lördag 5 december 2015

Julbröd / vörtbröd

Idag tjuvstartade vi julen här hemma med julskinka (kalkon eftersom Tezz inte tål gris).
Och till julkalkonen vill man ju ha vörtbröd, MEN inga vörtmixer, vörtbröd finns som tösen tål :-(
Så i år va de dax ät ge sig på och baka naturligt glutenfritt bröd utan mjölk, soja, och alla annan skit som tösen bestämt sig för att vara allergisk emot och GUD SÅ GOTT DET BLEV!! Till och med sambon som är riktigt kinkig med sitt vörtbröd tyckte att detta var toppen.

Vi gjorde frallor istället för limpa och detta receptet ger 10st frallor att avnjuta

Du behöver:
25g jäst för söta degar (ett halvt paket)
5dl glögg (se upp med innehållet) (jag gör egen glögg)
1tsk pomeransskal i pulverform
0,5tsk ingefära i pulverform
1tsk salt
2tsk xanthangum
1tsk "svärta" ex colorit om man tål eller svart karamellfärg (endast för färgens skull)
2tsk fiber husk
1,5dl bovete flingor
2dl Jytte mjöl
2dl bovetemjöl
0,5dl olja
1dl russin (kan uteslutas med då rekommenderas 0,5dl lingonsylt)
+ ca 0,5dl boveteflingor att strö över frallorna

Gör såhär:
* värm glöggen till 37grader (finger varm)
* smula jästen i en bunke och slå över glöggen, rör om tills jästen löst sig
* blanda i fiber husk, ingefära, pomerans och salt och collorit och rör om
* blanda boveteflingor, bovetemjöl, Jytte mjöl och xanthangum i en bunke och häll i jästspat i hushållsassistent.
* häll i oljan och låt gå i assistenten i ca 5min (kolla så att allt blandas väl och "hjälp till" vid behov)
* blanda sist i russinen (används lingonsylt istället så kör i det samtidigt som oljan)

* låt jäsa på varm plats under bakduk i ca 45min
* sätt ugnen på 200 grader
* ta fram en liten skål med vatten att fukta händerna med.
* rulla ca 10st frallor utav degen (ta vatten på händerna mellan varje fralla så de inte fastnar på händerna)
Tänk på att försöka pressa frallorna så LITE som möjligt för att behålla så mycket luft från jäsningen som möjligt
* lägg frallorna på bakplåtspapper klädd plåt
* strö över lite boveteflingor
* låt jäsa ytterligare ca 30mim under bakduk
* grädda i mitten av ugnen i ca 15-20min det viktigaste med glutenfritt bröd är innertemperaturen och inte tiden. Är dom inne för länge blir dom torra ich smuliga och är dom inne för kort tid så blir det kompakt och degigt så temperatur är À och O. Mellan 95-97 grader ska bröder ha, då är det klart

* ta ut ut ugnen och låt svalna

KLART!!

Himmelskt gott vörtbröd / julbröd med julskinka och senap på, mumms
Nu ska jag prova att sätta en likadan deg fast med surdeg istället för jäst, resultatet på de får ni imorgon *spännande*



Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar