måndag 14 december 2015

Mozartkulor

jag och sambon satt och tittade på Ernst jul på tv där han gjorde en variant av Mozartkulor.
Det såg ju så guda gott ut och när till och med min sambo som ALDRIG vill vara i köket utbrister att "de vill jag göra" så var det verkligen dags att tänka till och bara få det att funka.
Sagt och gjort, åkte och handlade ingredienser och jag och sambon satt igår kväll och bakade julgodis TILLSAMMANS!! Hur mysigt som helst och hissa om dom blev goda <3
Sen att paketeringen utav godisarna och städningen hamnade på mitt bord det förtäljer inte historien *host host*

Men här kommer iallafall receptet på våra Mozartkulor utan mjölk, glutenfria, utan soja, ägg och allt annat trams som tösen bestämt sig för att vara allergisk emot.

Du behöver:
1pkt Nötcrem
400g mandelmassa (se upp med innehåll eller gör egen vid allergi)
150g mörk choklad (se upp med innehållet vid allergi)
50g vit choklad "kan väljas bort" (se upp med innehåll vid allergi)

Mozartkulor innehåller egentligen nougat, mandelmassa och choklad. Men eftersom jag inte hittat någon mjölkfri nougat så fick vi tänka om och göra med Nötcrem istället, men eftersom Nötcremen är så "lös" i sin konsistens så fick vi frysa den.

Gör såhär: denna instruktion är för att göra "bröd" och nedan kommer för kulor
* klicka ut Nötcremen på plastfolie och rulla in den till en "korv" ca 1cm tjock. Jag gjorde 4st för att inte få så otroligt långa korvar.
* stoppa in dessa i frysen och låt ligga där tills de är helt genomfrusna.
* knåda mandelmassan så den blir lättare att handskas med
* lägg mandelmassan på florsocker pudrat bord och kavla den så att den är ca 0,5cm tjock (använd florsocker på både bordet och kaveln så att inte mandelmassan fastnar)
* ta ut Nötcremkorvarna ur frysen och lägg i kanten på mandelmassan och rulla in den, skär av och släta till "sömmen" med våta fingrar. Fortsätt tills Nötcrem och mandelmassa tagit slut :-)
* skär i önskade längder (jag gjorde ca 10-12cm långa)
* smält den mörka chokladen över vatten bad.
* doppa mandelmassa längderna i chokladen och ställ att stelna på fat, gärna i kylen så går det fortare.
* smält nu den vita chokladen (om så önskas)
* häll i spritsspåse och ringla över ett önskat mönster på dina Mozartbröd
* ställ i kylen att stela igen.

KLART!!!

För att göra kulor, gör såhär:
* klicka ut Nötcremen på plastfolie och rulla in den till en "korv" ca 1cm tjock. Jag gjorde 4st för att inte få så otroligt långa korvar.
* stoppa in dessa i frysen och låt ligga där tills de är helt genomfrusna.
* knåda mandelmassan så den blir lättare att handskas med.
* ta ut Nötcremen ur frysen och skär i ca 1x1cm stora bitar.
* ta en liten bit mandelmassa (ca stor som en köttbulle) platta till den med fingrarna.
* lägg en bit Nötcrem i mandelmassan och klä runt med mandelmassan och rulla ihop till en liten boll, forsätter tills all Nötcrem och mandelmassa är slut.
* smält den mörka chokladen över vatten bad.
* doppa mandelmassa bollarna i chokladen och lägg i små formar (typ mini muffinsformar) ställ att stelna på fat, gärna i kylen så går det fortare.
* smält nu den vita chokladen (om så önskas)
* häll i spritsspåse och ringla över ett önskat mönster på dina Mozartbröd
* ställ i kylen att stela igen.

KLART!!!




Tips:
Slå in Mozartbröden eller kulorna i cellofan och pynta med nåt fint snöre, jätte roligt present att ge bort

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar