tisdag 29 januari 2013

Mandelmjölk och mandelkakor

Nu efter att Livsmedelsverket gått ut med varningar om att risprodukter innehåller på tok för mycket arsenik så känner jag att vi måste ha ett annat allternativ till risdrycken åt min lilla allergiker. Risdrycken är det ända jag hittat hittills som hon faktiskt tål.
Här kommer ett super enkelt recept på mandelmjölk. Otroligt nyttigt med mycket bra fetter och enzymer.
Personligen tycker jag att smaken är helt ok men drycken känns lite "blaskig"/vattnig.
Ska se om jag kan få lite tid att experimentera fram en lite gräddigare variant.
Fungerar utmärkt i bakning och matlagning.

Du behöver:
1dl MANDLAR
0,5dl VATTEN
VANILJSOCKER efter smak eller ev en dadel om man vill ha det lite nyttigare.
Mixer/blender och nylonstrumpa/saftsil/mjölkduk.

Gör såhär:
Lägg mandlarna i blöt, gärna över natten men ett par 5timmar bör dom ligga i blöt. (detta för att få en mildare smak och för att dra ur svårsmälta enzymer ur mandlarna)
Skölj mandlarna i kallt vatten. Lägg dom i mixerna tillsammans med 1/2l vatten och mixa kraftigt. Smaka av med vaniljsocker eller mixa med en dadel för sötman.
Sila mjölken genom ex en nylonstrumpa.

Klart!
Förvaras tätslutande i kylskåp ca 4-5dagar.

Utav nöt massan som blir kvar gör jag små MANDELKAKOR. En liten kaka som inte är så jätte söt (det går att justera efter smak)
jag gör alltid dubbel sats mjölk så alltså får jag nötmassan ifrån 2dl mandlar till detta recept!

Du behöver:
Nöt massan från 2dl mandlar
0,75-1dl SOCKER
0,5dl MAJSMJÖL
2st ÄGG

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200grader.
Ta nötmassan som blev över efter mandelmjölken. Blanda med socker och majsmjöl och ägg.
Klicka ut smeten på bakplåtsklädd plåt.
Strö över lite hackad mandel eller pärlsocker
In i mitten av ugnen i ca 15min

Klart!

Fisksoppa

God och krämig fisksoppa

Du behöver:
400g FISK (jag blandade torsk och lax)
1/2kg ROTFRUKTER (jag hade palsternacka, morot, purjolök)
1knippe DILL
400g KOKOSMJÖLK
1,5dl mjölkersättning (typ risdryck, mandelmjölk etc)
0,5liter KYCKLING el GRÖNSAKSBULJONG (se upp med innehållet)
SALT/PEPPAR + nån all krydda (se upp med innehållet)
MAIZENA
CITRONPEPPAR (valfritt)

Gör såhär;
Skär fisken i små kuber (ca 2x2cm)
Skala och skiva dina valda rotfrukter/grönsaker (ex potatis, morot, palsternacka, lök, purjo etc).
Koka upp buljongen, tillsätt kokosmjölk och mjölkersättning.
Lägg i rotfrukter/grönsaker och låt koka ca 5min.
Hacka dill.
Lägg i fisktärningarna och koka ca 4-5min.
Krydda efter smak
Red ev av soppan med MAIZENA eller alternativ redning.

Klar!
Servera med ett gott bröd

lördag 26 januari 2013

Nässelutslag / Urtukaria / nässelfeber

Nässelutslag är något allergiker ofta besväras av. Man kan även få nässelutslag utan att det beror på allergi och orsaken till utslagen är då ofta svår att hitta.

I detta inlägg följer en hel del information kring nässelutslag, nässelfeber, Urtukaria (kärt barn har många namn).

Det första man bör veta om nässelutslag är att det mycket sällan är något farligt. Det är absolut ett jobbigt och besvärande tillstånd men somsagt oftast helt ofarligt!
Nässelutslag visar sig som blekröda utslag i huden och ofta med en lite rödare kant, ibland knappt synligt.
Utslagen brukar vara aningen upphöjda och huden är prickig/flammig. Som regel kliar nässelutslag väldigt mycket och ibland ger de även en "brännande" känsla och huden kan även kännas lite varmare (där av namnet nässel-feber).
Utslagen kan variera i form allt från enstak utslag till stora områden och typiskt för nässelutslag är att de snabbt kan ändra form/färg och förflytta sig på kroppen.
Orsaken till nässelutslag är att histamin frigörs i kroppen. Histaminet får då blodkärlen i huden att öppna sig och släppa ifrån sig blodvätska genom huden. På grund av blodvätskan som samlas i huden, bildas det röda fläckar som vi kallar för nässelutslag
Ibland sker detta pga att man ätit eller kommit i kontakt med något man inte tål, men oftast vet man inte varför histamin frisättningen sätter i gång men infektioner och virus kan vara en av anledningarna.

Barn får nässelutslag i en mycket större utsträckning än vuxna. Detta beror bland annat på att de är mer utsatta för infektioner. Ett barn med nässelfeber kan också få utslagen på handflator och under fötterna, detta kan vara viktigt att uppmärksamma så att det kan behandlas. Barnet får du svårt att gå och vill gärna bli buret. Vid nässelutslag hos barn kan det vara väldigt svårt att veta vad som orsakat utslagen men om man misstänker att det är något i födan eller att nässelutslagen uppkommer mer än en gång bör man uppsöka en allergispeciallist som kan utreda eventuella allergier.

Det vanligaste som man använder som en behandling av nässelutslag är antihistamin (gärna med klåddämpande egenskap). Antihistaminet fungerar som så att de motverkar att histamin bildas, och på så sett motverkar nässelutslagen helt. Fungerar inte det använder man kortison eller adrenalin.

Enligt sjukvårdrådgivningen 1177 så skall man kontakta vården om...
Om man har mycket besvär med klåda, eller om utslagen förvärras bör man kontakta vårdcentralen för råd om behandling. Om utslagen inte försvinner inom en vecka bör man också kontakta vårdcentralen.

Om man får nässelutslag mer än en gång, eller om man själv misstänker att man är allergisk kan man kontakta en läkare på vårdcentralen för att få hjälp att utreda orsaken.
Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Tecken på att man behöver vård omedelbart

I ovanliga fall kan nässelutslagen övergå i en allergisk chock.Först kan man till exempel känna att läpparna och tungan domnar, eller att man blir röd i ansiktet. Man kan även få klåda som ofta börjar i hårbotten och som sedan sprider sig till ansiktet, näsan och tungan. Det kan även klia i händer och under fotsulor. Om man får ovanstående symtom ska man ringa 112 för ambulans eller snabbt söka 
hjälp på sjukhus. Får man inte behandling kan man snabbt bli sämre. 

Det finns många varianter utav nässelutslag. Här nedan följer en lista över de flesta varianter på nässelutslag...
Quinckeödem / angioödem
Vid Quinckeödem bildas nässelutslag som stora svullnader vid öga, näsa, mun och läppar. De bildas där hud och slemhinna möts och kan ibland också göra så att slemhinnan i halsen svullnar upp. Då bör man kontakta en akutmottagning. 

Ljusurtikaria:
Ibland kan nässelutslag orsakar av överkänslighet mot ljus. Detta kallas ljusurtikaria och är ganska ovanligt. Nässelutslagen kan uppstå efter bara några minuter i solljus och därför bör den person med ljusurtikaria undvika solen till den grad att den är symtomfri. 

Köldurtikaria:
Vid köldurtikaria bildas vid kyla och/eller när det blåser. Oftast kan 5 grader räcka för att nässelutslag, rodnad och svullnad i händer och ansikte. Den med köldurtikaria bör undvika att dricka kallt vatten eller äta glass. Att bada i kallt vatten kan vara allvarligt och orsaka allvarliga nässelutslag. 

Kontakturtikaria:

Kontakturtikaria är en allergisk reaktion mot någonting man har haft kontakt med. Till exempel latex, pälsdjur, jordnötter, nässlor osv. För att slippa nässelfeber vid kontakturtikaria är det viktigt att veta vad ämnerna som man bör undvika finns. 

Kolinerg urtikaria (ansträngningsurtikaria):
Kolinerg urtikaria är en sorts urtikaria som ger nässelutslag vid ökad kroppstemperatur. Framförallt vid stress, feber, varma bad eller varma sommardagar. En person med kolinerg urtikaria har oftast sjukdomen ett par år för att den sedan ska försvinna. 

Dermografism:
Vid dermografism bildas ett nässelutslag där man rivit sig. Huden blir utstående och blekröd och utslagen sitter kvar i 30 - 60 minuter. En person med dermografism bör tänka på att undvika att riva eller gnugga huden eller att ha för åtsittande kläder för att undvika utslagen. 

Ansträngningsurtikaria:
Nässelutslag vid ansträngingsurtikaria visar sig då man i kombination med vissa läkemedel eller födoämnen anstränger sig. 

Tryckutrikaria:
Nässelutslag kan ibland bildas vid tryck mot kroppen. Detta är relativit ovanligt men ytterst jobbigt för en person med sjukdomen. Det är främst rumpa, fötter och händer som får nässelutslag och blir svullna då de utsätts för mest tryck. En person med tryckurtikaria bör inte sitta eller stå för länge. 

Värmeurtikaria:
Vid värmeurtikaria får man nässeutslag vid hög värme. De kan uppstå när är ute och joggar en varm sommardag eller bastar. 






torsdag 24 januari 2013

Risdryck innehåller arsenik

Snacka om att vi får problem här hemma nu.
Livsmedelsverket varnar föräldrar/vårdnadshavare och vårdpersonal om att inte ge risdryck till barn under 6år!
I samma undersökning gick dom igenom en hel del olika sorter sojadryck, modersmjölksersättningar, gröter, sond matning M.F

Följ länken för att komma till undersökningen och de råd som nu läggs fram...

Metaller i barnmat

Länken här nedan är mer info om vad arsenik gör i små barns kroppar...

Info arsenik i mat

Detta blir ett stort problem i vårt hem. Den ända ersättning i mjölkdrycks väg som min lilla tål är just risdrycken och dessutom bara ett märke.
Jag får helt enkelt rådfråga dietist och läkare om hur vi ska göra nu. Återkommer med info när jag vet.
Vi använder inte bara risdrycken som dryck utan dessutom i mycket matlagning/bakning. jag änvänder också risdryck istället för vatten när vi blandar välling (neocate) bara för att få lite extra fett, vitaminer, mineraler men framförallt kalcium. Ska se vad vi kommer på för lösning på detta.

måndag 21 januari 2013

Kvalster / kvalsterallergi

Vanliga Symtom och besvär vid kvalsterallergi:
(Alla reagerar olika vid allergi så man kan ha andra symtom än dessa. + har man dessa symtom behöver inte det betyda att man har kvalsterallergi!)
*besvären är värst under natten och på morgon
*svullna och eller klåda och eller rinnande ögon
*klåda och eller rinnande näsa
*eksem och eller klåda
*luftrörsproblem
*nysningar

Att ta reda på om man är allergisk mot kvalster gör man enkel genom pricktester.

Kvalster är små mikroskopiska djur som tillhör spindelsläktet.
Det finns flera miljoner olika arter men endast ett fåtal ger / kan ge allergisk reaktion.
Kvalster behöver fukt, värme och mörker. Där trivs dom som bäst och förökar sig som mest i våra sängar. Där av namnet " sängkvalster ". Dessa små spindeldjur kan även välja att bo i stoppningen på möbler, i mattor etc.
Som tidigare nämnt så behöver dessa djur värme, fukt i och mörker främst för att föröka sig. Utan något utav dessa så överlever dom men förökar sig ej. I mycket torra eller kalla miljöer så dör dom.
Vid kvalster allergi så är det inte kvalstret i sig som man är allergisk emot utan ett enzym i deras matsmältning. Alltså avföringen!

För att bäst skydda sig mot kvalster så är det bra att veta hur dom fungerar.
Här följer lite tips och råd till dig som lider av kvalsterallergi ( sängkvalsterallergi )


Sängen erbjuder en optimal livsmiljö för kvalster och är oftast den största allergenkällan i hemmet. Eftersom man ligger i sängen en tredjedel av dygnet, så är det också här den största allergenexponeringen sker. Därför är sängen ett problem, men normalt inte mattan eller vardagsrumssoffan.

Det går aldrig att helt få sitt hem fritt ifrån kvalster men man kan minimera risken för besvär genom lite olika varianter på knep, eller allra helst alla knep tillsammans.

*Förse sängen med allergentäta skydd. Finns både för kudde, täcke, lakan och madrass. Dessa är rätt dyra i inköp men absolut värt varenda öre. Prata med ditt försäkringsbolag (personförsäkring / barnförsäkring) många gånger hjälper dom till med kostnader för kvalsterskydd.
*Om du inte använder allergiskydd, ska madrass, kudde och täcke tvättas i 60°C. Skölj nogrannt, då allergipartiklarna inte förstörs utan måste sköljas bort. Även överkast, prydnadskuddar och mjukisdjur i sängen bör tvättas regelbundet.
*Se över ventilationen i ditt hem. God ventilation är A och O när det gäller att få bukt med kvalster problem. Kvalster trivs i mycket fukt. Alltså bättre ventilation = torrare luft = mindre kvalster
*Bädda INTE sängen utan låt den stå obäddad. Detta för att fukten som bildas när man sover i sängen ska torka ut. Vill man bädda sin säng så är det helt ok, vädra då täcke och lakan torra först.

Det är dessa ovan nämnda tips som faktiskt fungerar på kvalster. Många gånger får man höra att man ska...
*Lägga kudden i frysen eller vädra täcken och kuddar ute när det är minus grader. Detta har visat sig vid undersökning inte ha någon effekt. Kvalster kan överleva flera veckor vid minus grader.
*Städa och hålla rent. Detta fungerar tyvärr inte heller. Om man dammsuger madrassen väldigt intensivt så kan man minska kvalsterallergenen något men inte själva kvalstret. Dom sitter långt inne i madrassen och håller sig kvar med hullingar på sina ben.
*Luftrenare. Att skaffa luftrenare är dyrt och hjälper dig tyvärr inte alls mot kvalster. Kvalster finns i sängar (och möbler) och inte alls i luften mer än vid korta stunder i samband med bäddning av sängar (när man skakar runt dom i luften)

Enkel äppelkaka / frukt / bär

Kanon lätt att göra. Smakar jätte gott!

Du behöver:
2st ÄGG
2dl SOCKER (jag använder farin eller rörsocker)
2tsk BAKPULVER
2dl MJÖL (jag använde bovete, maizena,rismjöl)
1dl VATTEN
1 ÄPPLE (alt bär, rabarber etc)
Lite pärlsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en form med MJÖLKFRITT margarin. (Jag använder en ugnsfast form som är ca 20x25cm)
Dela äpplet i klyftor, dela sedan klyftorna på hälften så dom inte blir så långa.
Vispa upp socker och ägg. Blanda i övriga ingredienser och blanda sist i det kokheta vattnet.
Häll i smeten i din form. Lägg på äpplebitarna, strö över lite pärlsocker, ringla lite mjölkfrittmargarin över. In i ugnen ca 30-40min beroende på hur djup form du användt.

Klart!
Skär upp äppelkakan i fyrkanter jag gör dom ca 4x4cm

Tips:
Byt gärna ut äpple mot ex rabarber eller bär.
Inför ex kalas så dubblar jag receptet och använder en djup ugnsplåt istället för bakform.


reaktion, på vad?

Bloggen ska bjuda på nyttig information och tips, men jag har även tänkta att göra lite inlägg om våra dagar.
En helt vanlig tråkig dag där jag skriver om vad vi tar på oss för kläder och hur lång tid jag satt fast i bilkön på vag till/från jobbet har jag tänkt att bespara er från ;-)
Men dom dagarna som det händer saker som kan vara av värde för bloggen kommer jag att dela med mig av.

Idag är en sån dag...

Imorse när jag skulle väcka min sovande lilla skönhet så var det inte alls som vanligt.
Kommer in i hennes sovrum, tippandes på tå för att väcka henne lite försiktigt inför dagen ävenentyr på dagis. Men när jag nästan är framme vid sängkanten och ser hur hon ser ut så byttes mitt tå tippande ut mot sjumila kliv! I sängen ligger min lilla prinsessa hel igen svullen i hela ansiktet?!?
Jag har inte en aning om vad som utlöst denna reaktion. Gårdagen spenderade vi enbart hemma och hon har med all säkerhet inte fått i sig något galet.
När hon la sig igår kväll så var det inget alls. Sedan sov hon lite oroligt första halvan av natten för att från ca kl 2 inatt sovit lugnt.
Så nu blir det till att leka dektektiv för att försöka ta reda på vad som utlöst denna reaktion?!?

Som tur var (eller tur i oturen) så satte sig svullnaden denna gången enbart i ansiktet, normalt sätt så sätter sig hennes svullnader runt ögonen, läpparna och tungan. Tänk om hon legat där inne helt själv mitt inatten och tungan svullnat upp!?! HUA!!!

En såhär oprovocerad reaktion natte tid har jag inte tidigare varit med om så till dess att jag antingen hittar "boven i dramat" eller läkarna garanterar mig att det är ofarligt så blir det till att sitta vak i shift nu!!!!

Efter mycket mediciner så har jag nu nästan fått ner svullnaden, men den ersätts mer och mer av utslag och total kraschad mage nu. Pest eller kolera, jag tar pest!

//Sandra

Bilden visar hur hon såg ut imorsen. Det kan vara svårt att bedöma hur någon annans barn ser ut normalt men här kan ju till och med en blind se att hon är JÄTTE SVULLEN!!!

Kolakakor utan allt

Super god och jätte enkla att göra.

Du behöver:
200g MJÖLKFRITT SMÖR
1,3/4 dl SOCKER (gärna farinsocker)
2tsk BAKPULVER
2msk VANILJSOCKER
5dl MJÖL (jag använde maizena, bovete, ris, majsmjöl)
1msk SIRAP (vi använder rörsockersirap)

Gör såhär:
Sätt ungen på 175grader.
Blanda samman det rumsvarma smöret med övriga ingredienser.
Täck en plåt med bakplåtspapper.
Rulla ut 2 "korvar" av kakdegen på plåten. Platta till dom så dom blir ca 1cm tjocka.
In i ugnen i ca 18-22min.
Skär upp kakorna på smeden ca 1,5cm tjocka innan kakan svalnat.

Klart!
Servera när dom blivit kalla

söndag 20 januari 2013

Kalciumrekommendationer

När mjölkprodukter tas bort från kosten så blir också intaget av energi och näringsämnen lägre.
Det är framförallt fett och kalcium intaget som bör ses över

Barndietistetisterna från ex västra götalands regionen och region Halland ger följande rekommendationer.

Kalcium:
Barn 6-11 månader                                        540 mg/dag
Barn 1-5 år                                                     600 mg/dag
Barn 6-9 år.                                                    700 mg/dag
Barn 10-17 år.                                                900 mg/dag
Över 18 år (både kvinnor och män)               800 mg/dag
Gravida / ammande.                                       900 mg/dag

Tala med din läkare och eller dietist och be om hjälp att räkna ut ev behov av kalk tabletter

Kroppen tar upp kalcium bättre tillsammans med vitamin D3 så vid kalcium tillskott välj gärna en som även är D-vitamin berikad.

Det finns även mycket kalcium i mycket utav den mat vi äter till vardags. Följ gärna länken nedan för en specificerad lista över hur mycket kalcium det finns i vanlig vardags mat.

Kalcium finns i

/kalcium-i-maten

Kostråd vid mjölkallergi

Laktosintollerans och komjölksproteinallergi ät två helt skilda saker och ska inte förväxlas. För många är det självklart men jag har även stött på många som tror att om man är allergisk mot mjölk så kan man drick laktosfri mjölk. Så är det alltså INTE!

Här nedan följer bra och nyttig info för dig som inte riktigt känner dig hundra på dehär med komjölksallergi.

Enligt märkningsregler från EU så måste mjölk och produkter därav anges i innehållsförteckningen om det ingår som ingrediens i livsmedlet.

Uteslut följande vid komjölksallergi:
Colostrum. Cream fraîche. Fil. Glass. Grädde. Gräddfil. Gräddpulver. Kasein. Kaseinat. Keso. Kesella. Kvarg. Kärnmjölkspulver. Laktos/mjölksocker. Margarin/smör. Matfett. Messmör. Mjölk. Mjölkpulver. Mjölkprotein. Natriumkaseinat. Ost. Skummjöljspulver. Torrmjölk. Vassle. Yoghurt.

Vad som kan bli lite förvirrande är att mjölksyra (-E270) innehåller inte mjölk. Namnet är lite vilseledande men mjölksyra behöver alltså INTE uteslutas ur kosten.

Mjölk, yoghurt, ost etc kan kännas ganska självklart att en mjölk allergiker inte kan äta, men vad som kanske inte känns lika självklart är att tex tandkräm faktiskt kan innehålla mjölk! (såvitt jag vet är det bara Zendium tandkräm som innehåller mjölk, men kolla din tandkräm för säkerhetsskull)
Här följer lite tips på vad du bör vara uppmärksam på och läsa innehållsförteckningen lite noggrant på...

*Vissa läkemedel innehåller laktos och detta uppmärksammat tyvärr sällan läkare.
*modersmjölksersättning, välling, gröt
*vissa sorbeglassar
*vissa isglassar
*färdiga mixer, kakor, bröd, våfflor, pannkakor M.M
*flingor och mussli
*ströbröd
*kex, rån, skorpor
*färdiga maträtter
*industritillverkade potatismos, potatisbullar
*industritillverkade produkter som köttfärsrätter, pytt, fiskbullar, gratänger, panerad fisk M.M
*korv / köttbullar
*leverpastej
*vissa frukt- och bär drycker
*pulversoppor
*barnmatsburkar
*godis
*chips
*kryddblandningat
*vissa chokladdrycks pulver, kaffe pulver, te sorter.
*dressingar, såser, majonäs,
*buljong tärningar

Tänk även på att livsmedel som hanteras vid charkdisken kan "smittas" med mjölkprotein från andra livsmedel i samma charkdisk.

Jag har fått lära mig att när det står på förpackningen "kan finnas spår av mjölk" så betyder inte det att det kan finnas mjölk i produkten. Det som det betyder är att mjölkprodukter används i samma lokaler, i samma transport etc som dina produkter.
För att reagera på spår av ska man vara väldigt allergisk. Rådfråga din läkare och eller dietist om vad som gäller i just ditt fall. Behöver man inte undvika "spår av" så är det väldigt skönt

För dig som utesluter mjölk ur kosten är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med kalcium.
Be din dietist hjälpa dig med beräkningar utav detta. Jag kommer även lägga upp ett inlägg om kalcium här på bloggen





Tezz syskon. Stora tjejen

Tänkte fortsätta presentationen utav mig och min familj.
Tezz är yngst av tre barn och här kommer hennes äldsta syskon.

syster är född -02
En glad och sprallig tjej som idag mår bra.
Hon är precis som små tjejer som snart är på väg in i tonårslivet ska vara.
Det är många klädbyten, musiken dunkar på i högtalarna, det fixas framför spegeln i timmar, väggarna klädda med affischer av idoler och sockersöta pojkar.
Hon är en liten ridtjej som gärna spenderar all ledig tid med sina vänner :-)

Som liten hade hon problem med sin mage och läkarna stod som frågetecken.
Tösen hade ofta diarrer och magknip från att hon var ca 4månader. Undersökningar och tester gjordes men inget verkade vara fel?! Efter mycket om och men visade de sig att tösen hade en inflammation i tarmen som läkte ut när hon stod på glutenfri kost men hon var INTE glutenintolerant?!? Hennes inflammation kom till och från under ca 2års tid. Varje gång magen blev dålig fick hon stå på glutenfri kost under ett par veckor och då läkte tarmen ut. Från att hon fyllde ca 3år har desse besvär varit borta och läkarna undrar fortfarande vad det var.

Vid 3månader fick tösen astma första gången som visade sig vara förkylningsastma. Idag är hon fri ifrån astmatiska besvär men har dock väldigt känsliga luftvägar och får väldigt lätt lunginflammation, minst en varje år och ibland så många som 6-8st. Vid kraftigare förkylningar får hon fortfarande krupp (falsk krupp) men det är inget varken hon eller jag tycker är speciellt besvärande längre.

I samband med skolstarten så fick hon även epilepsi, som efter undersökningar och diagnostisering visade sig vara något hon levt med ett bra tag utan att vi märkt av det.
De första två åren var hennes epilepsi väldigt svår kontrollerad och svår medicinerad men efter mycket dektektiv arbete kom vi på att om hon stod på laktosfri diet så höll sig epilepsin i schak. Idag är hon medicin fri sedan drygt 1,5 år tillbaka och friskförklaring från epilepsin står runt hörnet :-)
Samtidigt som vi fick diagnosen epilepsi fick vi även konstaterat att hon har en hjärtrytmsrubbning. Men efter många undersökningar har vi nu blivit garanterade att detta är något hon kan leva med utan bekymmer.
Allt runt om epilepsi är väldigt stor och mycket så jag kommer att lägga upp ett inlägg enbart om det framöver.

Så dehär va min stora tös i stora drag


E-nummer

Är det något jag inte blir klok på så är det all skit som proppas i vår mat. E202 E450 E512 etc. Ja listan över E-numren kan göras lång, men vad innehåller dom egentligen? Det kan vara allt från kemiskt framställda produkter till animaliska fetter och syror och mjölk M.M

Man kanske inte reflekterar så mycket över dessa normalt men när man har en allergiker i familjen så måste man veta vad allt i maten är!

Via länken nedan kan du kolla upp vad E-numren innehåller. En bra sidan som jag flitigt använder :-)

Äkta vara E-nummer

Smarrig kladdkaka/muffins

Jag ÄLSKAR kakor och bakverk i alla former och färger.
När jag först skulle börja baka med glutenfritt mjöl och utan mjölk och allt så blev jag lite less. Tyckte att allt smakade mjöligt och tillgjort och allt blev torrt och smuligt.
Nu börjar jag få kläm på det och tycker mig lyckas bättre och bättre i köket.
När jag blev tipsad om detta recept så var lyckan gjord!!!
Detta är i särklass den godaste kladdkaka jag ätit och det bästa av allt är att den är UTAN ALLT, alla kan äta den :-)

Följ länken för att komma till receptet på kakan!

Kladdkaka utan allt

Tips:
Jag serverar denna kaka med uppvispad kokosgrädde med vaniljsocker, mmm mumma!

Idag provade jag att göra muffins utav detta recept. Det blev jätte gott. Jag dubblade receptet och gjorde som det stod. Tog STORA muffinsformar (typ amerikanska) och när det kom till vatten biten så tig jag 1,5-2msk likheter vatten per muffin. In i ugnen i 20-25min. Det blev 14st och dom är snart redan slut :-)
Servera gärna även dessa med kokosgrädden.

Vårdbidrag!

Att vårda ett sjukt barn tar otroligt mycket tid och energi.
Att söka vårdbidrag är både krångligt och tidskrävande, jag ska här samla lite nyttig info och tips för dig som har tänkt att söka vårdbidrag. Förhoppningsvis känner du dig lite mindre förvirrad efter att läst info och länkar i detta inlägg.

Jag kommer att skriva lite om det i stora drag och i mina länkar kan du läsa mer om det.

VAD ÄR VÅRDBIDRAG?:
Vårdbidrag är en ersättning man kan få för merarbete och merkostnader som man har när man man vårdar ett sjukt eller funktionsnedsatt barn.
Detta bidrag ansöks hos och betalas ut av försäkringskassan.

VEM KAN FÅ VÅRDBIDRAG:
Vårdbidrag kan betalas ut från att barnet är nyfött fram till juni månad det året som barnet fyller 19år om barnet pga sjukdom/funktionsnedsättning behöver särskild tillsyn under minst 6månader, eller om barnets sjukdom/funktionsnedsättning medför stora merkostnader.

HUR MYCKET ÄR ETT VÅRDBIDRAG:
Ett helt vårdbidrag är 250% utav prisbasbeloppet som i år (2013) är 44500:-
Man kan få ett helt, tre fjärdedels 3/4, ett halvt 1/2, ett fjärdedels 1/4.
Som tumregel har man att 10timmars mertid per vecka ger 1/4 vårdbidrag, 20timmar bli 1/2 osv.
Utöver vårdbidraget som ersätter mertid och omvårdnad så kan man även få en skattefri del som ersätter för merkostnader. Hur mycket man får för sina merkostnader är individuellt anpassat men det finns vissa kriterier som försäkringskassan har. Man kan få...
*18% för merkostnader som uppgår till 18% men inte till 36% (= 8010:- till 16020:-)
*36% för merkostnader som uppgår till 36% men inte till 53% (=16020:- till 23585:-)
*53% för merkostnader som uppgår till 53% men inte till 69%(=23585:- till 30705:-)
*69% för merkostnader som uppgår till 69% och utöver det. (= över 30705:-)
Man kan även få vårdbidrag som enbart baserar sig på merkostnader. Detta gäller om man har merkostnader på minst 36% och utbetalas för 36eller 62,5%

ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN SÖKER VÅRDBIDRAG:
Att söka vårdbidrag är rätt krångligt. Tänk på att försäkringskassans handläggningstider kan vara väldigt låååånga. Dom säger själva att handläggningstiden är på tre månader men jag själv fick vänta i 6,5 månader innan beslutet kom.
Blanketter för ansökan finns på försäkringskassan hemsida. Du ska bifoga ett läkar intyg på ditt barns sjukdoms bild och det är väldigt bra om din läkare kan styrka all mertid och ev alla merkostnader du har för ditt barn, annars kan det bli lite svårare att få igenom.
Tänk på att du skall ta upp mertid och merkostnader som är UTÖVER vad som är normalt för friska barn i samma ålder.

Mitt tips är att föra dagbok hemma under ca en veckas tid där man skriver upp exakt hur lång tid alla olika moment tar, som ex insmörjning, medicinering, extra disk, tvätt etc. Detta ger dig mer kött på benen och du slipper att högsta fram ungefär hur långtid de olika sakerna tar.

Glöm inte att extra tvätt nerför extra kostnad, inköp av köks redskap, receptfria läkemedel, bensin och P-avgifter vid sjukhusbesök, M.M
Listan kan göras JÄTTE LÅNG!
Ta god tid på dig när du ska göra din ansökan och titta på den flera gånger innan du skickar in den ifall du möjligtvis kommer på något du kanske glömt.

Följ gärna länkarna här under för mer info.

Astma och allergiförbundet

Lathund (se gärna cheklistan längre ned)

Försäkringskassan om vårdbidrag + blanketter

Konsumentverket om merkostnad vid specialkost








Försäkringskassans info om vårdbidrag

Tezz Ann Jonasdottir

Bloggens huvudperson och min lilla katastrof ;-)



Vart ska man börja med denna lilla prinsessa?
En liten tös som föddes en dag i maj år 2010!

Redan under graviditeten så strulade detta lilla flickebarn. Förlossningen satte igång hela 16v för tidigt första gången, läkarna fick stopp på det men 3v senare (nu 11v förtidigt) satte det igång igen. Nu blev det många och långa sjukhusbesök med mycket mediciner och restriktioner för att sedan plocka ut vår lilla skönhet 4v förtidigt :-)

Tezz problem startade tidigt i livet, redan andra levnadsdagen faktiskt med bl andningsuppehåll. Läkarna tyckte sig känna en höftledsluxation som senare visade sig vara något mycket mer komplicerat och ovanligt. Hon hade inga höftskålar!
Vid 2-3v ålder så satte problemen igång som senare skulle visa sig beror (till stor del) på div allergier. Det började med att hon var väldigt slö och fick nässelutslag titt som tätt.
Vid 4v ålder så började hon kräkas otroliga mängder och med en väldig kraft. Hon hade mellan 6-12 diarrer per dag som innehöll antingen slem, vatten, blod eller alla tre på engång.
Vid 3 månaders ålder blev hon väldigt dålig. Sov nästan hela tiden, en bra dag var hon vaken 1-1,5h på hela dygnet. Hon var helt likblek med mörka ringar under ögonen. Gick ner i vikt. Kräktes mer och mer och diarréerna höll i sig. Nu var både jag och läkarna djupt oroade för den lilla och hon lades in på sjukhus första gången. Detta var bara en utav många inläggningar på sjukhus och när Tezz fyllde 1år hade vi spenderat fler nätter på sjukhus än hemma.

Vägen har varit lång, smärtsam, påfrestande och fruktansvärd men nu är vi en bra bit på väg.
Idag har Tezz mängder av konstaterade allergier, främst mot födoämnen. Hon har efter två colo/gastroskopier konstaterat förändringar och svag slemhinna i tjocktarmen samt missbildning på strupen (ett så kallat "pärlband").
Hon har gått rör inopererat i sina öron pga många upprepade öroninflammationer (18st på 11mån)

Tezz allergier är...
*komjölksprotein
*soja
*spannmål = vete, råg, havre, korn. Vete är även luftburet så vi kan inte åka vart vi vill :-(
*baljväxter
*fläsk- och nötkött
*potatis
*solros
*vissa råa grönsaker och frukter
*citrus
*kanel
*odlad fisk
*konserveringsmedel
*alla hudkrämer (som vi testat) samt tvätt/skölj medel etc
*vissa antibiotika

Nu har vi och läkarna även satt igång en utredning för EDS på henne. Även om allt pekar på att det antagligen är så, så håller vi tummar och tår på att det är något annat!
Skulle utredningen nu visa på eds så blir det ett eget inlägg senare.

Så hur mår hon idag?
Inge värst vidare bra faktiskt!
Om man inte känner Tezz så ser man inte vid första ögonkast att detta är ett väldigt sjukt barn. Men tillbringar man lite tid med denna lilla docka märker man ganska snabbt att allt är inte riktigt som det ska.
Hon har ofta (om inte alltid) ont någonstans. Hon har konstant klåda pga sina allergier och svampinfektioner. Hon är otroligt orkeslös och sitter gärna still och tar det lugnt.

Jag önskar verkligen att vi snarast ska få ordning på min lilla skatt och att hon får slippa smärta och besvär
<3

Allergi eller inte allergi?!?

Jag har förstått på lite olika internet sidor och forum att det råder mycket tveksamheter kring huruvida framförallt barn är allergiska eller inte.

Jag har hört allt från att "det kan inte vara födoämnes allergi för barnet har inte diarré" till "det måste vara allergi för han/hon har fått prickar på kroppen"
I vissa forum har folk blivit ifrågasatta utav vården trotts påvisade allergier genom ex blod/prick tester etc etc.

Tänkte här skriva ett litet inlägg som förhoppningsvis kan hjälpa till och vägleda lite.

Bland små barn så är allergi mot mjölk, ägg och nötter inte ovanliga tyvärr. Dom riktigt små som visar på allergi brukar oftast växa ifrån det och vid 3-4 års ålder kunna äta det igen.
Det finns givetvis många många fler allergier som kan drabba små barn men det är lite mindre vanligt (inte för den saken ovanligt)

Klassiska tecken på allergi är...
*Återkommande nässelutslag som uppkommer utan uppenbar anledning.
*svullen och eller öm mage.
*diarre/förstoppning
*svullnad av läppar och eller tunga
*utslag runt och eller i munnen
*röda kliande och eller rinnande ögon
*sveda i mun/hals
*kräkningar
*luftrörs problem som ex astmatiska symtom

Utöver ovanstående så finns det mängder av symtom och tecken på allergi som kan vara allt från matvägran, orolig sömn, hyperaktivitet, irritation, uttalad trötthet, blod i avföring M.M M.M
Ett vanligt missförstånd som jag stött på är att folk i allmänhet tycks tro att om man är allergisk så får man diarré när man utsätts för sin allergi. Detta behöver absolut inte vara hela sanningen, många barn reagerar faktiskt med förstoppning istället.

Barnet behöver absolut inte ha alla dessa symtom utan kan bara ha ett eller kanske två och ändå vara allergiskt.
Om du misstänker allergi hos ditt barn så rekommenderar jag att man går till sin vårdcentral eller ev Bvc och begär att få remiss skickad till en allergolog, en läkare med kunskap om just allergi.
Man bör absolut inte nöja sig med vad en vanlig allmänläkare säger!
Väl på plats hos allergi läkaren så går man igenom sitt barns symtom och besvär. För gärna dagbok över allt i nån vecka så du kan ta med till läkaren. Ta gärna bilder och visa hur ex hudutslagen ser ut, svullnader etc. (Detta är absolut inte nödvändigt men ett bra komplement till din historia)
Om läkaren undersöker och tar prover, blod eller pricktester som är negativa så betyder inte det per automatik att barnet inte är allergiskt. Blod prov och pricktester speciellt hos små barn kan vara VÄLDIGT missvisande.
Om din misstanke kvarstår mot allergi trotts neg prover så be om att få göra Patchtester (så kallt lapptest) det innebär att små plastkoppar med det misstänkta födoämnet i tejpas fast på ryggen, där får dom sitta i 2-3dagar för att sedan tas bort och läkare avläser resultatet.
Skulle även detta vara neg men din misstanke mot allergi kvarstå så finns det bara eliminering och provokation kvar. Det innebär att det misstänkta födoämnet helt tas ur kosten under en tid för att sedan införas igen och då se om man får en reaktion.
Om man ex är överkänslig och inte allergisk så kan det visas på detta sättet.

Tyvärr så har det hänt alltför många gånger att man inte får den hjälp som man behöver och har rätt till i vården idag. Jag själv och många andra med mig har fått kriga och bråka för att bli tagna på allvar när vi kommer in med våra små liv. Så här ska det absolut inte vara men jag vill ändå lägga ut ett varningens ord och förbereda på att det kan bli strid mellan dig och vården. I nästan alla fall jag har hört om så har det varit mamman/pappan som haft rätt. Prover och utredningar har efter många om och men visat sig vara precis sim mamman/pappan misstänkt från början.
Som förälder känner man sitt barn allra bäst och man bör gå på sin magkänsla. Känner du att det är något som inte stämmer och som är fel hos ditt barn så ge dig inte innan du fått en förklaring på det specifika som du känner.

Jag vill också tillägga att bara för att men har ovanstående symtom behöver inte det betyda att man är allergisk. Det kan finnas många olika förklaringar till alla ovan nämnda symtom.

//
Sandra




lördag 19 januari 2013

Köttfärssås med inspiration från Asien

Detta kan nog vara den godaste köttfärssås jag ätit!
Väldigt nyttig och ja, nyttig mat kan vara gott :-)

Du behöver:
1st RÖDLÖK
1bit INGEFÄRA
Ca500g KÖTTFÄRS (vi använder älg men funkar fint med vad som)
500g TOMATKROSS
2st MORÖTTER
1bit VITKÅL
1-2VITLÖKSKLYFTOR
1-2dl VATTEN
SALT och PEPPAR

Gör såhär:
Hacka rödlöken. skala och riv morötterna grovt. strimla vitkålen.
Stek upp rödlöken tillsammans med köttfärsen.
Riv ner ca 2msk ingefära (tänk på att ingefära kan bli starkt så börja försiktigt och fyll hellre på)
Pressa i vitlöksklyftorna. Häll på de rivna morötterna och den strimlade vitkålen. Låt fräsa ca 5min.
Häll på de krossade tomaterna och vatten, salta och peppra efter smak (jag hade även i lite grillkrydda) låt alltsammans koka i ca 5min.
KLART!
Serveras med ris, gärna jasmin.

Tips:
Om du tål soja så är det jätte gott i denna köttfärs, ca 2-3msk.

onsdag 16 januari 2013

Pektin istället för gelatin

Undra om alla verkligen tänker på vad dom stoppar i sig?

Då min dotter inte tål varken fläsk eller nötkött så ställer det till det en del vid matlagning och bakning mellan varven.
Näst intill allt måste lagas från grunden och till mycket av bakningen och godis görandet behövs gelatin av olika anledningar.
Gelatin är animaliskt och kommer ofta från gris, alltså kan jag inte använda detta i bakningen/godis görandet.

Jag har provat mig fram med fruktpektin och det fungerar kanon!
Pektin finns naturligt i många frukter och bär ex äpple, citron, vindruvor.
Läste också precis en artikel där dom menar att pektin kan vara med och förhindra/förebygga cancer.
Då förenar vi nytta med nöje :-)

Länk till artikeln

Studier Pektin

tisdag 15 januari 2013

Så här kan Potatis allergiker äta potatis

Min dotter är allergisk mot potatisstärkelse. När vi fick veta detta blev det ett problem då vi använder väldigt mycket potatis i vår familj.
Min kära far som är kock tyckte att jag skulle prova att "dra ur stärkelsen" ur potatisen.
?!?!? Va min enda tanke...
Han instruerade och jag testade. JAAA det funkade.
Med detta knep kan min lilla potatis allergiker ändå äta potatis. Jag har även bett en annan familj med en potatis allergiker att prova och japp, det fungerade för dom också!

Gör såhär:
Skala potatisen.
Lägg den i en tätslutande burk (gärna glas burk med lock) och täck med kallt vatten.
Ställ i kylen och byt ut vattnet minst 1 gärna 2-3 gånger per dag i ca 3 dagar (vissa räcker med 2dagar, vissa behöver 4dagar man ser när det inte ligger "mjöl" på botten)
Nu kan du koka och servera potatisen precis som vanligt.

Det låter jätte bökigt men det är det inte. Den sköter ju sig själv i kylen. Jag har som rutin att byta vattnet vid frukost och kvällsmat.

OBS!
Känner du dig minsta osäker på om detta verkligen kan fungera för dig/ditt barn så rådfråga dietist/läkare först
OBS!


Raggmunk alt tjockraggmunk

Raggmunk

Lätt att göra och super gott, barnens favorit

Du behöver:
4st ÄGG
4dl MJÖL (jag använde maizena, ris, bovete, majsmjöl)
7-8dl RISMJÖLK
4-6 POTATISAR
2tsk BIKARBONAT alt BAKPULVER (behövs endast vid tjockraggmunk)
SALT
MJÖLKFRITT FLYTANDE MARGARIN

Tillbehör:
2paket KALKON BACON alt vanlig bacon om man tål det (valfritt)
VITKÅL
RÅRÖRDA LINGON
Ev äppelmos

Gör såhär: (tjock raggmunk)
Sätt ugnen på 225grader
Skala och fin riv potatisen.
Vispa upp ägg tillsammans med hälften av mjölken.
Blanda i mjöl ,salt och bikarbonat/bakpulver (går att använda enbart bovetemjöl, blir lite stabbigare/mastigare).
Krama ur potatisen och blanda i smeten.
Vispa ner resten av mjölken.

Smörj en djup ugnsplåt rikligt med mjölkfritt flytande margarin och häll i smeten i plåten.
Sätt in i överdelen av ugnen i ca 20-30min.

Under tiden det står i ugnen så passa på med tillbehören.
Strimla vitkålen fint (eller gör som jag, ta en osthyvel och hyvla vitkålen. Går mycket fortare) blanda i lingon efter smak.
Stek kalkon baconet knaprigt.

När raggmunken är klar så servera med vitkål salladen, kalkon bacon och lingonsylt alt äppelmos.

SMAKLIG MÅLTID!

Har man lite mer tid så kan man göra vanliga raggmunkar utav samma recept, uteslut då bara bikarbonat/bakpulver och stek dina raggmunkar i stekpanna. Serveras med likadana tillbehör.

TIPS!
Kontrollera alla ingredienser efter släktingar till/ spår av ämnen som du kanske inte tål!

Omelett på bara 3minuter

Omelett på 3min!

Har man inte riktigt tid att ställa sig och laga mat så är den här omeletten optimal.
Det tar bokstavligen 3 minuter, lagas i micron och är lika uppskattad utav mig som av barnen.

Du behöver
2ÄGG
2msk VATTEN alt grädde för den som tål
SALT och PEPPAR

Och det är tro det eller ej allt som behövs!

Gör såhär:
Knäck äggen i en djuptallrik eller en liten ugnssäker form, vispa upp med ex en gaffel. Blanda i vatten och salt och peppar efter smak.
Ställ in i micron på full effekt i 1 min, rör om och åter in i micron på full effekt 1-2min.
KLART!
servera gärna med sallad och/eller bröd.

När jag inte har så bråttom så kan man ha i nästintill vad som helst i denna omeletten. Jag brukar fräsa upp lite lök och svamp som jag har i, eller den kokta potatisen som blev över från igår med lite korv och broccoli kanske.
Om du ska ha i något i din omelett så gör precis som ovan men vänta med att hälla i dina övrigt valda ingredienser tills omeletten skall in i micron andra gången.
Alltså...
Vispa upp ägget med vatten och salt/peppar. In i micron 1 min. Rör om, häll i dina valda ingredienser och in i micron 1-2 minuter.



Familjen kaos

Man fastnar i bilkön på väg hem ifrån jobbet. Ringer dagis och fritids för att tala om att man blir lite sen. Skynda, skynda, skynda. Väl hemma så ska skolväskor och gympa påsar snabbt packas om inför morgondagen, läxor ska läsas, snabbt få i barnen en smörgås, packa rid/hockey/fotbolls väskan och iväg. Handlar lite snabbt på vägen hem för mjölken var visst slut hemma. Kommer hem, byter om, laga mat och hemmet ser ut som huset Gud glömde, fram med sorterings handskar och dammsugaren och det gärna samtidigt som man ska få sina små i säng. KAOS!

Detta scenario är något alla småbarns familjer upplever någon gång, för vissa händer det ofta och för andra nån enstaka gång men det händer ALLA.
Då får man kompromissa lite med sig själv och prioritera om.
Badet byts ut mot en snabb dusch, rid/hockey/fotbolls väskan ställs undan lite diskret i ett hörn ouppackad, städningen blir mer en snabb undan röjning och dammsugaren får vila tills imorgon, matlagningen byts ut mot hämt mat. Tack gode Gud för hämt mat!!!

Men i alla hem funkar inte den om prioriteringen, exempelvis pga att någon i familjen är astmatiker och skulle du skippa dammsugningen den dan även om det bara var för idag så blir det en medicinsk katastrof. Du kanske inte kan lösa matlagningen med hämt mat för att någon i familjen har så många och kraftiga födoämnes allergier att det faktiskt inte finns något du kan köpa färdigt.
Min familj är en sådan familj! Det är verkligen inte någon dans på rosor att försöka hålla min familj igång och fungerande men vi gör så gott vi kan och lär oss nya knep för att få vardagen att fungera nästan varje dag.

Bloggen får bli min "terapi" och jag hoppas samtidigt kunna inspirera med tips, trix, recept och goda råd.