Sidor

måndag 22 maj 2017

Fyllda vaniljbullar

I helgen fyllde tösen år!! Grattis vår lilla sessa ❤️
När tårtan var bakad så blev det en massa vaniljkräm över som jag tyckte va synd att slänga så jag provade mig på att göra fyllda vaniljbullar utav resterna. När jag var liten kallade vi dom för "snor bullar" mumma så aptitligt de låter *haha*

Detta var ju första försöket och speciellt snygga blev dom inte men väldigt goda iallafall så det är väll ändå vad som räknas :-)

För att göra dessa naturligt glutenfria fyllda vaniljbullarna utan mjölk, ägg, soja, baljväxter etc så behöver du...
Ca 3dl vanilj kräm
Bulldegen:
50g JÄST
3dl MJÖLKERSÄTTNING (jag tog risdryck)
2dl SOCKER
1tsk SALT
2tsk KARDEMUMMA KÄRNOR alt malen kardemumma
150g RUMSVARMT MJÖLKFRITT SMÖR
8dl MJÖL (jag tog 3dl majs, 3dl råris, 2dl bovete)
2,5dl STÄRKELSE ex tapoika, maizena, potatismjöl (jag tog 1,5dl tapoika+1dl maizena)
2tsk XANTAMGUM

GÖR SÅHÄR:
*smula ner jästen i en deg bunke
*värm mjölkersättning, socker, salt och kardemumma i en kastrull fingervarmt.
*häll i mjölkblandningen i jästen och rör om tills jästen löst upp sig.
*blanda ihop alla de torra ingredienserna och blanda i jästblandningen.
*klicka i de rumsvarma smöret och arbeta kraftig i bakmaskin.
*rulla degen till bullar (ca 20st) och lägg på bakplåtspapper klädd plåt.
*låt jäsa upp till ca dubbel storlek (30-60min)
*sätt ugnen på 200grader
*häll i vaniljkrämen i en spritspåse med pip och fyll varje bulle, spritsa långsamt så inte Bullen spricker.
*pensla bullarna med antingen uppvispat ägg för den som tål, eller kall sockerlag, eller kallt kaffe.
*låt bullarna "vila" lite och jäsa ytterligare en liten stund (ca 10-20min)
*in i mitten av ugnen i ca 15min

KLART!!



Tips: när jag gör mjölkfri vaniljkräm så tycker jag att den alltid blir lite "platt" i smaken, har provat allt från att söta den mer till att ösa på med vanilj men ändå blir den lite tråkig. Det jag gör för att piffa till den är att blanda upp den med kokosmjölk och vitchoklad. Blir himla gott!! Jag tar till 2dl vaniljkräm 1dl kokosgrädde och 100g smält vitchoklad, blandar ihop och sen är det klart. Tänk på att kolla upp innehållet i den vita chokladen vid allergi!


Tänk på kontaminering av produkter Se upp med innehåll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar