Sidor

tisdag 31 januari 2017

se upp med innehåll!

Trodde för mitt liv aldrig att jag skulle behövs skriva detta inlägget här MEN Jag fick mig en tillsägelse efter att ett utav mina recept publicerades, utav en mamma till ett (eller flera) allergibarn som menade på att det är otroligt dumt och oansvarigt utav mig att skriva att mina recept är "utan mjölk", "utan soja", "naturligt glutenfria" etc då dom ENLIGT HENNE inte är det eftersom produkterna jag använder inte är såkallade rena.

*För det allra första vill jag börja med...
Min blogg är MIN "dagbok", jag lägger ut mina recept här för att i första hand ha ett arkiv som jag kan gå tillbaka till. Dels är det knöligt att få till bra recept när man är så begränsad i sina livsmedel som vi är och när man väl får till det så vill man (iallafall jag) kunna göra om det igen utan att behövs testa sig fram på nytt. Där av att jag lägger upp alla mina recept som blev riktigt bra. 
*För det andra så använder min familj, min släkt, mina vänner bloggen för att kunna baka/laga mat till vår lilla tös utan att hon ska behöva bli jätte sjuk eller stå utan när det vankas bakning, bjudning, kalas etc. 
*Vidare så skriver jag ALDRIG ut vilka produkter jag använder (alltså olika märken) då jag dels inte vill sprida reklam på nätet och dels för att produkterna hela tiden förändras hos de olika leverantörerna, så ett märke som tidigare har funkat kan hux flux bytt nån liten liten ingrediens som för ögat kan verka harmlöst men som i praktiken orsakar STORA reaktioner för min lilla. 
*Och slutligen så hoppas jag att min blogg/mina recept kan hjälpa andra att hitta sin favorit, hitta just de där lilla lilla knepet som gjorde hela skillnaden i just deras bullbak/matlagning etc. 

Ingen behöver läsa, ingen behöver testa mina recept, ingen måste chansa för "det funkade ju för dom, då borde det funka för oss".
Det är fritt att göra precis som man själv vill, vad man vågar, vad man vet. PUNKT!

Om du ändå bestämmer dig för att testa mina recept så utgå alltid ifrån dig och din familj. Vad NI tål, kan/vill äta etc. 
Tänk på att många produkter som för ögat ser harmlöst/säkert ut enligt innehållsförteckningen SKA fungera kan vara kontaminerad med andra allergen. 
Är du osäker så fråga leverantören hur dom hanterar sina produkter. Om det finns någon risk för att ditt exempelvis "naturligt glutenfria" rismjöl kan ha använts i samma maskiner som ex havregryn/vete/råg etc. Om just dina allergen har hanterats/förvarats i samma lokal som din produkt etc etc. 
Sen vill jag säga att trots att du kollat upp din produkt så kan man lik förbannat reagera på produkten, så här finns tyvärr inget annat att göra än att antingen avstå helt från det eller testa sig fram till något märke som funkar för just dig. 
För oss är det vissa specifika märken som fungerar och vi får åka mellan flera olika butiker och även beställa på olika sidor på nätet för att fylla upp vårt skafferi/kyl/frys. 
Ett märke kan ex ha ett rismjöl och majsmjöl som fingerar för oss medans samma märke kan ha ett teffmjöl som inte alls funkar då just deras teffmjöl kontaminerats och då köper vi just teffmjöl av en annan leverantör. 
Det är en halv vetenskap och är otroligt bökigt till en början men man får kläm på det och snart har man koll och gör sina inköp/beställningar på ren rutin. 

Så kort och gott...
Det jag vill säga är att är du själv eller någon i din familj allergisk med något så kolla runt efter produkter som funkar för just er.
Är du anhörig eller närstående till någon med allergi och vill baka/laga mat åt denna kolla ALLTID med personen i fråga VILKA märken/varor som funkar för just den personen. Lita INTE på innehållsförteckningen och lägg absolut inte in egna värderingar som "det funkar nog", "det är nog inte så farligt", "hen är nog inte allergisk på riktigt" etc etc, detta kan få FÖRÖDANDE konsekvenser för den drabbade. 
Kolla en, två, tio gånger för mycket innan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar