Sidor

tisdag 24 januari 2017

Yoghurt

Nä Tezz var liten brukade jag göra "yoghurt" till henne utav risgrynsgröt då det inte fanns/finns någon yoghurt utan mjölk, soja, ägg, baljväxter etc
Jag använde mig då av ett recept som jag hittat på en annan blogg. Nu var det väldigt länge sedan hon fick yoghurt och imorse när frukosten skulle serveras så var det just yoghurt som efterfrågades. Jag sökte och sökte men kunde inte hitta de receptet som jag brukar använda mig av så det var dax att tänka till och prova sig fram. Och fantastiskt nog funkade första försöket så nu lägger jag upp mitt recept här så det lätt hittas igen om det mot förmodan skulle glömmas bort.

Yoghurten går att smaksätta precis hur man vill med ex jordgubbar, hallon, citron, blåbär, smultron, persika, mango eller vad man tycker om. Detta är grundreceptet på vanilj yoghurt som är jätte god som den är. Detta recept ger 0,5l yoghurt och kan absolut dubblas,tripplars etc om man önskar större mängd.

Du behöver:
1dl PAMA MINUTRIS
5dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använde risdryck)
2krm VANILJPULVER
1msk PRESSAD CITRON
sötning efter smak (jag använde 2tsk agavesirap)

Gör såhär:
*Koka upp 2,5dl utav mjölkersättningen med vaniljpulver och pressad citron.
*när mjölkblandningen kokar, blanda i minutriset och sänk värmen. Rör om och låt små puttra under omrörning i ca 3-5min.
*ta av från plattan och låt svalna
*när gröten svalnat så blanda i resterande 2,5dl mjölkersättning och mixa tills det blivit helt slätt. Smaka av med någon sötning tills det smakar bra (jag använde 2tsk agavesirap)

KLART!


Tips:
Om du vill smaksätta yoghurten med ex bär eller frukt så börja med att mixa i dessa innan du tillför resterande mjölkersättning. Annars är risken att bären/frukten innehåller lite för mycket saft och yoghurten blir mer som soppa.
Så mixa först i bären i gröten och pytsa sedan i mjölkersättningen pö om pö till lagom konsistens

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar