Sidor

torsdag 30 november 2017

Lussekatter / lussebullar

En bekant hörde av sig och behövde hjälp med recept på lussekatter så här i jule tider och då insåg jag att jag inte lagt upp något recept. Började leta runt som en tok och kunde inte hitta mitt recept. Så med kli i fingrarna och med tösen hemma från skolan så var det en utmärkt idé att ta fram experiment fingrarna och försöka få till en bra lussedag. Till vår lycka så satt de på första försöket. En lättarbetad deg som jäste bra och bullar som smakade fantastiskt. Degen är naturligt glutenfri, fri från ägg, soja, baljväxter mjölk och antat otäckt i allergivärlden. Går utmärkt att använda om man vill baka behandla lussebullar.

Du behöver:
100g mjölkfritt SMÖR
5,5dl mjölkersättning (jag använde risdryck)
3/4 packet jäst för söta degar.
1g SAFFRAN
7,5dl mjölmix (jag tog 1dl ris, 2dl fullkorns ris, 1dl råris, 1,5dl bovete)
1,5dl stärkelse ex potatismjöl, maizena, tapioka (jag tog tapioka)
1dl socker
2msk sirap
0,5tsk salt
1krm vaniljpulver
3msk fiberhusk
2krm XANTAMGUM (kan bytas mot 1tsk fiberhusk)

Något att pensla bullarna med ex uppvispat ägg, sockerlag, kaffe.
Russin att dekorera med.

Gör såhär:
* blanda saffran och mjölkersättningen i en kastrull och värm till 37 grader
* smula jästen i en bunke, häll över "mjölk" blandningen och häll i socker, sirap, salt och vaniljpulver. Rör om tills jästen löst sig.
* blanda samman de övriga torra ingredienserna och arbeta kraftigt in i jästblandningen (gärna med bakmaskin)
* skär de mjölkfria smöret i kuber och släng i degen en i taget. Arbeta kraftigt till de blandat sig ordentligt i degen.
* lägg gärna en plastfilm över degen och låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timma (jag jäser mina degar i ugnen på ca 40 grader)
* ta fram din deg
* sätt ugnen på 225grader
* dela degen i lika stora delar (blir ca 20-25st beroende på storlek)
* rulla delarna till lussekatter och lägg på plåt.
* låt jäsa under plastfilm/bakduk i ytterligare ca 30min
* pensla bullarna med vad du valt (jag tar alltid sockerlag) och sätt i russin i lussekatterna.
* sätt i mitten av ugnen och grädda i ca 15-20min beroende på storlek (jag gjorde 23st och gräddade mina i 18min)
* pensla bullarna igen direkt när de kommer ur ugnen (då håller de sig saftiga)
* låt svalna på galler

KLART!!!
Läs gärna mitt tips på hur man lyckas med saffrans bröd via länken här Saffran


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar