torsdag 3 december 2015

Mintkyssar

jul, jul, jul! Här var de julgodis :-)

Mintkyssar är lite av en favorit bland mina barn, eller ja, mina stora barn iallafall. Den lilla hoppar gärna dessa (hur i hela friden hon tänkte där för dom är ju så ljuvligt goda)

Eftersom den lilla allergikern inte är yberförtjust i dessa så brukar jag faktiskt synda och göra dessa med ägg då det är betydligt lättare och mindre tidskrävande än de utan ägg men det går att göra bägge varianter och slutresultatet är faktiskt de samma

Bägge recepten är iallafall naturligt glutenfria och mjöl fria (och utan soja och spannmål och alla andra konstiga allergener)

Vi börjar med receptet på de med ÄGG...

Du behöver:
1st äggvita
3-4dl florsocker (beroende på hur stor äggvitan är, liten äggvita= 3-3,5dl stor äggvita= 4dl)
5-7droppar pepparmyntsolja (beroende på hur mycket mintsmak man vill ha)
Ca 50g mörkchoklad (se upp med innehåll så den är fri från alla allergener)

Gör såhär: detta recept ger ca 100st
*vispa äggvitan till ett hårt skum (ska gå att vända skålen utan att innehållet rör sig)
* blanda i pepparmyntsoljan
* vispa i florsockret (ska det varar riktigt rätt och riktigt så skall florsockret siktas i men det orkar aldrig jag)
* häll smeten i spritspåse (alt i fryspåse och klipp ett liiitet hål i ena hörnet)
* spritsa ut på bakplåtspapper till ca 1-kroners stora plattor.
* låt stå och stela (gärna över natten)

* smält chokladen över vattenbad och droppa/spritsa på en liten klick choklad över alla mintplatyorna.
* låt chokladen stelna alt ställ en stund i kylen.

Klart!!!


Och så till den äggfria varianten. Detta recept funkar bättre och bättre ju fler gånger man gjort det. Inte helt lätt att få till i början då allt handlar om timing.
Mintkyssar utan ägg

Du behöver:
1dl vatten
4dl florsocker
1tsk vitvinsvinäger alt ättikssprit
5-7 droppar pepparmyntsoljan
Ca 50g mörkchoklad (se upp med innehållet)
Lite lite olja till att smörja en bunke

Gör såhär:
*smörj en bunke med lite olja
* blanda samman vatten, florsocker och vinäger (alt ättika) i en kastrull och kola upp. Använd gärna en tjockbottnad kastrull
* koka blandningen till ca 115-120 grader. Detta tar ca 10min + - några minuter beroende på spis
(Har du ingen termometer så kan du göra trådtestet för att se om den är klar)
* häll över massan i den smörja bunken.
* blanda i pepparmyntsoljan med en gaffel och rör om ordentligt.
* ställ bunken över ett vattenbad och rör om i blandningen med gaffeln tills massan tjocknat.

* lägg ut små plattor i storlek ca som en 1-krona med hjälp av 2 teskedar på bakplåtspapper
* låt svalna helt och stelna
* smält chokladen över vattenbad och klicka/spritsa på en liten choklad prick på varje mintplatta.
* låt stelna helt alt ställ en stund i kylen

Klart!!





Tips:
Jag är inte den typen av mamma som sitter och klipper och klistrar när vi pysslar, utan vi bakar :-)
Ett jätte roligt "pyssel" för barnen att vara med på är att göra en liten rolig variant av mintkyssarna. Vi gör som såhär då...
*Smält chokladen över vattenbad
*ta en målarfärgs pensel och "måla" insidan utav knäckformar med den smälta chokladen
*låt stelna helt i kylen
*spritsa sedan i mintkyss smeten i knäckformarna och låt stelna över natten.
Klart!

Barnen tycker att det är roligt och resultatet blir väldigt bra.
Som tips är att ställa knäckformarna upp och ner när de är penslade med choklad tills dess att det stelnat, annars har chokladen en tendens att rinna ner i botten på knäckformarna

Denna variant lämpar sig dessvärre bara åt smeten MED ägg då den äggfria smeten tyvärr är för varm när den ska hällas upp och då smälter chokladen :-(

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar