Sidor

torsdag 30 november 2017

Saffrans knyten

När vi ändå var i farten idag och gjorde lussekatter så passade vi även på att göra dessa supergoda saffransknyerna fyllda med mandelmassa. Asså.... MUMMA!!!!
Naturligt glutenfria, utan ägg, utan mjölk, utan soja och baljväxter och helt vegan vänliga.

Du behöver en deg sats till lussekatter + 150g mandelmassa och 100g mjölkfritt smör
Lussekatter

100g mjölkfritt SMÖR
5,5dl mjölkersättning (jag använde risdryck)
3/4 packet jäst för söta degar.
1g SAFFRAN
7,5dl mjölmix (jag tog 1dl ris, 2dl fullkorns ris, 1dl råris, 1,5dl bovete)
1,5dl stärkelse ex potatismjöl, maizena, tapioka (jag tog tapioka)
1dl socker
2msk sirap
0,5tsk salt
1krm vaniljpulver
3msk fiberhusk
2krm XANTAMGUM (kan bytas mot 1tsk fiberhusk)

Fyllning:
150g mandelmassa (se upp med innehåll vid allergi)
100g mjölkfritt smör

Något att pensla bullarna med ex uppvispat ägg, sockerlag, kaffe + pärlsocker till dekorering.

Gör såhär:
* blanda saffran och mjölkersättningen i en kastrull och värm till 37 grader
* smula jästen i en bunke, häll över "mjölk" blandningen och häll i socker, sirap, salt och vaniljpulver. Rör om tills jästen löst sig.
* blanda samman de övriga torra ingredienserna och arbeta kraftigt in i jästblandningen (gärna med bakmaskin)
* skär de mjölkfria smöret i kuber och släng i degen en i taget. Arbeta kraftigt till de blandat sig ordentligt i degen.
* lägg gärna en plastfilm över degen och låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timma (jag jäser mina degar i ugnen på ca 40 grader)
* ta fram din deg
* sätt ugnen på 225grader
* dela degen i lika stora delar (blir ca 20-25st beroende på storlek)
* platta till eller kavla ut degbitarna till ca 0,5cm tjocklek.
* lägg en klick mandelmassa fyllning i mitten av varje (ca 0,5msk)
* vik in kanterna efter eget tycke och gör små knyten av dem.
* låt jäsa under plastfilm/bakduk i ytterligare ca 30min
* pensla bullarna med vad du valt (jag tar alltid sockerlag) och strö över lite pärlsocker
* sätt i mitten av ugnen och grädda i ca 15-20min beroende på storlek (jag gjorde 23st och gräddade mina i 18min)
* pensla bullarna igen direkt när de kommer ur ugnen (då håller de sig saftiga)
* låt svalna på galler

Klart! 


Läs gärna mitt tips på hur man lyckas med saffrans bröd vis länken här Saffran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar