö ev sesamfrön över hamburgerbröden)
*grädda i mitten av ugnen i ca 8min (+-2/3min beroende på storlek)
*låt svalna på galler.
*skär till korvbröd/dela hamburgerbröd när de svalnat helt.

KLART!

Tips:
Låt degen jäsa i ugnen så den får den värme den behöver. Jag brukar sätta ugnen på 35-40grader och ställer degen där.
Dessa bröd går utmärkt att frysa. Tänk dock på att låta dem Tina långsamt samt att värma dem en aning när de tinat klart.

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp