Sidor

måndag 6 februari 2017

Skorpor

Något jag verkligen saknat är skorpor med honung och ett glas te.
Varje gång jag försökt mig på att modifiera ett skorp recept så det ska passa våra allergier här hemma så blir de inge bra. Antingen har dom smulat sönder eller så har det saknats den där luftiga / fluffiga känslan.
Idag testade jag på nytt att göra skorpor fast med jäst och låta degen jäsa upp ordentligt och torkade ur dom och de blev riktigt bra.
Så nu blir det en kopp te, nybakade kardemumma skorpor och en film med min lille prins som idag ligger sjuk här hemma (blir lätt så när man snor åt sig en klick grädde till sin varma choklad som mjölk allergiker, sket unge <3)

Till dessa naturligt glutenfria kardemumma skorpor utan mjölk, ägg, soja etc behövs...

Du behöver:
TID!!!
50g JÄST (för söta degar)
5dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använde risdryck)
1tsk SALT
4tsk KATDEMUMMA KÄRNOR (kan uteslutas för "vanliga" skorpor)
1dl SOCKER
200g rumsvarmt MJÖLKFRITT SMÖR
0,5tsk XANTAMGUM
0,5tsk BIKARBONAT alt bakpulver
15dl MJÖLMIX (jag tog 7dl ris, 4dl majs, 4dl bovetemjöl)
1dl TAPOIKA alt MAIZENA
Något att pensla med, ex kokt kallt starkt kaffe, sockerlag, ägg om man vill/kan etc.

Gör såhär:
*smula ner jästen i en bunke
*värm mjölkersättningen till 37grader (finger varmt)
*lös upp jästen med mjölkersättningen, blanda ner socker och salt.
*stöt kardemumma kärnorna i en mortell och tillsätt i jästblandningen (hoppa över detta för "vanliga" skorpor)
*blanda samma alla torra ingredienser och rör ner i jästblandningen till en (torr) deg
*arbeta in det rumsvarma smöret i degen
*låt jäsa upp något i ca 20-30min
*sätt på ugnen på 225grader
*klä 2 plåtar med bakplåtspapper
*ta och forma degen till lagom stora skorpor (tänk på att de kommer jäsa upp ca 50% så gör dem lite för små) jag tog bollar i storlek med en halv tennisboll ungefär och formade till avlånga tjocka "korvar". Lägg den på plåten och låt jäsa under bakduk på varmt ställe i ca 60min.
*pensla med ex kallt kaffe el sockerlag eller uppvispat ägg om man tål. (Jag använde kaffe, detta endast för färgens skulle så kan uteslutas)
*grädda i mitten av ugnen i 15min
*låt svalna något (ca 10min) dela sedan skorporna på mitten/längden så varje deg klump blir 2st skorpor.
*sänk värmen till 125grader
*lägg tillbaka skorporna på plåten med snittytan uppåt och torka i ugnen i ca 90-120min.
När de är helt torra / hårda och känns lätta är dom klara.
* låt svalna

KLART!



Då detta recept inte innehåller något animaliskt så lämpar sig dessa som vegan skorpor.

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar