onsdag 27 februari 2013

Harmlös förkylning?!?

Alla barn blir förkylda och under de första levnads åren så upplever man ofta att barnet är mer sjukt än friskt. Tyvärr är detta helt normalt och något alla små barn måste gå igenom för att bygga upp ett starkt och fungerande immunförsvar. Att små barn är förkylda så mycket som tio gånger per år är inte ovanligt och är heller inte anledning till oro. Däremot tycker jag att vården är dels dåliga på att informera föräldrar om detta och dels är dom väldigt dåliga på att lyssna på oss föräldrar när vi kommer in med våra sjuka barn. Som mamma/pappa känner man sitt barn bäst och är också de enda personerna på planeten som vet vad som är okej och inte OAVSETT vad vårdpersonal säger är normalt och inte.

Sök vård åt ditt barn om...
*febern inte ger med sig efter ett par dagar
*du inte kan få ner febern under 38,5grader trotts febernedsättande
*barnet är tydligt påverkat utav infektionen. Att barn är trötta och sover mycket under förkylning är normalt men om barnet inte orkar/vill leka, är blekt och hängigt så är det inte okej.
*inte dricker eller kissar normalt. För varje grad febern stiger ökar vätskebehovet med 10%. Att barn inte vill äta i samma utsträckning när dom är sjuka är normalt och då är det bra att erbjuda lite av varje, allt är bättre än inget.

Det är bra om du för dagbok över både feber och vätske/mat i taget som du kan ta med och visa för vårdpersonalen.

Sen finns det barn som Tezz som är väldigt infektionskänsliga.
Tezz drog på sig en vanlig hederlig tillsynes harmlös förkylning med lite hosta, snuva och feber. Dagarna gick och hon blev allt sämre och febern högre.
Pga Tezz komplicerade allergier och vardagsbesvär så drar jag mig alltid in i det längsta för att åka in till en akutmottagning med henne. Resultatet av dessa besök brukar vara att hon är sämre när vi kommer därifrån än va hon var när vi åkte in tyvärr.
Men denna gången kände jag att vi inte hade något val, tösen låg fullkomligt utslagen i över 41graders feber, tung andad och orkade inte svara på tilltal.
In till akuten och där gick allt fort! För omväxlingsskull så var jag riktigt nöjd över hanteringen utav Tezz på akuten. Vi fick med en gång ett eget rum för att minnimera risken för att Tezz utsattes för sina luftburna allergier, sköterskan tog en snabb titt på henne och gick raka vägen och hämtade en läkare.
Läkaren kom in tig lite prover och konstaterade snabbt att Tezz hade en vanlig virusinfektion + att hon behövde hjälp med andningen.
Inom loppet av 2 timmar hade vi gjort undersökningar, inhalerat, satt infarter och blivit flyttade till avd för inläggning.
Så mycket för HARMLÖS förkylning!!!
So far so good...
Tezz är väldigt skör och det ena blodkärlet efter det andra sprack och vi fick inte i henne dropp i den farten som var önskad. Tösen blir sämre och sämre och kl 3 på natten tar läkaren beslut om att det är dax för personal från IVA att komma och titta på henne, lägger upp en behandlings plan om hon inte frisknar till i det närmsta timmarna. Fullt pådrag hela natten och nu börjar jag faktiskt bli orolig.
På morgonen ser vi hur Tezz svullnar upp i ansiktet (?) nässelutslagen sprider sig som en löpeld på tösens kropp och vi står alla som ??? Vad händer nu?
Jag går ut i köket på avd för att hämta lite jos till henne och där möts jag utav anledningen till att tösen ligger och svullnar.
En sköterska står i köket och är precis i färd med att ta ut ett par ny bakade scones ur ugnen!!??!!
Dom hade alltså ställt sig och bakat på avd trotts att det finns information överallt om att Tezz har luftburna allergier mot vete!!
Jag trodde nästan att jag skulle explodera fullständigt!!! Men det hjälper ju inte tösen nu.



Tösen blir sakta men säkert bättre och efter 2dagar beslutar vi att åka hem då jag känner att personalen här på avd inte har den blekaste aning om vad dom gör, nu är det söndag kväll och imorgon kan jag kontakta Tezz ordinarie läkare och få den hjälp som tösen faktiskt behöver!!
Enl läkarna på avd har Tezz dragit på sig lunginflammation och för att kunna inhaleras kontinuerligt så måste hon vara sjukhusbunden (?) ALDRIG I LIVET!! Jag stannar inte en sekund längre än nöden kräver då jag känner att vi ligger där med Tezz liv som insats.
Måndag och vi får kontakt med våra läkare som tar sig en titt, fnyser åt den vård tösen fått och lägger upp en plan som innebär behandling i hemmet :-) Tezz har nu fått med sig en stor inhalerings apparat som hon skall andas i var tredje timma dygnet runt och ska komma tillbaka på fredag för ny bedömning! Tack gode Gud för läkare som vet vad dom gör!

En liten rekommendation... Åk aldrig in till barnakuten på östra med ett barn som är sjukt! Dit åker man med brutna ben, öroninflammation eller om man själv vet vad som är fel. ALDRIG med ett barn som är riktigt sjukt och som behöver vård! Om man mot förmodan måste åka in se då till att INTE hamna på avd 330 akut kortidsvård. För oss har det alltid inneburit problem!

Bilden är tagen ett dygn efter mjöl incidenten och visar det som är kvar av nässelutslagen. Det är ju kanon att ett barn som redan ligger och kämpar med virus + lunginflammation ska behöva arbeta med allergiska reaktioner också tack vare att sjukvårdspersonal inte klara av att göra sitt jobb!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar