söndag 3 februari 2013

Innehåll / spår av

Innehållsförteckningen av många livsmedel kan vara jätte svårt att tyda. Det finns massor med konserverings medel, E-nummer och spår av som kan göra att många allergiker backar och inte vågar för risken att få i sig något man inte tål.

Jag ska försöka hjälpa till att reda ut vad som är vad här.

Först och främst "spår av". Vaddå spår av? hur mycket spår? funkar det?
För att inte kunna äta sånt som har "spår av " så ska man vara VÄLDIGT allergisk. Spår av innebär inte att det finns i produkten utan att produken kan ha varit i kontakt med ämnet som märks "spår av"
ex.
*Produkten tillreds i samma kärl som som ämnet som märkts ut (givetvis rengjort emellan)
*Produkten hanteras i samma rum som ämnet som märkts ut
*Produkten fraktas i samma transporter som ämnet som märkts ut
osv osv
Alltså finns inte det utmärkta "spår av" ämnet direkt i produkten utan tillverkaren kan inte med säkerhet säga att produkten inte på något sätt varit i kontakt med ämnet som dom märkt ut "spår av"
Ex på det är Risentas bovetemjöl som är märkt "kan innehålla spår av soja" efter kontakt med risenta så visade det sig att dom transporterar bovetet i samma lastbil som dom har sojabönor. Båda två förpackade i varsina behållare men ändå i samma transport.

För bara ett par år sedan så märktes varor hej vilt med spår av. Detta är idag inte ok enligt lagen. Tillverkaren har en skyldighet att se till att det som står på innehållsförteckningen är det som finns i den färdiga produkten. Spår av får endast användas om det finns en risk att produkten blivit utsatt för en kontaminering!
Så kort och gott... Hör med din läkare och eller dietist om det är så att du måste unvika varor som är märkta med "kan innehålla spår av". Högst troligt behövs detta inte och då blir ofta utbudet av varor för allergiker lite större.


Sedan till vad som måste stå på innehållsförteckningen och inte!

Ingredienserna i en produkt måste märkas ut enligt lag och skall märkas i storleks ordning. Det betyder att varans innehåll utav det som står först finns det mest utav och det som står finns det minst utav i den färdiga produkten.

Vissa ingredienser får kategoriseras, som ex "vegetabilisk olja/fett" istället för att skriva solrosolja, kokosfett osv osv.

Ingredienser som har sitt ursprung i ett allergen (som kan ge allergiska reaktioner) måste ALLTID märkas. som ex mjölkprotein.
De allergen som MÅSTE märkas ut är
*Spannmål (vete, råg, korn, havre, spelt, kamut och korsningar däremellan)
*Kräftdjur
*Ägg
*Fisk
*Jordnötter
*Nötter (mandel, hassel, valnöt, cashew, pekan, paran, pistage, makadamia & queensland)
*Soja
*Mjölk och laktos
*Selleri
*Senap
*Sesamfrö
*Svaveldioxid & sulfit som är mer konsentrerat än 10mg/liter
*Lupin
*Blötdjur
Sedan finns det givetvis fler ingredienser som är allergena men det är bara ovan nämnda som MÅSTE märkas (som har märkningskrav)
Är du osäker på något i din produkt så kontakta tillverkaren.


Sedan finns det dom som är så hysteriskt allergiska att dom reagerar på obefintliga mängder utav vissa saker. Min dotter är en utav de få som reagerar på ALLT!
ex så står det i innehållsförteckningen på panodil att den bl innehåller maltitol. Maltitol är ett socker som utvunnits utav korn, men i den färdiga produkten så är själva kornet så nedbrutet att det inte gå att mäta några värden utav korn alls, och då behöver inte heller tillverkaren märka produkten med KORN.
Likförbannat reagerar min dotter på detta. Hon reagerar alltså på något som inte ens går att mäta i värde, men kornet finns ändå där och det räcker.
Misstänker du att du eller dina barn reagerar på något i innehållsförteckningen så skicka ett mail till tillverkaren och be att få alla ingredienser specifiserade och på såsätt kan du kontrolera om det finns något i som kan vara orsaken till er reaktion.

Hoppas att detta inlägg kan hjälpa någon stackars vilsen själv i allergi djungeln =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar