söndag 22 december 2013

Mjölkfri knäck

Förra året testade jag att höra knäck på vatten, socker och sirap. Det funkade men den blev alldeles för hård. I år gjorde jag en ny sats och försökte hålla receptet så enkelt som möjligt att komma ihåg, 2, 2, 2, 2.
Den blev SUPER god och jag tyckte att den var snäppet bättre än vanlig knäck med grädde.

(Bilder kommer)

Du behöver:
2dl socker
2dl kokos grädde (alternativt den tjocka vita massan i kokosmjölk)
2dl sirap
2msk flytande mjölkfritt margarin
Ca 50 knäck formar

Gör såhär:
Blanda socker, sirap och kokosgrädde i en tjockbottnad kastrull (bör vara tjockbottnad annars bränner knäcken lätt)
Koka knäcken tills kulprovet fungerar, ca 125 grader. Detta tar ca 20min beroende på spis.
Blanda i margarinet och låt koka ytterligare ett par minuter till ca 130 grader.

Häll upp i knäckformar och låt svalna.
KLART!

Förvara i rumstemperatur.

TIPS.
Ställ knäckformarna tätt på en plåt och försök att jobba snabbt mellan formarna när du häller upp knäcken så är rusken mindre att formarna ramlar och knäcken rinner ut överallt :-)

För den som tål nötter så kan man blanda i 1dl hackad mandel.

Jag gjorde en sats knäck med polka smak. Blev super gott.
Blanda då i 2-3droppar pepparmyntaolja i knäck smeten. Krossa polkagrisar och strö över knäcken när du hällt upp knäcken i formarna.

Choklad knäck blev en hit här hemma. Då tog jag en sats knäck + blandade i 2 msk kakao, mums

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar