Sidor

tisdag 24 januari 2017

Korvbröd, hamburgerbröd

Av någon anledning har jag alltid dragit mig för att baka korv bröd. Egentligen vet jag inte varför men det kändes som att det skulle vara bökigt att få till.
Nu gav jag mig på att baka korvbröd och det var inte alls speciellt bökigt och som bonus visade det sig att denna deg även lämpade sig perfekt att använda som hamburgerbröd.
Så här kommer mitt recept på naturligt glutenfritt korvbröd / hamburgerbröd, fritt från bl.a. Mjölk, ägg, soja, spannmål etc

Du behöver:
50g JÄST
5dl MJÖLKERSÄTTNING (jag använde risdryck)
100g rumsvarmt MJÖLKFRITT SMÖR
1,5msk FIBERHUSK
1,5tsk XANTAMGUM
2dl STÄRKELSE (jag använde maizena och tapoika)
5dl MJÖL (jag använde 1bovete, 2ris, 1majs, 1fullkornsris)
1tsk SALT
1tsk SIRAP
Till hamburgerbröden kan man ha sesamfrön att strö uppepå
(Lite smält smör att pensla med alt ett uppvispat ägg eller kallt kaffe)

Gör såhär:
*smula ner jästen i en bunke
* värm mjölkersättningen till 37grader och häll över jästen, blanda tills jästen är upplöst.
*häll i fiberhusken samt sirapen i mjölk/jästblandningen och rör om. Låt stå och svälla i ca 5min
*blanda samman alla torra ingredienser och arbeta in väl i jästblandningen.
*arbeta in det rumsvarma smöret i degen och knåda väl (gärna i Bakmaskin)
*låt degen jäsa på varm plats till nästan dubbel storlek (20-60min)
*sätt ugnen på 250grader
*klä en plåt med bakplåtspapper
*forma nu degen till korvbröd alt hamburgerbröd (tänk på att de jäser ytterligare i ugnen så gör dem aningens mindre än önskat slutresultat)
Lägg på plåten
*pensla med smältsmör alt ägg eller kallt kaffe (strö ev sesamfrön över hamburgerbröden)
*grädda i mitten av ugnen i ca 8min (+-2/3min beroende på storlek)
*låt svalna på galler.
*skär till korvbröd/dela hamburgerbröd när de svalnat helt.

KLART!

Tips:
Låt degen jäsa i ugnen så den får den värme den behöver. Jag brukar sätta ugnen på 35-40grader och ställer degen där.
Dessa bröd går utmärkt att frysa. Tänk dock på att låta dem Tina långsamt samt att värma dem en aning när de tinat klart.

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar