lördag 5 december 2015

Hallon mousse

Imorgon ska vi på kalas hos min lillebror som fyller år.
Dom ska bjuda på kladdkaka med hallonmousse och med tanke på min dotters extrema allergier så vågar jag helt ärligt inte låta dom baka "Tezz vänligt" (1000 tack ändå Linn <3)

Jag ställde mig nu och försökte få till en mousse utan mjölk, utan gelatin och utan ägg. Peace of cake haha. MEN så gott det blev.

Jag gjorde först en choklad botten ifrån glutenfria bakboken (riktigt bra inspirationskälla btw) och sedan när den svalnat så åkte moussen på.

Till moussen behöver du:
200g frysta hallon
4msk socker
2krm vaniljpulver (pulver och inte socker)
3dl kokosgrädde (endast det tjocka vita)
3tsk agar agar (vegetabiliskt gelatin utav alger)

Gör såhär:
* Låt hallonen tina och mosa dessa med en gaffel tillsammans med socker och vaniljpulver i en kastrull.
* Blanda i agar agar och sätt på plattan
* låt koka upp och sänk direkt värmen till 1:an och låt små puttra under omrörning då och då i ca 8min, ta sedan av den från plattan
* vispa kokosgrädden fluffig och vispa ner den avsvalnade hallonblandningen i kokosgrädden

Nu är det klart att användas !!!
Antingen som tårtfyllning eller direkt ner i portions glas för servering eller som jag nu gjorde, smeta över den på en chokladkaks botten.
Sedan vill den stå i kylen och svalna ordentligt i minst en timma men gärna mer.

Super gott och super enkelt.

Tips:
Den är god att servera som den är med ex lite riven mörkchoklad och färska blåbär på, eller krossa lite småkakor uppe på strax innan servering.

Denna sats blir lagom som ett lager i en tårta, tänk då på att det kan va bra att ha tårtbotten i en springform, hälla på moussen och ställa kallt i nån halvtimma-timma innan nästa tårtlager åker på.
Hallonmousse och chokladmousse är ju toppen ihop och passar utmärkt som kombo på tårta (recept på chokladmousse kommer)

För den som tål gelatin (gris) går agar agar att byta ut mot vanlig gelatin

Och för den som tål ägg går det fint att byta ut agar agar mot 2 hårt vispade äggvitor. Tänk då på att vända ner hallonen och sockret i äggvitorna och att hallonen endast ska mosas och inte kokas först.

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar