Sidor

måndag 30 januari 2017

Super snabba fyllda munkar

Jag såg på Facebook någon som gjorde munkar fyllda med nutella och blev så sugen på att testa. Men alla som gjort fyllda munkar vet att det tar tid. Först ska man göra en bulldeg som ska jäsa, sedan ska dom friteras och sist fyllas. För dom som inte har allergier är det bara att åka och handla färdiga men för oss går inte det och då måste det bakas. Bökigt, kladdigt, tidskrävande och helt enkelt inte värt det.
Men jag tänkte att det måste gå att gena. 
Från att idén föddes till att munkarna stod redo att serveras på bordet så tog det knappt 15 minuter!!
Och gott blev det!! Det enda "kruxet" med detta recept är att man behöver ett muffins järn, kan säkert göras på annat sätt men så långt har jag inte kommit ännu. 
Dessa munkar fyllde jag med Wienernougat och det blev himmelskt gott men man kan fylla dem med vad man vill. Vaniljkräm, nutella, äpple och kanel etc etc. Tips på fyllningar hittar ni längre ner. 

Så här kommer receptet på super snabba fyllda munkar utan soja, utan ägg, utan mjölk, utan spannmål (naturligt glutenfria) etc.

(P.S dessa munkar går utmärkt att göra med sitt favorit recept på pancakes och blir snäppet bättre med ägg i smeten om man tål det)

Du behöver:
Ett muffins järn 
Lite naturell olja att smörja formen med. 
*3dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använde risdryck)
*2tsk VITVINSVINÄGER (för extra jäskraft)
*2dl MJÖL (jag tog 0,5dl bovete, 1dl ris, 0,5dl majs)
*1dl MAIZENA
*0,75dl SOCKER
*1krm XANTAMGUM
*3msk FLYTANDE MJÖLKFRITT SMÖR (alternativt smält mjölkfrittsmör)
*1,5tsk BIKARBONAT
*1,5tsk BAKPULVER 
+ VALFRI FYLLNING
FLOURSOCKER ATT PUDRA MED (valfritt)

Gör såhär:
*sätt på muffinsjärnet
*blanda mjölkersättning + vinäger
*blanda alla torra ingredienser väl i en bunke
*blanda i mjölkblandningen + smöret i mjölkblandningen och rör om väl.
*olja muffins formarna innan du fyller dem med smet
*fyll varje muffins form ungefär till hälften med smet och låt det stå nån minut innan du fyller på med fyllningen (stäng inte locket under denna minut)
*klicka i ca 1tsk med fyllning i varje form
*klicka på ytterligare lite smet för att täcka fyllningen. 
*stäng locket och låt grädda i ca 5min
*lägg upp på talrik och pudra med floursocker. 

KLART!


Tips på fyllning...
*vaniljkräm
*sylt
*banan och choklad: mosa en banan med ca 1msk kakao. 
*Nutella/nöt kräm: lägg en klick nutella eller lite nätkräm i varje om man tål, tips på recept på mjölkfri Nutella hittar du här Nutella. Eller ta en wienernougat och lägg i varje. 
*Äpple och kanel; skala och kärna ur 2st äpplen. Skär i små kuber. Lägg i kastrull tillsammans med 1tsk kanel, 1msk maizena och 1-2msk socker (beroende på hur söta äpplena är) koka upp under omrörning och låt små puttra ett par minuter. Klart. (Gör man munkar fyllda med äpple och kanel så kan man med fördel blanda i lite kanel i floursockret som man pudrar över de färdiga munkarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar