fredag 27 januari 2017

Fröknäcke

Fröknäcke är fantastiskt gott och väldigt enkelt att göra egentligen så varför det bakas så pass sällan här hemma vet jag egentligen inte.
De går att variera i smaker i oändlighet så hittar man bara en bra grund så går det att smaksätta lite hur man vill sedan.
Detta recept är naturligt glutenfritt utan mjölk och baljväxter. En bra grund.
Fröerna går givetvis att byta ut till det man känner för eller har hemma. Går även jättebra att blanda i ex valnötter eller något annat gott.

Grund receptet...
Du behöver:
2dl feta FRÖER (jag tog 1dl solroskärnor och 1dl pumpafrön)
2dl torra FRÖER (jag tog 1dl sesamfrön, 0,5dl linfrön och 0,5dl chiafrön)
0,5dl MAJSMJÖL "polenta"
0,5tsk SALT
1tsk BIKARBONAT (kan uteslutas, ger dock en lite "frasigare" känsla)
0,5dl OLJA (jag tog oliv)
0,5-1,5dl KOKHETT VATTEN (börja med 0,5dl och testa fram)
(Smaksätt hur man vill. Men detta recept funkar bra som det är)

Gör såhär:
*sätt ugnen på 150grader
*klä en plåt med bakplåtspapper
*blanda samman alla torra ingredienser i en bunke
*blanda i olja samt de kokheta vattnet och blanda runt väl
*låt stå och dra i ca 10min
*platta ut degen tunt på bakplåts pappret (ca 3-5mm tjockt)
*grädda i mitten av ugnen i ca 60-90min beroende på ugn och hur tunt degen plattast ut.
*låt svalna på galler och bryt sedan i lagom stora bitar.

KLART!


TÄNK PÅ:
När degen plattas ut på plåten, pressa den ganska hårt, annars finns risk att den inte riktigt håller ihop när den är klar och smular sönder. Men packar man hårt och gör dem ca 3-5mm tjockt så blir det jätte bra.

Tips:
Vill man ha snygga och jämna bitar skär man dessa innan Fröknäcket svalnat.
En smaksättning som jag tycker blir väldigt god är att tillsätta 1tsk rosmarin i degen samt strössla med lite havssalt/flingsalt innan den går in i ugnen.
En annan god smaksättning är att tillsätta 1,5tsk timjan + 0,5-1tsk chilliflakes, strö över lite havssalt/flingsalt innan den går in i ugnen.

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar