Såååå, i jultider blir det saffransbiscotti *tjoho*
För Er som inte tål mandel så kan man utesluta dessa ur receptet. Det blir jättegoda ändå
Och vill man göra dem utan ägg så kan man blanda 2tsk no egg med 4msk vatten, resultatet blir faktiskt desamma.
Detta recept ger ca 80st skorpor
Du behöver:
100g mjölkfritt smör
1g saffran (2paket)
1dl rismjölk (mjölkfri dryck)
2 ägg alt 2tsk no egg som blandas med 4msk vatten
2tsk bakpulver alt bikarbonat
1,5dl socker
8-10dl mjöl (jag använde vitt rismjöl + majsmjöl)
1dl tapiokamjöl
1dl maizena alt potatismjöl
1krm salt
1dl grovt hackad mandel (kan uteslutas)
Gör såhär:
* sätt ugnen på 175grader
* häll "mjölk" och saffran i en kastrull och koka upp (detta för att saffranet ska släppa mer smak)
* tag av från plattan, blanda i socker och klicka i smöret, rör om tills smöret smält
* blanda salt, maizena/potatismjöl, tapiokamjöl, bakpulver/bikarbonat och ca 5dl mjöl i en bunke.
* när mjölk blandningen svalnat så vispa i äggen/no egg
* blanda i mjölblandningen med elvisp
* tillsätt sedan 1dl mjöl i taget till du har en "lagom" fast deg. Den ska va på gränsen till för lös men ändå hanterbar.
* blanda nu i de grovt hackade mandlarna
* dela degen i 4 delar.
* rulla 4 längder utav degbitarna på mjölat bakbord till längder och lägg på bakplåtspapperklädd plåt.
* tryck till rullarna lätt så de blir aningens platta istället för runda.
* in i ugnen i ca 25 min ( + - 2-3min)
* ställ plåten att svalna i ca 5 min innan du skär dina längder till biscotti. Efter ca 5min skär du längderna i ca 1-1,5cm tjocka skivor.
Sänk värmen på ugnen till 100 grader
* vänd alla bitar så de ligger med snittytan uppåt
* torka i ugnen i ca 60min
* ta ut och låt svalna
KLART!!!
Tips:
Byt ut ca 2dl utav mjölet till mandelmjöl
Perfekta små skorpo att gör till små presenter, mycket uppskattade som "gå bort present)
Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar