Sidor

söndag 6 maj 2018

Mördeg

Mördeg är fantastiskt att baka småkakor på och alla som testat vet stt smöret ska va kallt, degen ska jobbas snabbt och läggas i kyl i minst 30min innan man bakar kakorna (gärna över natten) annars blir kakorna totalt misslyckade, dock är det få som vet varför. Det är helt enkelt för stt inte glutentrådarna i mjölet skall utvecklas för då blir kakan kompakt och inte alls så härligt spröd som en mördegskaka skall.
Detta är dock de recept jag använder mig sv och eftersom det är naturligt glutenfritt så finns ingen risk för några utvecklade glutentrådar så här kan man köra på med rumsvarmt smör och arbeta degen hur länge man vill 😍
Naturligt glutenfritt, utan mjölk, soja, ägg, baljväxter å annat allergent och goda så in iii blir dom!

Du behöver:
4,5dl mjöl (jag tog 3dl fullkornsris, 1dl vitt ris, 0,5dl fullkornsmajs)
1,5dl vaniljsås pulver SE UPP MED INNEHÅLL VID ALLERGI (jag har hittat EN som fungerar)
1,5dl stärkelse ex maizena, potatismjöl, tapioka (jag tog 1dl maizena och 0,5dl tapioka)
1krm vaniljpulver
1tsk xantamgum SE UPP MED INNEHÅLL VID ALLERGI
1,5dl socker
250g mjölkfritt smör

Gör såhär:
* sätt ugnen på 175grader
*blanda samman alla torra ingredienser
* tärna ner smöret och fingra ihop detta till en deg, arbeta väl så allt smör verkligen mjukas upp och fördelas i degen.
Sen är faktiskt degen klar!
Jag tar alltid och provbaka en kaka för att se om degen är bra. Ibland behövs en aning mer mjöl (om dom blir lite sega) och ibland en aning mer smör (om dom blir för smuliga och faller isär)

Nu har du din mördeg och det är bara stt sätta igång och baka 😍

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar